warme schoorsteen | Ecobouwers.be

U bent hier

warme schoorsteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bartk
16/12/2007 - 13:10

Hallo,

Wij hebben een inbouwcassette haard en een oud schoorsteenkanaal met schouwpotten (20x29 cm). Op ons 1ste verdiep hebben we last van gescheurde pleister (zo goed als onmiddelijk op de schouwpotten gezet) door de hitte. We denken aan het inbrengen van een inox buis, maar vraag me af of dit het probleem zal verhelpen?
Volgens de voorschriften hebben we een kanaal nodig van diameter 180. Als we nu een inox buis in brengen dan is er volgens mij toch ook contact met de schouwpotten en kan de warmte toch ook overgedragen worden? Of zijn hier andere oplossingen voor? Ik dacht ook al aan dubbelwandige buis, maar dan kom ik in de problemen met de nodige diameter.
En wat is het beste? Vast of flexibel inox? Is RVS 316 nodig?

Wie heeft hier ervaringen mee?

mvg,
Bart

15 Reacties

Reacties

afbeelding van bartk
19/12/2007 - 20:59

Niemand ervaringen of tips?

afbeelding van Dirk Bauwens
20/12/2007 - 09:55

Bart,

Beschouw het vooral als een voordeel dat je schoorsteen warm wordt. Zo recupereer je een beetje van de vele warmte die door de schoorsteen naar buiten verdwijnt. Met zo’n extra inox buis zou de schoorsteen zeker koeler blijven maar er zou nog meer warmte nutteloos buiten vliegen.

Wat de barsten betreft: zijn die belangrijk of alleen kleine haarscheuren? Kleine scheurtjes zou je kunnen overbruggen met een elastische verf, grotere door de schoorsteen te bekleden met glasvezelbehang. Wanneer je de pleisterlaag zelf zou reparen: een glasmat of andere wapening in de nieuwe pleisterlaag aanbrengen.

Dirk Bauwens

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/12/2007 - 20:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dirk,

Er is glasvliesbehang op en deze is meegescheurd...
Glasmat, waar is dat te vinden en wat is het precies?

Bedankt

Bart

Bart,

Als ik uw vraag lees, dan stel ik me de vraag, waarom wordt die schouw zo heet.
Is dit omdat de verbranding van de cassette zo slecht is, of moet je massaal moet stoken omdat je woning niet geïsoleerd is?
Persoonlijk zou ik me eerst over deze twee vragen het hoofd breken, en hieraan iets verhelpen.
Want de barsten in de schouw zijn het gevolg van grote temperatuur verschillen en hoge temperaturen in de schouw.
Als je de twee eerste problemen oplost, moet je misschien niets doen aan die schoorsteen,
Omdat ze enkel warm wordt, en niet heet zoals nu.

Probeer ook eens met rustiger te stoken en het vuur langer te laten branden.
Meestal gaan de mensen kort maar hevig stoken, en dan krijgen we deze problemen.

Dirk,

Ik zie er geen enkel voordeel in als mijn schouw heet zou worden hoor, dit is puur energieverlies.
Als ik een toestel plaats dat warmte moet produceren, dan wil ik deze warmte zo veel mogelijk krijgen op de plaatsen waar ik ze wil hebben.
En niet een verdiep hoger, op een slaapkamer, waar eventueel de ramen altijd open staan.

Groeten,

Lucien

afbeelding van paul_32
21/12/2007 - 11:10

bijzonder veel antwoorden krijg je hier niet......

Een schouw is in een LEW of PH een onding. Veel energie gaat verloren door je schouw, of de kachel nu brandt of niet.
Het is een super koude brug.

Misschien dat toch iemand een goed idee heeft..

afbeelding van Dirk Bauwens
21/12/2007 - 11:33

Lucien,

Wat je schrijft over een cassette is een waarheid als een koe. Nochtans en helaas is de realiteit bij de meeste mensen zo en stoken ze met pure ondingen. Daar ben ik, bij wijze van spreken, van doordrongen als geen ander, maar ik vind niet dat ik daar iedere keer over moet beginnen. Wat ik voorlopig wou zeggen aan Bart was dat het aanbrengen van een inox buis in de schoorsteen zal maken dat hij nog veel meer warmte verliest dan nu.

