Wasmachine: hot fill of regenwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Wasmachine: hot fill of regenwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van DirkHertevelden
08/01/2013 - 23:03

Hallo

Ik vroeg me iets af. We zijn aan het verbouwen. We maken van een oud huis een LEW. Energiebesparing is dus belangrijk... We hebben een zonneboiler (met buffervat van 1000l)

Nu vroeg ik me af:

Wat is het milieuvriendelijkst? Een wasmachine laten draaien op leidingwater met een hotfill of een wasmachine laten draaien op regenwater?

Tweede - ook belangrijke - vraag? Welke van beide bovenste opties is het meest economisch...

groeten
Dirk

22 Reacties

Reacties

afbeelding van wouter-10
09/01/2013 - 10:20

Dag Dirk,

waarschijnlijk is het buffervat al geïsoleerd?

 

Wat ik (waarschijnlijk) ga doen is een ongeïsoleerd buffervat kopen, vervolgens een koperen spiraal langs de buitenkant om het buffervat wikkelen op de juiste hoogte (waar het bufferwater gemiddeld gezien 30 à 40 graden is, dus waarschijnlijk onderaan), om daar dan vervolgens het regenwater te laten doorgaan. De buffer isoleer ik dan zelf door een "box" van multiplex errond en die te vullen met isolatievlokken/-korrels.

 

Groet Wouter

afbeelding van brother paul
09/01/2013 - 13:16

ik heb hier 2 elektrische boilers hangen, kun je daar in feit iets mee doen ? ik ging die uitbreken ?

afbeelding van Ingir
09/01/2013 - 21:57

Ik zou niet twijfelen en direct voor hotfill gaan. Moderne vaatwassers zijn geschikt voor hotfill, wasmachines nog niet maar dit is op te lossen met een thermostaatkraan die de temperatuur terugmengt naar 20-40°C. Desnoods handmatig de thermostaatkraan op een lagere temperatuur zetten zodra de wasmachine klaar is met de eerste watertoevoer van het programma (meestal binnen een paar minuten).

afbeelding van Lacroix
09/01/2013 - 22:21

De huidige generatie wasproducten heeft weinig of geen warm water meer nodig.

Een hotfill (en zeker de meerprijs) is dan misschien wel overkill, en de besparing miniem.

Het is misschien ook zinvol om het ganse plaatje van leidingwater tov regenwater te bekijken.

De energiebehoefte om leidingwater te produceren en tot bij de verbruiker te krijgen moet ook in rekening gebracht worden. Verbruik van eventuele ontkalker of extra wasproduct komen er ook nog bij.

afbeelding van jef-14
10/01/2013 - 05:07

Helemaal eens met Lacroix. De huidige wasproducten hoeven geen hoge temperatuur meer. ( de meeste mensen wassen echter nog steeds met (te) hoge temperaturen; Regenwater heeft daarenboven het voordeel dat je beduidend minder zeep nodig hebt

afbeelding van waltervaes
10/01/2013 - 07:18

Heeft er al iemand ervaring met die nieuwe wasmachines met bubble-techniek. (ervaringen met regenwater)

 

afbeelding van Ingir
10/01/2013 - 10:24

Ik heb wel ervaring met de vaatwasser en wasmachine aangesloten op de zonneboiler. In de zomer en een deel van lente/herfst is er voldoende zonnewarmte om deze apparaten te voorzien van warm water. De investering was minimaal: 2,5m¹ koperleiding, enkele knelkoppeling en een thermostatische douchemengkraan (2e hands) kostten samen nog geen €30, meeste spul had ik nog liggen.

