warm water productie met Viessmann Vitotronic 300 | Ecobouwers.be

U bent hier

warm water productie met Viessmann Vitotronic 300

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van elon
05/05/2012 - 13:25

Wij hebben een Viessmann, vitotronic 300 voor de CV en de productie van sanitair warm water. In de winter staat zowel de CV als de warmwaterproductie aan.

Nu het een beetje begint te verwarmen kiezen we soms (afhankelijk van de buitentemperatuur) voor "alleen warm water". We hebben geprogrammeerd dat we elke dag gedurende een uur de boiler laten opwarmen tot 6O graden.

Probleem: Viessmann respecteert het startuur voor de productie van sanitair warm water, maar dan worden ook de radiatoren warm en bovendien respecteert hij ook niet het einduur van de programmatie. Met andere woorden: enkel warm water productie lukt bij ons niet. Wat als het deze zomer 30 graden is en we alleen maar sanitair warm water willen? Wat doen we verkeerd? Of moet er hier of daar iets veranderd worden aan de coderingen?

32 Reacties

Reacties

afbeelding van l1
05/05/2012 - 15:49
l1

Wij zijn een oud huis aan het renoveren en ik leg mijn oor overal te luisteren i.v.m. condenserende gaswandketels. En bijna overal hoor ik hetzelfde: de mensen met een combiketel (voor verwarming & warmwater) moeten in de zomer vaak noodgedwongen verwarming "tolereren" omdat hun sanitair water anders niet warm genoeg wordt.

Ik denk dan ook steeds dat er iets mis moet zijn met die installaties, maar aangezien ik het zo vaak hoor (van zowel Viessmann als Chaffoteaux), vermoed ik dat het aan het systeem ligt.

 

afbeelding van tumkie
05/05/2012 - 16:57

Sorry , maar  dat verhaal dat altijd de Cv aan moet voor warm water is onzin ... Bij de meeste fabrikanten levert dit geen probleem op maar moeten soms wel enkel parameters worden aangepast 

Zo staat  bv bij de EMS-regeling van Buderus  de kloktijden van san.warm water altijd gelijk met die van de 1°Cv-kring .

Als je dan in de zomer de cv hebt uitstaan of op nacht dan heb je ook geen warm water . MAAR met een enkele ingreep in de programmatie kan je voor san.warmwater een eigen klokprogramma maken afzonderlijk van het cv-gebeuren ... 

afbeelding van Ketel 1
06/05/2012 - 16:35

Tumkie, weet u of dit EMS regelsysteem van Buderus het beste in combinatie met buitenvoeler en de Logamatic RC35 werkt, of zijn deze wellicht helemaal niet nodig?

afbeelding van tumkie
06/05/2012 - 22:35

RC35 (kamerthermostaat ) met buitenvoeler in combinatie met EMS(regeling ketel ) werkt het best ...

afbeelding van l1
06/05/2012 - 13:37
l1

 ik hoop dat het onzin is! het zou in elk geval onzinnig zijn mocht het niet kunnen.

dus, als ik het goed begrijp, moeten we dan bij installatie expliciet vragen om juist te programmeren?

wel vreemd dat die installateurs dat niet spontaan doen, of dat het niet in de handleiding staat...

afbeelding van tumkie
06/05/2012 - 22:44

RTFM ... meestal staan deze dingen vermeld of hoort de installateur dit te weten !

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2012 - 22:54

elon

als je alleen warm water instelt, maakt de ketel alleen warm water, dat is zeker.  maar het zou kunnen dat door een hydraulische fout in de installatie de verwarming mee opwarmt.  en dus is het uitzoeken waar de fout zit.

