wandafwerking HSB met wandverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

wandafwerking HSB met wandverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Januszvh
17/09/2011 - 23:35

Hallo

We zitten met een hoofdbreker in de wandafwerking van onze Houtskeletbouwwoning. Aangezien we met wandverwarming werken in onze leefruimte op de eerste verdieping heeft onze architect ons aangeraden met leempleister te werken. Aangezien de leefruimte via de vide aansluit op de keuken op het gelijkvloers moesten we voor deze ruimte ook voor leempleister en leemfinish kiezen. Het gaat dus om aanzienlijke oppervlaktes.
We hebben nu van de aannemer die de leem zal plaatsen prijs gekregen en dat is me toch behoorlijk zuur opgebroken. De prijs van zelf te plaatsen herakliet platen (voorkeur van aannemer leemwerken) + plaatsen leempleister en finish komt 3x duurder uit dan zelf plaatsen en laten afwerken van gyproc platen.

We willen de prijs dus naar beneden halen en een van de mogelijkheden die we hoorden was het plaatsen van fermacell platen waar er geen wandverwarming is en deze meteen met leemfinish te bepleisteren. We besparen dan op de plaat en de basisleem, dat scheelt ongeveer de helft van de prijs /m². De aannemer lijkt echter weinig ervaring te hebben met dit procedé en ik vind ook niets van ervaringen terug op het net. Naar het schijnt moeten de fermacell platen dan perfekt egaal geplaazst worden anders zie je de voegen. We zullen zelf de fermacell platen plaatsen, op sommige plaatsen rechtsreeks op de OSB, op andere plaatsen op latwerk.
Heeft iemand ervaring met ofwel
- plaatsen van leemfinish rechtsreeks op fermacell (of gyproc)
- zelf plaatsen van fermacell op latwerk

Nog een bijkomende vraag is of iemand ervaring heeft met fermacell platen waar al wandverwarming in zit. Kan men daar dan ook meteen finisher op pleisteren en komt dit dan goedkoper uit dan een dikke laag leem?

Alvast bedankt voor jullie reacties

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Rose
19/09/2011 - 11:10

De wanden van mijn houtskelet woning heb ik afgewerkt met Fermacell platen van 1.2mm dikte.

Op de Pavatex (0.9mm dik) platen heb ik een houten lattenwerk (kopmaat (2.5x4) geplaatst.  Daarop zijn de Fermacell platen bevestigt met een onderlinge afstand van 0.3mm.  Dit om de voegen zo klein mogelijk te houden.  Tot zover de buitenwanden.

De binnenwanden zijn opgebouwd met leemblokken tussen een houten geraamte.  Daartegen heb ik Fermacell platen van 0.90mm gelijmd rechtstreeks op de leemblokken.  Vastgeschroeft op het houten geraamte vormt dit een stevige muur. 

Alle wanden zijn afgewerkt met Fermacell gipslijm om alle voegen en schroefgaatjes op te vullen. 

De wanden denk ik met een kalei van leem af te werken. Met een blokborstel moet dat lukken.  Het zal niet zo strak zijn als echte leempleister maar inderdaad de kostprijs ervan is spijtig genoeg erg hoog.  

De wanden in te natte ruimte zijn van vloer to plafond bezet met tegels. 

Veel succes

Rose

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.