Vraag rondom Verwarmingsproject | Ecobouwers.be

U bent hier

Vraag rondom Verwarmingsproject

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van cboy
04/03/2012 - 16:09

Hey,

Ik zit wat vast in mijn oplossing voor VVW en SWW Ik ben momenteel aan het bekijken wat de beste oplossing kan zijn, naar verwarming en warm water toe.

Eerst even een situatieschets. Belle-etage woning, waarbij het gelijkvloers garage, wasplaats, berging bevat. Op het eerste verdiep komt living / keuken / woonplaats. Het tweede verdiep bestaat uit 2 slaapkamers en de badkamer. Daarboven is nog een grote zolderruimte, zonder onmiddellijke functie.

Op het eerste verdiep had ik graag VVW geplaatst (opp: 55m²) en op het tweede verdiep in de badkamer, een radiator (type handdoekwarmer / handdoekrek) Ik had graag alle warmwater (VVW + SWW) op één ketel gehad, dit om ruimte te besparen. Er is plaats op zolder of in de berging op gelijkvloers onder de trap.

Ik heb op mijn dak (zuidelijk gericht) zonnepanelen met een vermogen van 5880 Wp. Met dit in het achterhoofd zocht ik eerder een elektrische oplossing voor mijn VVW en SWW. Warmtepomp / boiler. Is het mogelijk om alle warmwater voorziening elektrisch te houden of moet ik toch ook eerder in de richting van een aardgasketel gaan denken.

De reden dat ik GAS wat uit de weg wil gaan is, dat mijn panelen een stuk van elektriciteit kunnen opvangen en er voor een elektrische ketel / warmtepomp geen nood is aan een afvoer van verbrande lucht (schoorsteen).

Ik voeg ook nog wat plannen bij om een beter zicht te krijgen.

Isolatie: muurspouw 5 cm purplaten

dak rotswol 16cm R 4,55

zoldervloer rotswal 16cm R 4,55

1 verdiep (22cm opbouwruimte) gedacht aan 12cm isolatie + vvw, chape en vloerbedekking

2 verdiep (10cm opbouwruimte) 5 cm isolatie + chape en vloerbedekking

Binnen de woonruimte wil ik de muren rondom nog extra isoleren met 3 cm pur platen + 18mm OSB + 9.5mm gipsplaten (stijlwanden).

Alle ideeën of oplossingen welkom.

Alvast bedankt.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van jan-85
04/03/2012 - 16:29

 Beste,

het eerste belangrijkste is isolatie, en dan voor uw verwarming en sanitair water een zonneboiler/warmtepomp combinatie  te gaan gebruiken met laagtemperatuur radiatoren en vloerverwarming met water tussen de 35 en 40°  en de prijzen zijn zeer interessant en u heeft geen gas of mazout meer nodig. systeem werkt zeer betrouwbaar en werkelijk energiezuinig. en u kunt evt ook een houtkachel op het systeem aansluiten.

voor meer informatie kunt u mij altijd raadplegen

afbeelding van walter-8
06/03/2012 - 03:05

 cboy,

even zonder commerciele onzin;

je isolatiewaardes zijn niet zo fantastisch.   Daar is eventueel nog werk aan.  Let ook op met langsbinnen isoleren.  Je loopt een risico op interne condensatie.  Zeker zorgen voor architect om dit te begeleiden.  

Ik versta dat dit een renovatie is.  

Laat vooral eerst een warmteverliesberekening maken.  Dan weet je direct hoe slecht je huidige isolatie is en wat je kan doen om dit te verbeteren (en waar het zin heeft).  Dan heb je ook beter zicht op welke verwarmingsinstallatie kan.   

Merk nog op dat een moderne gasketel niet altijd meer met een schouw moet; een kleine muurdoorvoer is veelal voldoende.

Elektrisch warm water produceren zal altijd zorgen voor een tweede installatie naast gas (enkel elektrisch zullen je pv panelen niet afdekken).  Maw dat elektrisch warmwater maken zal een grotere investering zijn die je volgens mij met je PV panelen niet gedekt gaat krijgen.

Walter

afbeelding van cboy
06/03/2012 - 10:31

 

Hey Walter,

 

Het gaat om een nieuwbouwwoning (2009) die ik wind - en waterdicht heb gekocht.

Vensters hebben K-waarde 1.1 en er is een ventiatiesysteem C (rasters vensters) + nog te voorzien: afzuiging van lucht in vochtige ruimtes (toilet / badkamer...)

De vloerplaat (garage is ook deels geïsoleerd).

Spouwmuurisolatie is helaas niet meer mogelijk aan te passen... vandaar dat ik toch probeer om via andere manieren iets extra op te leveren.

 

Grtn

cboy

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.