1 uur opwarmen kan niet, je moet de handleiding lezen.  als je warmwater productie toestaat gedurende 1 uur, kan het zijn dat je de drempel pas bereikt op de 59 ste minuut.  dan zal de ketel starten, en de boiler opwarmen naar de gevraagde temperatuur, ook als dat buiten de ingesteld tijd is.   ik stel de regeling dan in op 10 minuten, of wat het minimum mag zijn.

afbeelding van Lacroix
06/05/2012 - 23:10

Als je radiatoren mee warm worden tijdens de productie van het warm water is er zeer waarschijnlijk een probleem met de terugslagklep  op de pomp voor de cv. Als die klep er al staat! De klep kan bij de opstart ook manueel open gezet zijn om te ontluchten, maar vergeten terug dicht te zetten. Ofwel heeft de installateur de cv pomp electrisch verkeerd aangesloten. Maar de kans dat het probleem in de regeling zit, is erg klein. Wat zegt de installateur trouwens over dit probleem. En is er wel een installateur?

afbeelding van elon
07/05/2012 - 21:35

We stellen vast dat de radiatoren opwarmen via de retourleidingen, terwijl de circulatiepomp niet draait.  Het warm water komt na anderhalf uur constant stoken nog niet aan 60 graden.  De keteltemperatuur bereikt 75 graden, daalt tot 69 graden om dan opnieuw naar 75 graden te gaan.  En dit gaat zo door.  Het einduur van de programmatie voor warm water wordt niet gerespecteerd.

We hebben een installateur, maar blijkbaar niet bevoegd voor dit probleem.  We hebben al veel problemen gehad met het koppelen van een kachel aan de CV.  Nu een nieuw probleem dus: de productie van enkel warm water lukt niet zonder de opwarming van de radiatoren erbij te nemen.

afbeelding van Lacroix
07/05/2012 - 21:53

Elon,

Staat die klep er of staat die er niet? Er is een mogelijke oorzaak voor dit probleem gegegeven, maar je geeft geen antwoord op de vragen die ik gesteld heb. Als de radiatoren warm worden via de retour is er een probleem met die klep. Dit heeft geen niets te maken met het merk van ketel of regeling. Het is een probleem van installatie dat ook zeer eenvoudig te verhelpen is. Plaats desnoods een foto van de cv-pomp.

afbeelding van l1
07/05/2012 - 08:33
l1

Eerlijk gezegd, tumkie, ik weet niet waar ik het aan verdiend heb om uitgescholden te worden voor een gewone vraag over een interessant onderwerp.

Als je kregelig of agressief wordt van dit forum, ga dan alsjeblief iets anders doen! Beetje fietsen of zo, dat lucht op.

And by the by: I don't have the manual yet, as I haven't bought the fucking heater yet.

Ik heb gewoon rondgevraagd bij mensen die een toestel hebben dat wij eventueel zouden kopen, en blijkt dat daar in verschillende gevallen iets grondig fout gaat. Als niemand dat wil geloven, wil ik er best een filmpje over maken hoor.

Goed, ik herbegin en ik herformuleer: als wij een gascondensatieboiler aanschaffen, die moet dienen voor zowel cv als sww, krijg je dan altijd snel (ttz. binnen de 5 minuten) warmwater, ook in de zomer, gesteld dat hij juist gedimensioneerd is? Iemand daar ervaring mee?

 

 

afbeelding van Lacroix
07/05/2012 - 17:45

I1, Tumkie heeft niemand uitgescholden. Hij heeft enkel aangegeven dat iemand zijn job niet helemaal gedaan heeft, namelijk de installateur. Die vraag heb jij trouwens ook gesteld (vr ik hoop dat het onzin is! het zou in elk geval onzinnig zijn mocht het niet kunnen.
dus, als ik het goed begrijp, moeten we dan bij installatie expliciet vragen om juist te programmeren?
wel vreemd dat die installateurs dat niet spontaan doen, of dat het niet in de handleiding staat...eemd dat de installateur dit niet wist)!!

Een gascondensatieboiler dient enkel voor de rechtstreekse produktie van sanitair warm water, niet voor cv. Wat jij bedoeld is een combiketel. Een combiketel geeft bijna onmiddellijk warm water, ook in de zomer. En ook zonder dat de radiatoren warm worden. Meestal zijn er twee instellingen. Een instelling die in de zomer de ketel en een beperkte hoeveelheid water op temperatuur houden (zodat het warm water er heel snel is), en een instelling waarbij de ketel helemaal afkoelt (en het in de zomer iets langer duurt voordat het warm water er is doordat de ketel nog moet opwarmen).

afbeelding van Hans Delannoye
07/05/2012 - 17:46

I1

een boiler (condensernd of niet) heeft een voorraad warm water, het antwoord lijkt mij dus voor de hand te liggen.  de snelheid hangt dus enkel maar af van de lengte en de diameter van je warmwaterleiding. 

maar ik vraag me af of je vraag wel juist geformuleerd is, want voor dit antwoord volstaat de lagere school. 