 

Ons stroomverbruik is al enkele jaren achtereen minder geworden, we komen van zo'n 4.400 kWh voor 3 personen en zitten nu op 3.200 kWh, mede dankzij de hotfill.

afbeelding van jef-14
10/01/2013 - 16:25

Ingir, Hoe warm is het water als het in de zomer van de zonneboiler in de wasmachiene loopt ?

afbeelding van Ingir
11/01/2013 - 10:19

Het water dat van de zonneboiler komt gaat eerst door een themostatische douchemengkraan met 55°C. Vandaar stroomt een deel naar de cv-ketel waar het eventueel wordt naverwarmd (niet in de zomer dus) en een deel tot vlakbij de wasmachine. Hier splitst de leiding zich weer in een deel dat naar de vaatwasser in de keuken gaat en een deel dat nogmaals met een thermostatische douchemengkraan in temperatuur wordt verlaagd naar 20-40°C. De leiding 12mm van de zonneboiler naar de wasmachine is 2,5m¹ lang en van de wasmachine naar de vaatwasser is slechts 80cm.

 

De zonneboiler wordt uitsluitend verwarmd door de zonnecollector.

afbeelding van luis
03/01/2015 - 10:16

Dus de aanvoertemperatuur voor de wasmachine is max40°. Waarom niet hoger?

afbeelding van Ingir
03/01/2015 - 10:39

We wassen meestal op 40°C, die enkele wasjes per jaar op 60°C krijgen dan ook 40°C voorverwarmd en worden dan elektrisch naverwarmd.

 

In NL wordt alleen met leidingwater gewassen, dat is ook geen probleem omdat moderne wasmachines zeer zuinig met water zijn. Per jaar wordt zo 9-10 m³ water verbruikt voor wassen bij 200 wasbeurten. Dat kost per jaar zo'n € 14,00... Het stroomverbruik van de wasmachine is zo'n 0,90 kWh per wasbeurt (180 kWh per jaar) waarvan 0,65 kWh voor verwarming van het waswater (130 kWh/jr). Het verwarmen van waswater kost dus € 26,00 per jaar.

afbeelding van joachimjacob
03/01/2015 - 07:59

De vraag is zeer relevant, maar niet evident. "Wat is het milieuvriendelijkst? Een wasmachine laten draaien op leidingwater met een hotfill of een wasmachine laten draaien op regenwater?"

Ik denk dat in de meeste gevallen je wasmachine met koud regenwater vullen (tegenover zelf verwarmd stadswater) het milieuvriendelijkst en goedkoopst is op de lange termijn.

1. Verbruik water

11300 liter water per jaar, oftewel 11,3 m³ (gegevens testaankoop voor de beste toestellen).

Stadswater kost 4,644€ per m³. Kost per jaar aan stadswater is dus €51.

Toekomstvoorspelling: water wordt duurder.

2. Verbruik elektriciteit (voor verwarmen water)

189 kWh per jaar.

Elektriciteit van het net: 0,21€ kWh (groene stroom). Kost per jaar aan elektriciteit is 40€.

Toekomstvoorspelling: elektriciteit wordt goedkoper.

3. Mengen van regenwater en stadswater in leidingen (bv aan kraan) mag niet. Dus het lijkt dat je moet kiezen. Verder: een regenput moet je steken. PV-cellen zijn optioneel.

Dus: in het geval van koud hemelwater (met voldoende grote regenput, 10 000 liter)

- investeringskost=2000€

- technische installatie regenput gaat 20 jaar mee, 1000€ (put en leidingen zelf zijn sunk cost), geeft 50€ per jaar, en levert altijd voldoende.

(- 50 m³ waterverbruik per jaar voor een gezin, waarvan de helft uit regenput kan komen: 25 m³)

- Kost voor koud regenwater = €2 / m³ regenwater

- Kost voor regenwaterverbruik door wasmachine (11,3m³) = €23

- Verschil met stadswater = €28/jaar

Dit verschil wordt verwacht groter te worden!

In het geval van PV-cellen:

- Kost per kWh gegeneerd door PV cellen over levensduur PV-cellen: €0.07 / kWh

- Kost voor elektriciteit aan wasmachine (189 kWh / jaar) = €13,23

- Verschil met elektriciteit van net = €27 / jaar.

