Voorstel totaalconcept verwarming/ventilatie/sanitair open bebouwing | Ecobouwers.be

U bent hier

Voorstel totaalconcept verwarming/ventilatie/sanitair open bebouwing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van EnergySaver
16/11/2012 - 11:03

Beste leden,

Ik heb voor mijn open bebouwing (renovatie) een totaalconcept uitgewerkt naar verwarming en ventilatie toe. Dit had ik graag onderworpen aan de mening van enkele experts/ervaringsdeskundigen op dit forum daar ik op dit gebied nog een leek ben.

Situatie: woonoppervlak 320m2, isolatie 82mm pir, plat dak 120mm pir, zadeldak 180mm rockwool, dubbel of driedubbel glas.

Voorstel: 11250 wp fotovoltaïsche zonnepanelen, zuid gericht, 22m2 zonnecollectoren, zuid gericht, op een hygieneboiler van 1500 l, cv kachel (eventueel finoven met warmtewisselaar) aangesloten op boiler, regelklep op boiler die in verschillende lagen van de boiler adhv temp.sensoren water kan afnemen voor de vloerverwarming die in elke kamer ligt en gestuurd wordt door in elke kamer een thermostaat te plaatsen, sanitair water loopt door de boiler, indien boiler op te lage temperatuur wordt enkel het momenteel gevraagde warm water voor vloerverwarming en sanitair naverwarmd door condensatieketel, voor de zomer extra warmtewisselaar (chloorwaterbestendig) die boven 50 graden in boilervat de warmte van de zonnecollectoren afgeeft naar het zwembad in de zomer, ventilatie type c+ met roosters boven de ramen, afzuiging in de twee badkamers, en wasplaats met vochtsensoren + afzuiging start ook als co2 sensoren in de leefruimte of de hoofdslaapkamer worden geactiveerd, kleine lucht-water warmtepomp achter de afgezogen lucht die warmte recupereert en in boilervat steekt, wp enkel geactiveerd indien ventilatie draait.

Alvast bedankt voor jullie commentaren/aanvullingen.

21 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
16/11/2012 - 14:01

Ga eerst de woning fatsoenlijk isoleren dan heb je minstens de helft van al die installaties niet nodig.

afbeelding van EnergySaver
16/11/2012 - 14:38

Het betreft een renovatie, de isolatie is reeds gedefnieerd, alleen dubbel of driedubbel glas kan nog gekozen worden.

afbeelding van EnergySaver
16/11/2012 - 14:38

Het betreft een renovatie, de isolatie is reeds gedefnieerd, alleen dubbel of driedubbel glas kan nog gekozen worden.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
17/11/2012 - 10:14

 

 

 

 

 

Waarom gemakkelijk als het ook moeilijk kan!

 

Hebt ge bij uw renovatie niet genoeg ruimte om een systeem D te installeren?

afbeelding van EnergySaver
17/11/2012 - 18:07

Ik ben een type D nog aan het bekijken. Maar het schrikt me wel een beetje af om de verse lucht telkens door hetzelfde kanaal aan te voeren. Moest ik naar een type D gaan zou ik graag een doe het zelf kit maken om de inlaatbuizen zelf halfjaarlijks te reinigen... Dan zou ik wel kiezen voor een systeem met gegalvaniseerde buizen. Zijn er toevallig mensen die al ervaring hebben met het zelf periodiek reinigen van hun systeem?

afbeelding van EnergySaver
17/11/2012 - 18:07

Ik ben een type D nog aan het bekijken. Maar het schrikt me wel een beetje af om de verse lucht telkens door hetzelfde kanaal aan te voeren. Moest ik naar een type D gaan zou ik graag een doe het zelf kit maken om de inlaatbuizen zelf halfjaarlijks te reinigen... Dan zou ik wel kiezen voor een systeem met gegalvaniseerde buizen. Zijn er toevallig mensen die al ervaring hebben met het zelf periodiek reinigen van hun systeem?

afbeelding van bertvdg
17/11/2012 - 12:43

10250 Wp zonnepanelen...met de netvergoeding die er zit aan te komen...

afbeelding van EnergySaver
17/11/2012 - 18:08

Deze zijn reeds anderhalf jaar geleden geplaatst, nu zou ik er inderdaad ook niet meer aan beginnen...

afbeelding van Ingir
17/11/2012 - 18:00

Even meetellen:

  • PV 11,25 kWp                     € 22.500
  • Zonnecollectoren 22m²    € 26.400
  • SWW-buffervat 1.500liter €   2.000
  • cv-houtkachel                     €  8.000
  • vloerverwarming                €  9.600
  • ventilatie C+/roosters        €  3.500
  • combi-gasketel                   €  3.500
  • L/W-warmtepomp               €  5.000

Totaal € 80.500... geweldig!