Bart,

Glasmat is een weefsel met veel dikkere draden dan glasvlies. Glasmat kan alleen aangebracht worden in een nieuwe stuclaag.
Wat je ook zou kunnen proberen is opnieuw glasvlies aanbrengen op de barsten en zien of het terug scheurt. Het kan zijn dat de schoorsteen niet verder zal scheuren. Daarna zou je eventueel de schoorsteen kunnen behangen met normaal glasvezelbehang. Dat is veel sterker dan glasvlies.

Dirk Bauwens

afbeelding van eric-14
22/12/2007 - 09:41

Bart,

een van uw vragen was waar kan ik glasmat vinden. Het wordt o.a. gebruikt bij de wapening van polyester. Ga misschien eens kijken bij een bouwer van zwembaden, boten of bij een verdeler van grondstoffen voor pastics.
Succes

Eric

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/12/2007 - 23:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Lucien,

om op je vragen te antwoorden:
Is dit omdat de verbranding van de cassette zo slecht is, of moet je massaal moet stoken omdat je woning niet geïsoleerd is?

--> wij verbranden hout met een flam cassette, waarvan ons gezegd werd dat deze een optimale verbranding biedt. Hierbij volgen wij de stookrichtlijnen. Het is niet echt onze bedoeling om massaal te stoken, de inbouwcassette dient eerder als bijverwarming.
Qua stoken hebben we nog nooit echt problemen gehad (ca 3 jaar in gebruik). Nu pas, bij renovatie, zien we echter dat de temperatuur boven zo hoog oploopt en er dus ook barsten zijn. Hebben wij dan ook risico op schouwbrand of heeft dat daar niets mee te maken?

grtn
Bart

afbeelding van walter-5
29/12/2007 - 09:40

als je droog hout gebruikt en je schouw af en toe proper maakt, dan zal je geen schouwbrand krijgen.

Maar als je alles opstookt wat je kan krijgen, zoals mijn buur, dan heb je vlug een schouwbrand.
die gast heeft al 3 keer schouwbrand gehad, vraag me niet wat hij stookt.

afbeelding van Dirk Bauwens
29/12/2007 - 10:50

Neen Walter V,

Zo zit dat echt niet in mekaar!
Het kan best zijn dat die man perfect luchtdroog hout verstookt in een dure houtkachel.

Droog hout stoken geeft geen enkele garantie tegen schouwbrand.
Zelfs 100 percent droog hout maakt nog veel vocht aan. Bovendien verbrandt zelfs droog hout in de meeste houtkachels nog erg onvolledig. Wanneer onvolledig verbrande rookgassen kunnen condenseren in de schoorsteen, is er gevaar voor schouwbrand.

De oorzaak van schouwbrand moet vooral gezocht worden bij de kachel. Alleen kachels die hout volledig verbranden zijn een absolute garantie tegen schouwbrand.

Dirk Bauwens

afbeelding van piet-9
29/12/2007 - 21:11

Hoi,

zet een gyproc plaat of zoiets dergelijk tegen je geplakte muur. Dit kan je gemakkelijk zelf afwerken en plaatsen.

afbeelding van johan-71
02/01/2008 - 17:35

Als ik de cassette op hout, enkele uren doet branden, krijt mijn schouwkanaal ook zeer warm. De kamer waar on kind slaapt wordt hierdoor ook warm. Mijn vraag is, of het mogelijk is dat ongeveer 12 uur nadat de haard gedoofd is, er nog warmte te voelen is aan de schouw?

Graag een antwoordje,

Johan

afbeelding van johan-71
02/01/2008 - 17:36

Als ik de cassette op hout, enkele uren doet branden, krijt mijn schouwkanaal ook zeer warm. De kamer waar on kind slaapt wordt hierdoor ook warm. Mijn vraag is, of het mogelijk is dat ongeveer 12 uur nadat de haard gedoofd is, er nog warmte te voelen is aan de schouw?

Graag een antwoordje,

Johan

afbeelding van zonstraal
02/01/2008 - 18:19

tuurlijk is dat mogelijk stenen knn lang erna de warmte nog vrijgeven is misschien geen gevel schoorsteen ? maar staat die midden in uw huis???

groeten stefaan

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

afbeelding van gino-5
06/01/2008 - 00:43

Gipsplaat ervoor lijkt me een goede oplossing, maar ik zou zeker een koolmonoxidemelder plaatsen. Om de temperatuur van de schoorsteen te verlagen kun zou je kunnen experimenteren met een trekbegrenzer.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.