Warmtepomp sanitair water - iemand een beter alternatief voor Atlantic? | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmtepomp sanitair water - iemand een beter alternatief voor Atlantic?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 11:54

Hallo,

Sinds 18 jaar draait hier voor de verwarming een warmtepomp met een stralingsnet in de tuin tot m'n bijzonder grote tevredenheid.  Relatief laag verbruik, groot comfort, amper onderhoud.  Alleen de warmwaterproductie was nog een grote energievreter.  Vorige zomer wou ik die ketel dan ook vervangen door een warmtepomp.  Na wat rondvragen bleek een lucht/lucht oplossing de eenvoudigste.  Via test-aankoop kwam ik bij de Atlantic Odyssee 2 uit.

Die was toen niet tijdig leverbaar via de belgische leveranciers.  Na wat zoeken viel me op dat die installaties in Frankrijjk meer dan een derde (!) goedkoper worden aangeboden, levering in België inbegrepen.  Na contact met Atlantic België - "geen probleem, het is een Frans product en wij leveren dezelfde" - bestelde ik de pomp in Frankrijk.

Tot in september werkte die Odyssee 2 perfect, ook in de winter.  Sinds september zit ik evenwel met een kortsluiting en krijg ik het ding niet hersteld.  Samengevat geeft Atlantic Frankrijk de diagnose gesteld (de compressor en de electrische bediening moeten worden vervangen) en bevestigt dat dit onder de garantie valt. Maar omdat ze daar niet in de open Europese markt geloven - en ik vermoed vooral om de prijzen in België kunstmatig hoog te houden - weigert Atlantic Frankrijk te herstellen in België en weigert Atlantic Belgiê te herstellen als die bij het moederhuis is besteld.  Al een kleine drie maanden zit ik zo zonder warm water en lacht Atlantic me wat verder uit...

Ik kan nog maanden wachten op een oplossing omdat Atlantic ongelijk heeft en ik bedrogen word, maar daarmee heb ik nog geen warm water.  Tijd dus om toch maar op zoek te gaan naar een ander systeem, maar dan liefst van een leverancier die niet dit soort spelletjes speelt ten koste van de gebruiker. 

Heeft iemand positieve ervaring met een lucht/lucht warmtepomp voor sanitair warm water van een ander merk?

 

Alvast bedankt,

 

Koen.

 

19 Reacties

Reacties

afbeelding van Lacroix
07/12/2014 - 14:02

Heb je geen rechtsbijstand van je familiale verzekering (of iets dergelijk).Om dit zomaar te laten gebeuren?

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 15:00

Ja hoor.  rechtsbijstand bij DAS.  Die hebben meteen een advocaat aangesteld, maar dat sleept ook maar aan.  Die Franse advocaat schrijft elke paar weken dat ze een hersteller moeten sturen in plaats van de ontbinding van het contract te vragen, zodat ik zonder warm water blijf zitten of het risico moet lopen een nieuwe te installeren en vast te stellen dat ze hier binnen een half jaar toch nog komen aanzetten met de nieuwe compressor.  Uiteindelijk win je dat juridisch wel, maar de prijs is dat je overwintert in de kou.   Ben al eens naar de kantoren van Atlantic in Waterloo gereden en het is me duidelijk dat ze geen krimp gaan geven, zelfs al kost het hen iets in Frankrijk, om hun hoge Belgische prijzen te beschermen.  

 Vandaar dat ik dus maar ten node op zoek ben naar een toestel van een serieus merk en dat dan maar moet doorslikken.

Hopend op tips...

 

 

afbeelding van Lacroix
07/12/2014 - 16:07

Kan je in afwachting geen electrische weerstand in het toestel schroeven? Of zit die er misschien in maar moet die geactiveerd worden.

Welk alternatief? Er zijn vele merken, maar er zijn niet zoveel compressorfabrikanten. Vaak zit er een Danfoss compressor in.

Gewoon een toestel van een  gevestigd merk in België nemen.

Ondertussen de handleiding bekeken. Volgens de documentatie zit er een weerstand staandaard in het toestel. Deze kan je vrijgeven in de regeling. Eventueel de compressor electrisch loskoppelen om te vermijden dat deze de zekering laat springen.

