warmtepompboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepompboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van markvp
24/07/2013 - 21:11

hoi allen,

ik zit met volgende vraag,

ik zou onze gasrekening willen doen inkrimpen en ben nu op zoek naar oftewel...
1. een zonneboiler MAAR ons dak ligt al vol met zonnepanelen voor stroom
of
2. een warmtepompboiler MAAR hierbij weet ik niet of deze rendabel genoeg zijn

Nu hebben we een vaillant ecotec vcw wandketel hangen. Ik was er nu over aan het denken om eventueel voor de warmtepompboiler te kiezen omdat er dan niets op dak moet. Deze zou ik dan koppelen tussen het inkomend koude water en de vaillant ketel. DWZ dat als ik warm water neem, dit uit de wpboiler komt via de wandketel naar bv de douche. Als het water warm genoeg is, dan springt de ketel niet aan maar als het water in de wpboiler te koud is, dan springt de ketel bij. (hoop ik)

verder installeer ik ook een elektrische weerstand als backup om minstens 1x per week het water naar de 65 graden te stoken.

is mijn gedachtegang juist of hebben jullie een andere mening / ervaring ?

graag jullie reactie aub.

alvast bedankt
Mark

8 Reacties

Reacties

afbeelding van banned user
24/07/2013 - 21:58

Mark,

Vb .verbruik van dagelijks 120L

Water voorverwarmen  met elektrische boiler op laagste stand en verwarm met gas bij tot 50 à 60C°

3 kw stroom per dag en 0.2 m2 gas .(kostprijs +-0,78 euro)

Jaarlijks 285 euro + aankoop elektrische boiler (200 euro)

 

Met WP boiler zal je ook +- 2 KW per dag verbruiken.(kostprijs 0,44 euro)

Jaarlijks 160 euro + aan koop Wp boiler (1700 euro)

TVT meer dan 11 jaar

Zonder dat er stroom van pv installatie gebruikt word.

Chris

afbeelding van markvp
24/07/2013 - 22:38

hoi,

 

ik heb een 1000 kw/jaar voorlopig nog "over". Waarschijnlijk tot de bengels groter worden. Ik zou de elektrische weerstand voorzien maar enkel gebruiken zolang ik stroom over heb. Als dit niet hey geval is, zou ik gewoon bijverwarmen door de ketel. Het principe is dat de ketel gewoon voorverwarmd water krijgt dan.

...Als dit zou werken he ...

 

 

vgr

Mark

afbeelding van brother paul
24/07/2013 - 23:05

kijk eens naar die hybride van vaillant, vind ik een interessant toestel

http://www.vaillant.nl/Consument/productinformatie/hybride-systeem-1/geotherm-hybride-systeem-1/produkt_vaillant/3kw-geotherm-hybride-warmtepomp-consument.html

 

doet exact wat jij zegt, verwarmt uw huis, en als het te koud wordt schakelt hij de ecotec in

kos tiets van 1500euro 

afbeelding van Ingir
25/07/2013 - 00:29

De beste methode om je gasverbruik te verlagen is nog altijd het voorkomen van warmteverlies en het beperken van energieverbruik voor SWW. Dus eerst je huis optimaal isoleren (Rc>6-8), een spaardouchekop gebruiken en eventueel een douche-WTW plaatsen als het SWW-verbruik dan nog hoog is. 

 

Vertel eens wat je nu aan gas verbruikt voor ruimteverwarming en SWW en wat het verwarmde oppervlakte van je woning is.

afbeelding van SanderB
25/07/2013 - 09:14

Volgens mij is een WP boiler alleen maar interessant als je ergens warmte "over" hebt. B.v. een kelder die nog wel wat koeler mag worden, of ventilatie lucht die je nu warm naar buiten gooit. Heb je dat niet over ga je warmte onttrekken aan een ruimte die de gaskachel erbij moet verwarmen en ben je niks opgeschoten.

Als je de warmte wel over hebt, zit je nog met de COP. Deze zal als je het goed doet gemiddeld genomen 3 zijn. Maar volgens mij is met een COP van 3 je gas instalatie zowat precies even duur als de WP per opgewekte kW. Grotere inverter warmtepompen doen het wat beter, maar de goedkopere warmtepompen die vaak in de boilers zitten hebben over het algemeen een wat slechter rendement. Daarnaast is SWW maken via een gas CV relatief low-tech. Een WP boiler kost evenveel als een complete gas CV met SWW erin. Je kan je afvragen wat er met je terugverdientijd gebeurt als er iets stuk gaat aan je WP boiler.

Let bij de keuze voor een WP er goed op wat voor temperatuur lucht je denkt aan te gaan voeren en wat daarbij de COP is. Sommige pompen werken b.v. al niet meer bij 7 graden of hebben een bedroevende COP.

 

afbeelding van brother paul
25/07/2013 - 15:46

sander heeft goed opgelet in de les...

afbeelding van SanderB
25/07/2013 - 16:37

met dank aan ecobouwers ;)

afbeelding van markvp
28/07/2013 - 10:54

hoi,

 

 

na vele overwegingen en wat surfen op het internet hebben we besloten om eerst nog eens paar firma's te mailen om onze spouwmuren te laten injecteren met isolatie. Dit zou men gasfactuur ook aardig kunnen laten zakken. Daarna zou men veranda ook moeten staan en heb ik terug ruimte over om eventueel zonneboilerpanelen te plaatsen...

 

Alvast bedankt allen voor jullie reacties !!

 

 

mvg

Mark

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.