 

afbeelding van EnergySaver
17/11/2012 - 18:13

Zo'n vaart loopt het allemaal niet hoor... En met de juiste subsidies er terug afgetrokken en de toekomstige energiebesparingen wordt het een mooi verhaal... Ik moet er wel even bijvertellen dat je prijs voor de zonnecollectoren wel een beetje de pan uit swingt.

afbeelding van banned user
17/11/2012 - 19:33

Energysaver,

Pv installatie en zonneboiler staan wel voor een groot deel in functie van zwembad.

en elektriciteit verbruik, is zeker niet slecht.

Gegalvaniseerde buizen voor D systeem?

Als er één klein roestpuntje op komt ,is het vertrokken.

Vochtigheid en zuurstof (lucht) geeft een trage verbranding(oxidatie).

Voor je het weet zitten er bruine plekken op,niet echt gezond

Ik hoop dat je nog jong van leeftijd bent ,terug verdien tijd?

Kan  zijn dat geld geen rol speelt?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
18/11/2012 - 15:00

 

Men moet niet noodzakelijk alles geloven wat er rond het systeem D gezegd wordt. Zo een mythe is de vochtigheid in de inlaatbuizen.

  -  Voor het grootste gedeelte van de tijd wordt de koudere buitenlucht opgewarmd in de warmtewisselaar. Dit heeft een uitdrogend effect op de lucht.

 -  Gedurende enkele zomerdagen kan het omgekeerde gebeuren, voor zover de by-pass nog niet in actie geschoten is. Weet dan dat warme buitenlucht van bijvoorbeeld 25 à 31° en aan 70% vochtigheid 6° moet afkoelen alvorens het dauwpunt bereikt wordt. Aan 80 % vochtigheid is dat nog 3 à 3,5°.

 

Ik versta niet dat er op dit ogenblik nog apparaten voor balansventilatie verkocht worden zonder een pollenfilter F7. Met zulke filter zijn alle problemen van vervuiling onmiddellijk van de baan. Het zeer fijne stof in suspensie dat door de pollenfilter kan gaan zet zich in volle beweging niet af op de wanden van de buizen. En gelijk iedereen moet weten zet men de ventilator nooit af.

afbeelding van EnergySaver
18/11/2012 - 20:05

Pierre,

Wat u hier neerschrijft over de luchtvochtigheid met betrekking tot de condensatie op de wanden van de inlaatkanalen lijkt mij wel vrij correcte informatie. Handig om deze materie te bestuderen zouden enkele verslagen van testen of simulaties omtrent deze materie zijn. Weet u misschien waar ik hierover meer informatie zou kunnen bemachtigen? Want het lijkt mij niet echt makkelijk om condensatie op de binnenwanden van de inlaatbuizen te gaan bepalen enkel aan de hand van de luchtvochtigheid en omgevingstemperaturen. Ik denk maar even aan de temperatuursverandering door de warmtewisselaar die steeds varieert, temperatuur van de wanden van de toevoerkanalen, veranderend debiet door de luchtleidingen,...

Na even wat opzoekwerk over de pollenfilter F7 lijkt mij dit inderdaad wel een nuttige toevoeging indien ik toch voor een type D zou kiezen. Dit zou mij wel van gedachte kunnen doen veranderen en een deel van mijn angst voor vervuilde luchtkanalen weghalen. Zulke filter zou  een verlies hebben bij 600 m³/h van 74 Pa, lijkt mij schappelijk. Indien ik voor een type D zou kiezen zonder pollenfilter F7 is dit dan ook mogelijk om deze extern buiten de ventilatieunit mee in serie met de inlaatbuizen te plaatsen?

afbeelding van EnergySaver
18/11/2012 - 19:45

Na wat opzoekwerk leek het mij het interessantste om te kiezen voor de spiralite buizen.

Deze buizen hebben volgende kwaliteit:

          Plaatkwaliteit

          - Verzinkte luchtkanalen in de kwaliteit St – 02 Z.

          - Tweezijdige zinklaag volgens het Sendzimir-procédé: laagdikte van 275 g/m²

          - Oppervlakte in normale bloem zoals omschreven in DIN 17162 (codering St 02 Z 275 NA).

          - Zinklaagbeschadigingen worden bijgewerkt met een corrosiewerende verf of koudgalva spray, met

          uitzondering van de knipkanten.

Ik zou dan uiteraard de snijranden ook bijwerken met zinkspray.

Wat u zegt over de vochtigheid, daar zijn blijkbaar verschillende uiteenlopende meningen over. Dit moet ik zelf nog eens bekijken of hier ook wetenschappelijk ondersteunde informatie over beschikbaar is.

Ik heb mijn leeftijd nog mee hoor, dus hopelijk maak ik het einde van de terugverdienperiode nog mee :-)

afbeelding van Ingir
18/11/2012 - 15:34

De subsidies maken het verhaal niet mooier, hooguit dat je een groot deel van de werkelijke kosten op het bordje van iemand anders kunt leggen... als je dat mooi vindt dan sluit je je ogen voor de werkelijkheid.

Zoals Ingir ook al zei, steek uw geld wat meer in isolatie, dan heb je die gigantische verwarmingsinstallatie niet nodig. Isolatie, eenmaal  aangebracht,  kost niets meer de rest van je leven. Een technische installatie vereist bijna ieder jaar onderhoud en kan defect gaan. Hoe meer isolatie en hoe minder techniek in je woning, hoe kleiner je vaste kosten achteraf.