Je verbruik gaat wel hoger zijn, maar dan heb je tenminste (beperkt) warm water.

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 18:50

Bedankt voor de tip.  Maar ook dat werkt niet omdat ook het bedieningspaneel vervangen moet worden.  Ook dat geeft een kortsluiting, zodat de weerstand in het midden vniet geactiveerd kan worden.  Anders was het wachten inderdaad goed vol te houden :-(.  

afbeelding van Lacroix
07/12/2014 - 19:45

Ben je zeker dat er ook een kortsluiting in de regeling zit? Heb je compressor al volledig electrisch afgekoppeld en dan getest? Dat er een kortsluiting in de regeling en compressor komt is wel merkwaardig.

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 21:52

effectief.  heb na telefoontje met Atlantic alles één voor één afgekoppeld totdat alleen de regeling nog rechtstreeks aan de electriciteit gekoppeld was.  En met een kleine halve seconde "delay" opnieuw kortsluiting.  vandaar dat ze hebben beslist dat die ook vervangen moet worden... alleen weigeren ze dat dus ook uit te voeren omwille van de geciteerde reden.

afbeelding van Lacroix
07/12/2014 - 22:01

Het zou kunnen dat de VDR in de regeling doorgeslagen is. Dit is een overspanningsbeveiliging. Regeling openmaken en kijken of er geen gebarsten onderdeel in zit. En wil de leverancier dan al niet tenminste een nieuwe regeling opsturen? Zodoende dat je terug de weerstand kan gebruiken.

En ben je zeker dat de compressor om zeep is? Of hoe heb je dat getest? Als de compressor verbrand is, is het eigenlijk eenvoudiger en voor de fabrikant waarschijnlijk ook goedkoper om het ganse toestel te vervangen.

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 22:09

Ik ga dat morgen eens proberen.   Dat de compressor moet vervangen worden is een 'beslissing' die Atlantic genomen heeft.  Alleen willen ze niet uitvoeren...  De kerels van Atlantic België hadden trouwens ook eerst - voor dat ge-ping-pong met Frankrijk begon - gemaild dat ik de bedrading naar de compressor maar moest doorknippen voor gebruik van de weerstand, omdat de ketel wel vervangen zou worden...  In Frankrijk werden ze daar zeer pissig over en hebben ze dat verboden of zouden ze de garantie intrekken.  Gelukkig had ik nog niet geknipt, maar echt professioneel komt dat niet over.  

Ik heb helaas de indruk dat het niet over een rationele oplossing voor mij en Atlantic gaat.  Want finaal eindigt dit ginder in een rechtbank, krijg ik die centen terug en hebben ze zelf de gerechtskosten.  Maar dan hebben ze wel hun punt gemaakt dat de EU-markt niet bestaat voor warmtepompen van Atlantic.  Dat mag blijkbaar iets kosten.

Als het lukt met de regeling, dan zing ik het einde van dat proces nog wel uit.  Heb elders wel iets geleden dat misschien structureel een betere oplossing is als plan B.

 

Alleszins bedankt

 

 

Koen

 

afbeelding van Chicken power
07/12/2014 - 16:47

Leg mij eerst eens uit hoe een Lucht/Luchtwamtepomp voor SWW er uit ziet...

 

En inderdaad, schroef dat ding er tussen uit en hang tijdelijk een 2e hands elektrische boiler op. En sjouw die WP even de grens over, zeker als het garantie is.

 

Het ding is dus zeker nog niet afgeschreven.

 

 

Groet, Cp

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 18:51

Dat van die boiler er tussen, zal wellicht nog kunnen :-).  Maar het ding verzetten lukt helaas niet echt.  Te groot en te zwaar en als je het kantelt, verlies je de garantie...  

afbeelding van Lacroix
07/12/2014 - 19:42

Je mag hem wel kantelen, wel enkel op één zijde. Staat ook in documentatie. Maar misschien ook eens die hellingsindicator controleren. Verkeerd kantelen kan ook reden van defect zijn.

Maar eerst leeg laten lopen als je hem wil verplaatsen. Dan is hij niet zo zwaar.

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 21:55

Weet dat wel.  Idicator is geen probleem en hij heeft 13 maanden perfect gefunctioneerd.  