 

afbeelding van l1
07/05/2012 - 21:32
l1

RTFM (de reactie van tumkie) betekent "read the fucking manual" - in mijn boek niet echt een beleefde, noch leuke reactie. zal dan wel aan mij liggen. 

en ja, van kwaadheid heb ik mij vergist en 'boiler' geschreven in mijn laatste reactie, ipv 'ketel' in mijn eerdere.

en ik wéééét wat een cvcombiketel hoort te doen, ja, maar vaak doet ie dat dus niet. vandaar mijn vraag.

en als antwoord krijgen 'lees het boekje eens' of 'dat kan niet, dat is onzin', is niet echt de wijsheid die ik hier hoopte te vinden.

soit. ik denk dat mijn beleefdheidsniveau gewoon te hoog ligt om aan fora deel te nemen. sorry, ik zal het nooit meer doen.

afbeelding van Lacroix
07/05/2012 - 21:51

I1,

Het antwoord is op je vraag is toch gegeven: de installateur moet zijn werk doen. Op een internetforum ga je echt niet zomaar de oplossing aangereikt krijgen. Als je installatie niet naar behoren werkt, moet de installateur zorgen voor een oplossing. En niet de centen opstrijken en dan zeggen dat de eventuele problemen niet voor hem zijn. Deze problemen kunnen echt niet zo van achter de pc opgelost worden.

Wat betreft 'RTFM'. Veel problemen, met welke toestel dan ook, kunnen eenvoudig opgelost worden door even in de handleiding te kijken. Anders zullen we in vervolg de uitdrukking 'LADH' gebruiken (lees AUB de handleiding). In het Engels klinkt het inderdaad behoorlijk agressief.

afbeelding van Hans Delannoye
07/05/2012 - 22:31

I1

een aantal mensen hier doen hun uiterste best om iedereen te helpen in zoverre mogelijk.  maar als je elementaire dingen vraagt die gewoon in de handleiding staan, loop je het risico op zo'n antwoord.  jij beseft blijkbaar niet dat sommigen onder ons elke dag een paar uur gratis voor niks bezig zijn, en dus mogen wij ook van jou kant op wat begrip en respect of beleefdheid rekenen. misschhien ligt jou beleefdheidsniveau gewoon niet hoog om deel te nemen?  of je hebt te lange tenen?

zoals ik al zei, als de rest mee opwarmt is er een installatieprobleem, dat ligt zeker niet aan de ketel of de regeling.  ik ken alvast geen enkele combiketel die daar problemen mee heeft.  al zou ik met m'n handen van een combiketel afblijven, niet mijn ding.

 

afbeelding van pettakie
10/05/2012 - 14:49

hoi

met wat zou jij dan je sanitair warm water en je vloerverwarming/radiators verwarmen?

 

afbeelding van Hans Delannoye
10/05/2012 - 15:22

ik zou om te beginnen helemaal geen radiatoren nemen, die komen bij mij niet in huis. 

ik zou in de eerste plaats zoveel mogelijk met de zon doen, en de rest met biomassa.  maar dat kan natuurlijk net zo goed met aardgas of een warmtepomp.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
11/05/2012 - 10:26

 

 

Volgens mij is de voornaamste parameter, bij de keuze van de verwarming van het sww, welk warmwaterverbruik men heeft. Met kinderen ligt de toestand natuurlijk anders.

 

Onze dochter heeft  twee jaar geleden haar oude gasketel met ingebouwde boiler vervangen door een moderne condensatieketel met doorstroomgeiser en een ingebouwd reservoir van ongeveer 40 liter. Gemiddeld wordt er wel dagelijks een douchke genomen. Hun gasverbruiki is als volgt geëvolueerd:

 

Totaal gasverbruik is van 2.400 m³ per jaar naar 1.585 m³ gezakt.

