Warmteverlies traphal oplossen | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmteverlies traphal oplossen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Spicy
10/02/2016 - 13:57

Het is in een eerder topic al eens aangehaald maar ik zou er toch nog eens een aparte vraag van maken.

Onze traphal gaat van kelder naar 1ste verdieping en is op elke verdieping open. Op het gelijkvloers en de verdieping is telkens maar 1m ruimte, in de kelder komt de trap uit in een open ruimte met enkel en deur links. Op het gelijkvloers is de traphal afgescheiden met een gordijn en is er recht tegenover de trap en links ervan meteen een deur. Daarnaast is er een dubbele rij glasdals aan 2 kanten van het maaiveld tot boven en een dubbelwandige lichtkoepel bovenaan.

De traphal komt niet rechtstreeks uit op leefruimtes, enkel de inkomhal is (beperkt) verwarmd. Natuurlijk is er wel warmteverlies en we zouden hier iets aan willen doen. De vraag is dan waar de grootste winst te halen valt. Maken we de opening van de kelder dicht? Vervangen we de glasdals door beter isolerende ramen? Vervangen we lichtkoepel (die soms ook lekt) door een beter isolerende? Is er een systeem om de traphal af te scheiden op het gelijkvloers?

Alle ideeën zijn welkom.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Ingir
10/02/2016 - 21:36

Het is lastig om te beoordelen waardoor de koude wordt veroorzaakt. Ik kan alleen meegeven dat wij een vergelijkbaar probleem hadden met een trappenhal over drie verdiepingen die altijd koud en tochtig was. De hal was alleen op de verdieping voorzien van een kleine radiator op een nachthal van ca. 16 m².

 

De oplossing bestond uit diverse maatregelen. Allereerst hebben we vloer vanuit de kruipkleder geisoleerd met 12 cm gespoten PUR en volledige vloer voorzien van vloerverwarming (ook in WC). Tegelijk is de radiator in de nachthal verwijderd. En tenslotte is de voordeur voorzien van dubbele kierdichting en een voorzetruit voor het figuratieve (enkel) glas. Deze laatste maatregelen zorgden dat de koude luchtstroom van de voordeur vrijwel verdween en de vloerverwarming maakt de ruimte altijd comfortabel, zelfs bij zeer lage buitentemperaturen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.