Maar als je die nu zonder het pallet en de riemen moet vervoeren, dan is het inderdaad liggend:  je hebt dan een laadbak van +2 m nodig en er zeker van zijn dan er niets kan rollen tijdens de rit.  Gezien de houding van Atlantic de laatste drie maanden, zie ik dat toch eerder als een open deur om defintief de verantwoordelijkheid af te schuiven.  Ik heb zo'n "on s'en foute" nog nooit met een fabrikant meegemaakt.

 

afbeelding van walter-8
07/12/2014 - 19:57

Eigenlijk is je vraag dus: welke warmtepompboiler wordt in België verkocht aan een even lage prijs als in de rest van Europa :-).

Merk op dat een goede oplossing voor jou ook is een buffervat aan te sluiten op je verwarmingswarmtepomp.

Zelf is mijn favoriete merk ctc. Maar ik denk potentieel 1000 euro duurder dan de Atlantic.

Andere oplossing. Contacteer een zelfstandige koeltechnieker. Betaal die per uur. Die kan de defecte onderdelen demonteren, opsturen naar frankrijk en de nieuwe installeren. Nadien kan je discussie aangaan wie de technieker betaalt. Zo heb ik al 2 Europese garantie gevallen voor mezelf opgelost.

Verder zit er echt wel wat rek op prijs van warmtepomp boilers.
Zoek je lokale installateur die verschillende merken heeft en vraag wat offertes. Met wat geluk is er een merk dat redelijke kortingen geeft momenteel.
En een oplossing voor het Europa probleem is een installateur te vinden die aan parallele import doet (al staat dat natuurlijk niet op de website).

Walter

afbeelding van Koen3s
07/12/2014 - 22:02

Tja.  Ik heb me er al bij neergelegd dat - vermoed ik - de subsidies die her en der, maar niet in Vilvoorde - bestaan, bij de prijs worden geteld en dat het een stuk duurder uitvalt.  Mochten ze in 2013 hebben kunnen leveren, dan was ik zelfs niet in Frankrijk geraakt en had ik het niet gemerkt.  Blijft wel wat wraakroepend dat de Franse verkoper dichter bij Vilvoorde zitten dan het midden van Frankrijk en nu zijn kat stuurt, maar bon.

Ik zal CTC eens opzoeken.  Heb zelf Masser voor de verwarming en ben daar wel heel tevreden over, maar vond vorig jaar geen goede oplossing voor het water.  

Waar kan ik info vinden over dat buffervat als oplossing?  Dat is misschien nog de beste piste, want ik heb nog wel wat vrije "productietijd" over op de verwarmings-warmtepomp.

 

Mocht je een goeie site kennen, hou ik me natuurlijk aanbevolen :-)

 

 

groeten

 

Koen

 

afbeelding van stefan-14
11/12/2014 - 16:54

wij hebben nu 2 jaar zo een CTC staan en toch tevreden van, laag verbruik, stil, ...

gaf bij ons o.a. de doorslag omdat ik er (hopelijk binnenkort) een zonnecollector kan aan koppelen, er zit zelfs nog een 3e aansluiting op

was zeker niet de goedkoopste, maar toch ook geen 1.000 € duurder dan vergelijkbare.

 

ondertussen zie ik bij alle (grote) fabrikanten van CV-ketels deze aanbieden, dus je kan nog heel veel vergelijken.

 

 

afbeelding van brother paul
08/12/2014 - 08:14

ik zou die ochsner nemen ,zo'n kleintje op het bestaande buffervat integreren.

http://www.golantec.be/Warmtepompboiler.html

afbeelding van walter-8
09/12/2014 - 23:13

En jij weet dat de bestaande boiler een voldoende grote warmtewisselaar heeft voor de aansluiting van de ochsner?

afbeelding van Lacroix
10/12/2014 - 22:11

Die bestaande boiler is is niet geschikt. De spiraal die als condensor zit, is om de buitenkant van het boilervat gewikkeld. Dit is een koperen buis met een relatief kleine diameter.

afbeelding van brother paul
11/12/2014 - 18:30

Oeps dat gaat dan niet.

Je kunt ook de redenering omdraaien, wat als je de boiler gewoon laat leeglopen, demonteert, in uw koffer draait en naar frankrijk draagt

Voor 2000euro kun je wel eens een dagje vrij nemen...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.