 

In de zomer (sww) van 40 m³/maand naar 13 m³.

 

Voor hen was het zeker niet interessant een zonneboiler te installeren, tenzij men zoveel subsidies krijgt dat de afschrijving zeer klein wordt. Want naverwarming blijft men steeds nodig hebben.

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2012 - 08:31

pierre

definieer "interessant".

onze generatie is er in geslaagd om op een paar jaar de hele fossiele energievoorraad er door te jagen, onze verantwoordelijkheid is verpletterend op dat vlak.  en dus definieer ik "interessant" allicht anders dan watvelen dioen, elke ontlasting van het milieu is interessant, vooral omdat de energie die in een zonnebioiler zit niet dusdanig groot is dat je het er energetisch niet uithaald.t

een zonneboiler is volgens mij dus altijd interessant, want je ontlast het milieu en bespaart op fossiele brandstof (indien sprake van fossiele energie voor de opwekking van de warmte).

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
13/05/2012 - 10:23

 

 

Hans,

 

Iedereen moet uitmaken aan wat de uiteraard schaarse geldmiddelen het best besteed worden om zoveel mogelijk CO2 uit te sparen. In geval van een klein waterverbruik komt een zonneboiler achteraan.

 

Dan liever een warmtepomp gepaard aan zonnepanelen.  Zelfs voor de gemeenschap is dat een goede oplossing, want de subsidies dienen dan om het duur verbruik van de warmtepomp te compenseren, en tevens is er globaal absoluut geen CO2-uitstoot.

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2012 - 17:19

daar ben ik het absoluut niet mee eens.  de panelen brengen vooral in de zomer op, en verbruiken doe je vooral in de winter.  dus zeker en vast een hele hoop uitstoot, want we maken nog altijd het grootste deel van onze stroom met kernenenrgie, kolen gas en olie.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
14/05/2012 - 10:25

 

 

Hans,

 

Ik vrees dat ge u voorlopig ermee moet tevreden stellen dat de absolute hoeveelheid geprocudeerde groene gaat tellen. En niet zozeer op welk ogenblik deze geproduceerd wordt. Zelfs slimme meters gaan dat nooit in evenwicht kunnen krijgen. Misschien dat dit ooit voor een gedeelte werkelijkheid wordt wanneer men elektrische auto's gedurende de dag (met zonneschijn), bijvoorbeeld op zijn werk terug zal kunnen opladen. Het is natuurlijk een ijdele hoop kerncentrales door windmolens te kunnen vervangen, zelfs als deze op zee staan. De vervanging zal voor een deel uit gascentrales moeten bestaan die continu werken, en een bijkomend gedeelte soepele gascentrales die inspringen als er geen wind en/of zon is. Men ziet nu reeds dat men niet weet wie die stilstandkosten zal moeten betalen. Men staat niet te springen om zulke centrales op te richten. Wie sprak van vrije markt op gebied van elektriciteitsproductie (en spoorwegen)? Men heeft meer problemen geschapen dan opgelost.

afbeelding van Hans Delannoye
14/05/2012 - 21:24

dag pierre

nee, ik zal me er nooit mee kunnen vereningen,, dat men van nulenergie spreekt, terwijl dat niet het geval is.  en daarom zie ik warmpepompen, zeker voor niet-passiefhuizen niet als de beste oplossing.  nu zie je dat er in relatief slecht geïsoleerde woningen WP' s worden geplaatst, gecombineerd met PV, bijgevolg, onze afhankelijkheid van fossiele energie wordt steeds maar groter i.p.v. kleiner.

daarom ga ik resoluut voor een zonnehuis, verwarming met thermische zonne-energie, ook in de winter.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
15/05/2012 - 09:39

 

 

Hans,

 

Gij redeneert vanuit een ideaal standpunt dat slechts in een (verre?) toekomst werkelijkheid kan worden. Dit zal pas gebeuren als de groene elektriciteit uit PV-panelen en windmolens ofwel rechtstreeks zal verbruikt kunnen worden, ofwel opgeslagen over een zoutoplossing en een thermische alternator, ofwel in een nieuwe generatie batterijen.