Dit verschil wordt verwacht kleiner te worden!

 

Dus: mijn advies is aan te sluiten op het regenwater, vooral omdat de machine zoveel water verbruikt.

http://jacobsnest.weebly.com

 

Bronnen:

http://www.vmm.be/water/waterwegwijzerbouwen/waterafvoer/regenwater/herg...

http://www.farys.be/watertarief-met-gedomicilieerden

http://www.vmm.be/waterloket/de-waterfactuur/de-prijs-van-water

http://www.zonnecellen.be/faq/kostprijs%20zonnepanelen.html

 

 

 

 

 

afbeelding van ThomasDeM
03/01/2015 - 19:54

Dat elektriciteit goedkoper gaat worden daar kan ik mij niet in vinden, ik denk dat het eerder veel duurder gaat worden. De prijs van zonnepanelen gaat dan wel hard naar beneden maar netenergie wordt steeds duurder. Er zijn zware investeringen nodig zowel in productiecapaciteit als in transport.

Binnen 7 jaar begint de sluiting van de eerste kerncentrales en binnen een jaar of 10 zijn ze in principe allemaal gesloten. Dat is bijna 6000MW aan productiecapaciteit die vervangen dient te worden en tegen de huidige elektriciteitsprijzen is er geen enkel bedrijf geinteresseerd om daar (zonder subsidies) zwaar in te gaan investeren.

afbeelding van joachimjacob
04/01/2015 - 07:32

We kennen de toekomst niet, maar verschillende krachten die lang blijven doorwerken zijn bij de prijs van elektriciteit aan het werk: nieuwe technologie voor opwekking, nieuwe technologie voor opslag, de alomtegenwoordigheid van (nieuwe) bronnen om elektriciteit uit op te wekken (bv. binnenkort zelfs uit urine), het efficiënter worden met het verbruik. Daarom geloof ik wel dat de prijshausse die we zien tijdelijk is (jaren gemeten, geen decennia). Europa werkt ook hard aan een eengemaakte energiemarkt, wat overschotten vrijelijk kan doen stromen, en de prijs kan doen dalen. Dit vergt inderdaad zware investeringen in transport. (off the record: het stagneren van windenergie is wel geen goed zaak. Politiek heeft hier overwegend zijn zeg in. Dus voorspellingen worden nog onzekerder. :-) ). Voor water zie ik eigenlijk geen vergelijkbare krachten aan het werk, en het is te verwachten dat de prijs van gezuiverd water zal blijven stijgen de komende decennia. 

afbeelding van Ingir
04/01/2015 - 18:40

Overschotten aan stroom kunnen inderdaad eenvoudig weggezet worden in landen die geen/weinig hernieuwbare bronnen hebben. Zo nemen wij (NL) nu best veel overtollige stroom over uit Duitsland. Uiteraard zal dat voordeel wegvallen zodra wij onze hernieuwbare bronnen geplaatst hebben en zelf ook last krijgen van enorme overschotten die doorgaans gratis weggegeven kunnen worden aan buurlanden zonder een overschot aan hernieuwbare energie... België is dus best interessant als afvoerputje van onze overtollige stroom.

afbeelding van gommer
03/01/2015 - 13:48

Bij uitbreiding, waarom geen regenwater en hotfill?

Dit is niet interessant wanneer je speciaal voor de wasmachine een warmtewisselaar moet installeren, maar als je deze al zou hebben (bijvoorbeeld omdat met regenwater gedoucht wordt), dan is het wel interessant.

Ik heb eens gekeken welke machienes hiervoor geschikt zijn, en een goede kandidaat zou de Miele WMF820 WPS W1 zijn (sorry voor de merk vermelding).

Nu het gekke: dit toestel heeft 2 wateraansluitingen, maar 1 van die 2 is uitsluitend voor drinkwater voorzien. Op de andere aansluiting kan je kiezen (en die keuze moet ingesteld worden): warm water, regenwater, onthard water, bronwater.

