Vraagskes ivm dakisolatie met cellulose of vlas | Ecobouwers.be

U bent hier

Vraagskes ivm dakisolatie met cellulose of vlas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
03/06/2006 - 21:32

De woning is een houtskelet in piramide stijl. Dakoppervlakte die te isoleren is is ongeveer 100m2.

1. Welke soort isolatie zou ik best nemen: papiervlokken of vlas?
Beiden zouden een even goede dempende werking hebben op hogere buitentemperaturen die veel beter is dan met een spijkerflensdeken waardoor ik minder snel last zal hebben van ne snikhete zolder in de zomer.
Papiervlokken zou me ongeveer 2000€ 'all in' kosten voor m'n dak. Da's ook met het inblazen erbij wat ge zelf ni kunt doen (enkel meehelpen). Vlas darentegen lijkt me vrij makkelijk helemaal zelf te plaatsen (het lijken gewoon matten zoals glaswol) maar ik heb geen idee van de kostprijs ervan.
Papiervlokken lijken me best om ieder hoekske en gaatje mee op te vullen maar vlas lijkt me dan weer meer garantie te bieden tegen het 'doorzakken' na verloop van tijd van de isolatie...

2. Is 17cm van zulke isolatie wel de moeite? Ik bedoel daarmee dat ik het vooral voor de dempende werking doe maar gaat 17cm (dikte van m'n kepers) van dit materiaal wel de moeite zijn?

3. Hoe werk ik het af aan de rand van mijn dak?
Nu is er tussen iedere 2 spanten een opening van zo'n 40cm breed en 17cm hoog naar mijn dakoversteek (voor foto's: spaces.msn.com/jochems2002). Ik wil zo goed mogelijk isoleren met zo min mogelijk kans op 'lekken' maar moet ik heel die ruimte mee gaan volproppen met isolatie? Da kan toch ook ni de bedoeling zijn denk ik? Al die openingen dan maar afwerken met plaatjes en de randen toe spuiten met PUR? Suggesties welkom.

4. Hoe dik kan ik best gaan?
Zo dik mogelijk natuurlijk maar ik had voor mezelf het idee van zo'n 20-25cm. Mijn kepers zijn echter maar 17cm dik dus zou ik daar overal nog extra latjes tegen moeten kloppen om er meer isolatie tussen geduwd te krijgen. Extra werk en extra kosten...
Nu is het ook zo dat tussen mijn plafond van m'n bovenverdieping en de zolder er ook nog 6cm minerale wol isolatie steekt. Kan ik die in principe tellen bij mijn totale dikte dakisolatie waardoor ik in totaal aan zo'n 23cm kom (6cm minerale wol in het plafond tsn verdiep en zolder + mogelijk 17cm tussen de kepers op zolder) en geen latjes op de kepers zou moeten timmeren?
De zolder niet isoleren en enkel maar het plafond van het verdiep is geen optie: op zolder komt de balansventilatieunit te staan en ik zou ni willen dat da spel in de winter kapot vriest.

Alvast bedankt voor alle advies

4 Reacties

Reacties

afbeelding van paul-11
04/06/2006 - 12:45

http://www.omslag.nl/wonen/ecobouw.html#producenten

das niet de link die ik bedoel, maar er is toch al veel te vinden over ecologisch bouwen, ik zoek verder.

afbeelding van jan-4
05/06/2006 - 09:09

de warmtedoorslag weerstand van papiervlokken is veel hoger dan die van vlas (door de hogere dichtheid)
op het vlak van uitzakken zijn de vlokken veel beter dan de vlasmatten die een te lage dichtheid hebben.
hoeveel de dikte moet bedragen is een keuze die je zelf moet maken
maar als je bv zegt dat je het dak moet isoleren omdat je wtw op zolder staat en je bang bent dat hij gaat bevriezen kan je gewoon een grote isolatie kast rond het toestel bouwen met een inspectieluik
dan kan je de zoldervloer isoleren wat in materiaal verbruik een pak minder is dan heel dat dak te isoleren

ik ben eventjes naar je foto's gaan zien
maar als je schrijft dat je dat afvalhout van de dakwerken gaat opstoken gaat het weinige haar dat ik heb toch omhoog staan
dat groene behandeld hout is chemisch afval en mag niet zomaar opgestookt worden
de zouten(de behandeling) worden tijdens verhitting omgevormd in gevaarlijke chloorgassen. (dacht ik toch)

afbeelding van digitaloverdose
05/06/2006 - 10:20

Sja die zolder uit de isolatieschil halen zie ik toch ni echt zitten hoor. De kans is vrij groot dat we hem later daadwerkelijk gaan gebruiken als leefruimte (hobbyruimte, vrijetijdsruimte voor de kinderen,...).

In ieder geval al bedankt voor het advies van de papiervlokken. Mijn voorkeur ging daar ook lichtjes naar uit omdat ik daarvan al het meeste positieve heb gelezen. Maar ik zit nog wel met de vraag of ik dat wel ga kunnen plaatsen met een onderdak van PVC folie?

Wat het opstoken van dat groen hout betreft: ik heb het allemaal nog eens bekeken en een groot deel gaat gerecupereerd worden. Ik heb al een kippenhok in gedachten (of zou da ni zo gezond zijn voor de kippen?), een aantal panlatten die ik ga gebruiken voor het plaatsen van planchetten, nog een hele hoop dunne latjes die gebruikt gaan worden voor de plaatsing van m'n dampscherm. Een hoop balkjes ga ik ook ni opstoken want wie weet waarvoor ze later nog goed zijn,...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.