 

In afwachting zal het verbruik van fossiele energie met een warmtepomp zonder PV-panelen verminderen van zodra de SPF hoger ligt dan het rendement in een moderne gascentrale. Om u plezier te doen zal ik nu niet aanhalen dat de CO2-uitstoot per opgewekte kWh in België lager ligt dan in alle andere landen, behalve in Frankrijk.

afbeelding van Hans Delannoye
15/05/2012 - 19:45

pierre

nee hoor, niet vanuit een ideaal standpunt.  ik weet ook dat echte autarkie iets voor de toekomst is.  maar dat is geen reden om nu al van nulenergie te spreken, terwijl dat helemaal niet het geval is.  't is nochtans heel simpel, elke warmtepomp meer is meer kernenergie, en als groene rakker kan ik me daar niet in vinden.  want gascentrales, die sluiten ze om het open houden van hun kerncentrales te verrechtvaardigen.  en met al onze WP spelen we in die jongens hun kaart.

dus, met alle chinezen, maar niet met den dezen ;-)

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
16/05/2012 - 10:19

 

 

Hans,

 

Daar is toch iets dat mij dwars zit. Electrabel verkoopt zijn elektrische stroom uit kerncentrales aan marktprijs. Het wordt terecht aan Electrabel verweten dat de winst uit de door ons afgeschreven kerncentrales naar Frankrijk wordt gedraineerd.

 

Maar waarom kunnen de gascentrales niet op tegen de marktprijs? Dat is voor mij toch een half mysterie. Het is natuurlik zo dat de stroom uit kolencentrales in Duitsland en Nederland goedkoper is dan uit gascentrales, en ook wel de tijdelijke overschotten uit windenergie. De enige reden die ik kan vinden is dat de kerncentrales praktisch continu op volle kracht werken, en de gascentrales het eerst worden stilgelegd als er tijdelijke overschotten zijn, 's nachts bijvoorbeeld. Maar die wisselende belasting zal enkel maar toenemen als er meer groene energie zal bijkomen. Ik heb hier nog gezegd dat er op dit ogenblik absoluut geen overeenkomst is wie die stilstandverliezen zal moeten betalen, tenzij ze gewoonweg mee in de marktprijs terechtkomen. Maar zo werkt de vrije markt niet altijd, als er elders goedkopere stroom ter beschikking komt.

afbeelding van Hans Delannoye
16/05/2012 - 19:08

ik ben geen specialist ter zake, maar ik kan me voorstellen dat stroom produceren met een afgeschreven kerncentrale waar de maatschappij dan ook nog opdraait voor het afval, een stuk goedkoper is dan een niet afgeschreven gascentrale.  en gascentrales zijn veel flexibeler, en worden ook als dusdanig ingezet.

plus, het is voor mij een doorzichtig spelletje.  eerst zegend at de gascentrales te duur zijn, ze dan sluiten, en straks gaan ze zeggen,

" oeps, we kunnen doel en tihange niet sluiten, want dan hebben jullie niet voldoende stroom meer. "

maar we gaan nu wel echt ver buiten het oorspronkelijke onderwerp :-)

afbeelding van Lacroix
16/05/2012 - 19:18

Dit onderwerp is inderdaad een heeeeel klein beetje afgedreven!!!

Maar dat doet er eigenlijk niet toe. Wat er wel toe doet is dat de vraagsteller blijkbaar verdwenen is. Ik verwacht nog altijd een antwoord. Elementaire beleefdheid is blijkbaar teveel. Ik vind het spijtig dat sommige vraagstellers uiteindelijk niet de moeite doen om terug te antwoorden en de door hen gestarte topic te volgen.

afbeelding van Hans Delannoye
16/05/2012 - 21:04

inderdaad, en dat gebeurt wel meer.  en dat is ook een van de redenen waarom ik tegen synoniemen ben.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.