warmtepomp, zonneboiler | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp, zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van veronique-2
11/04/2006 - 06:04

wij zijn plannen aan het maken voor onze nieuwbouw, een half open bebouwing. aangezien wij leek zijn toch een vraag.

voor onze verwarming hadden wij gedacht aan een warmtepomp. We willen zeker al vloerverwarming op het gelijkvloers en 1ste verdiep(badkamer/2slaapkamers). Op zolder is ook 1 (+ev. mogelijkheid tot nog een 2de slaapkamer) voorzien maar die wordt de eerste jaren al zeker niet gebruikt aangezien we nog geen kinderen hebben. Hoe zouden we daar best verwarmen zodat de energiekosten laag blijven? ook daar vloerverwarming lijkt ons overdreven.
We willen ook een haard (op aardgas) in de woonkamer kwestie van de gezelligheid van vlammetjes.
daarnaast zouden wij een zonneboiler(combinatie met aardgas) willen voor het warm water voor douche ed. Is dit allemaal wat overdreven of niet?

graag bedenkingen/ideeen, bedankt

2 Reacties

Reacties

afbeelding van david stroobants-4
11/04/2006 - 11:10

Veronique,

Als je een aardgasaansluiting wil nemen voor uw open haard en voor de aanmaak van sanitair warm water, is het m.i. totaal onnodig om te investeren in een (dure) warmtepomp. Dat is gewoon een dubbele kost maken.

Met een warmtepomp kun je helaas geen mooie vlammetjes maken in uw open haard. Ik ben er persoonlijk ook van overtuigd dat een warmtepomp niet geschikt is om sanitair warm water mee te maken, net zo min als een warmtepomp geschikt is om klassieke radiatoren aan te sturen. Hoge temperaturen kun je met een warmtepomp wel bereiken, maar daarmee haal je het rendement van de pomp exponentieel naar beneden.

Ik heb zelf ook een hele lange tijd gedacht om een warmtepomp te installeren in onze woning, maar ik had heel wat technische bedenkingen bij zo'n systeem. Daarom hebben we besloten om een pelletketel te installeren. Ook geen goedkope installatie, maar wel milieuvriendelijk en hoge temperaturen vormen geen probleem.

afbeelding van Hans Delannoye
11/04/2006 - 16:10

Veronique

Als je al die centen investeert in isolatie, kom je met een klein kacheltje toe. En dan heb je geen verwarming nodig op zolders en slaapkamers!

Hans

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.