Warmtepomp vs Zonne-energie | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmtepomp vs Zonne-energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gert-16
04/07/2007 - 07:28

Hallo,
Eerst eens m'n huidige situatie schetsen:
Ik heb een afgewerkt huis met elektrische accumulatieverwarming. Iedereen denkt dat ik hierdoor een erg hoge energiefactuur heb, maar dit valt erg goed mee doordat het huis erg goed is geïsoleerd en de microcontroller die de oplading regelt van de accumulatie erg éfficient is afgesteld. Gevolge is dat ik gemiddeld 100 euro minder betaal dan huizen met mazout en 100 euro meer dan aardgasverwarmers.
Tot daar het financiele plaatje, ik zou niet in dit forum staan moest het milieuaspect me niet intresseren. Een energieaudit in mijn huis gaf me 3 maatregelen die me zouden kunnen helpen: een Zonneboiler, Zonneenergie en/of een warmtepomp. Zonne-energie lijkt me nogal absurt indien ik mijn verwarmingssysteem niet verander. En Warmtepompen lijkt me wat triky, waar vind je in hemelsnaam ervaren installateurs, hier en daar iemand die dat ooit deed, maar ik heb nog geen enkel bedrijf gevonden die enkel dat doet.
Alvast bedankt voor tips en opmerkingen
Groeten,
Gert

3 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-13
04/07/2007 - 10:18

Gert,

"Gevolge is dat ik gemiddeld 100 euro minder betaal dan huizen met mazout en 100 euro meer dan aardgasverwarmers."
=> hoeveel betaal je en vooral verbruik je nu echt? Ik ken huizen die minder dan 500 Euro betalen voor gas, ik kan huizen die 2000 Euro betalen voor gas. Vergelijk je met de eerste of met de tweede?
Wat bedoel je met zonne-energie? PV-panelen?
Voor verwarming met een warmtepomp zal vloerverwarming moeten geplaatst worden; kan zeer duur worden.
Gaven ze geen schatting van mogelijke kosten en opbrengsten?
Gaat het over een recent huis?

Walter

afbeelding van roberto-3
04/07/2007 - 14:01

Dag Gert,

Ik weet niet vanwaar je ergens bent maar de firma Smolders uit Sint-truiden heeft zeker ervaring in deze materie.
Ik sta zeker niet garant voor hun werk, want heb namelijk nog geen ervaring met hun, wel staan ze in mijn lijst van mogelijke kanidate.

Roberto

afbeelding van marc-4
04/07/2007 - 16:47

Gert
Kijkend naar uw vraag, de mogelijkheden en de aanpassingen:

-) voltaïsche PV, je komt niet in aanmerking voor enige vorm van subsidie ivm je accumulatieverwarming;
-) een warmtepomp op basis van lucht/lucht is een supplementaire/vervangende verwarming, die zeker in het tussenseizoen opladen zal vermijden terwijl deze indien niet overgedimensioneerd kan aangevuld worden met de accumulatie voor vriestemp;
-) Mogelijks kan je het jaar erop toch genieten voor PV premie en dek je hiermee een deel van het verbruik van de warmtepomp;
-) met uw verbruik kan je voor een sanitaire PV niet zoveel sparen;
-) ik zou even kijken of een warmtepompboiler (op afvoer van lucht) rendabel zou zijn ipv sanitaire PV;

Ik heb plafondverwarming (met sanitaire PV panelen) én lucht/lucht warmtepomp van gekend merk (en tot tevredenheid van comfort en verbuik)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.