Het lijkt erop dat het toestel een 'hard water' bron nodig heeft. Ook bij onthard water vermelden ze minimaal DH 5. Iemand enig idee wat de reden hiervan zou zijn? Ik vraag me af wat er er op termijn mis kan gaan wanneer je koud regenwater op de drinkwateraansluiting zou aansluiten... Ik ga de vraag bij de klantendienst van de fabrikant stellen, maar verwacht niet echt dat ik daar een gegronde reden zal krijgen

Mvg, Marc

 

afbeelding van Lacroix
03/01/2015 - 16:54

Koud regenwater zal niet zo een probleem zijn vermoed ik. Wel stadswater dat volledig onthard is omdat het water dan agressief wordt.

Bovendien zijn er regio's waar oppervlaktewater of water uit zandlagen als drinkwater wordt verdeeld. Dit water bevat ook geen of weinig kalk<. In die regio's zou de machine dan ook ongeschikt zijn, of zou de garantie vervallen bij schade. Maar dit lijkt me weinig waarschijnlijk.

afbeelding van gommer
10/01/2015 - 12:09

Ter info, ik heb toch een zinvol antwoord gekregen van de klantendienst:

 

"De aansluiting van warm water/regenwater is niet aangeraden op de 2de (rode) aansluiting, het is echter wel toegelaten.

Er kan bij deze werkwijze echter niet gegarandeerd worden dat het wasgoed proper is of niet beschadigd raakt, maar het blijft steeds een keuze van de klant.

Indien u toch zou opteren om uw warm regenwater op de rode aansluiting te zetten, moet u bij de instellingen warm water ingeven."

 

 

Mvg, Marc

afbeelding van kup
14/05/2015 - 21:51
kup

Hi,

Ik ben bezig met de bouw van ons passiefhuis, toevallig ook met een 1000L vat en zonneboiler.

Gisteren is onze oude wasmachine in kortsluiting gegaan. Dringen tiijd voor een nieuwe met A rating.

Ik ben op zoek naar een hotfill wasmachine. 

Op de grote belgische electro websites kan je zelfs niet filteren op "hotfill"... triestig.

Op wassen.nl geven ze tenminste ALLE parameters om mee te spelen, maar op "hotfill" filteren levert enkel cheapo merken of  grundliche M. Het prijsverschil is gigantisch en met een verwachte besparing van 20-30 euro/jaar zit je ROI om M te kopen op 20-30 jaar.

Iemand suggesties voor een goed merk/model?

Waarom is hotfill zo impopulair?

afbeelding van limer
19/05/2015 - 11:56

Hey kup

Kijk eens op www.wassen.nl (zonder reclame te willen maken).

Daar kan je bij wasmachines, in de linkerkolom "Warmwateraansluiting" aanvinken.

Dan krijg je een lijst van 14 toestellen die momenteel op de markt zijn met warmwateraansluiting, of Hotfill.

 

Daar staan toestellen vanaf 500€ tem. 2.000€, variërend van onbekende merken, over LG, Panasonic, ... tot Miele.

 

Was zelf aant kijken voor de panasonic NA-148VS4, komt op 799€.

 

Succes ermee!

afbeelding van kup
19/05/2015 - 16:07
kup

ja, dat was ook mijn bron. Maar vond op de Panasonic website niks terug van hotfill. Aan de telefoon zei Panasonic ze dat ze geen hotfill machines hadden, dus ik denk dat het een foutje is bij wassen.nl.

Alleszins, een mens kan niet lang zonder wasmachine. Vandaag geleverd. Het is geen hotfill geworden.  De volgende 15 jaar wassen zijn gedekt. 

Het probleem: electriciteit in Belgie is zo goedkoop....dus er is geen markt voor hotfill...

afbeelding van stefan-14
19/05/2015 - 19:11

Je kan nog altijd eeen aquamix aanschaffen ;-)

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.