Je woning 320m² bewoonbaar opp. is heel groot, dus isoleer dan maar goed. over 3 dubbelglas moet je niet twijfelen, dat kost een schijntje ten opzichte van de ganse verwarmingsinstallatie die jij beschreef. Ik weet niet hoe groot je glaspartijen zijn, maar ik heb veel klanten die grote vensters hebben met dubbelglas van 1.1 en zij hebben veel last van koudestraling als het buiten koud is, dat krijg je bij grote ramen met dubbel glas niet weggewerkt met de vloerverwarming, bij 3 dubbelglas heb je hier geen last van.

Over uw ventilatie syteem moet je ook niet twijfelen, D+ zonder twijfel. Spiralit buizen raad ik sterk af in woningen; Daarmee heb je steeds last van overspraak en je hoort het geluid van de groep overal tenzij wij zoveel geluidsdempers mogen plaatsen dat jij je afvraagd waarmee we bezig zijn, en die dikke buizen moet je overal wegkrijgen in afkastingen en valse plafonds.

Ik maak D+ installatie's met een centrale collector op het verdiep en dan PE flexibel buizen van 50x150mm van aan de collector tot aan ieder ventiel. Maximum 40m³/h door zo een buis sturen en in de slaapkamers nog minder. Deze installatie's hoor je niet! Het kuisen is simpel vermits het 1 buis is van aan de collector tot aan het ventiel. Overspraak heb je totaal niet. Met 2 geluidsdempers en geluidgedempte collectoren is dit ook poepsimpel. Veel van mijn klanten leggen zelf hun flexibel buizen, dat is heel makkelijk. De buizen voor de verse lucht worden helemaal niet snel vuil, in de groep zitten zakken filters F7, nog steeds de beste filters 1 x maal per jaar of maximaal om de acht maanden vervangen en de kous is af.

Goede installatie's zijn simpel en onderhoudsvriendelijk.

afbeelding van charel
19/11/2012 - 09:39

Voila, hier is alles mee gezegd. Als een technieker al zegt:" Hoe meer isolatie hoe minder techniek, hoe kleiner je vaste kosten achteraf"  dan moet je dat ter harte nemen. 

Charel (zelf ook technieker)

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
19/11/2012 - 14:50

 

 

Welke is de binnendoormeter van deze flaxibel buis  van 50 x 15O mm?

 

Wij hebben voor onze slaapkamer een buis van 150 mm, met netto binnendoormeter van 11,1 mm. Met een netto-oppervlakte van 96,77 cm² is het debiet aan 1 m/s gelijk aan 96,77 x 0,36 = 34,8 m³/h. Om aan onze 50 m³/h voor twee personen te komen zal de luchtsnelheid er dus 1,44 m/s zijn. Hinderlijk? We horen de lucht door het inlaatrooster stromen, maar niet voldoende om de slaap te verstoren.

 

Waar is deze documentatie over hinderlijk vocht in de inlaatbuizen wel te vinden?

afbeelding van banned user
19/11/2012 - 16:58

Pierre,

Ik geloof in een D systeem, maar kan de vergelijking doortrekken naar auto's,

goed onderhouden en slecht onderhouden.

Daarom ook autokeuring.

Net als cv ketels om de 2 jaar keuring  betreft brandveiligheid.

Stel dat iemand zijn D systeem verwaarloost,welke gevaren loopt dit gezin?

Als er niets aan de hand zou zijn, waarom deze nota?

Zou u tegen verplichte D systeemkeuring zijn om de 4 of 8 jaar?

Dan zou ik een grote voorstander zijn.

http://www.klimacomfort.be/nederlands/ventilatie/documents/Briefvanministercrevitsaaninstallateurs.pdf

http://www.architectura.be/nieuwsdetail_new.asp?id_tekst=3359&content=Wat%20lag%20aan%20de%20basis%20van%20de%20ventilatieproblemen%20bij%20Vathorst?

Vocht komt er zo in, waterdamp douche ,

Koudere zones in buizen waar warme lucht passeert(condensatie)micro-organisme.

Ik stel toch vragen op langere termijn.

http://www.ntvg.nl/publicatie/micro-organismen-de-lucht-en-het-39sick-building39-syndroom/volledig

Schimmels en microben komen niet altijd langs filter D systeem binnen .

 

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
19/11/2012 - 17:50

 

 

De waterdamp afkomstig van douchen vertrekt met de uittrekkende lucht naar buiten. Het condensgevaar in deze uittrekkende lucht bij afkoeling in de wtw is gekend. Buiten het gevaar van aanvriezing is er geen probleem, want alles vertrekt onmiddellijk naar buiten over een zeer korte afstand en aan grote snelheid.

 

Het is bekend, en zeker ook toegepast, dat de intrekkende buizen moeten geïsoleerd zijn als ze door een koude ruimte gaan.. De condens zet zich dan wel op de buitenkant van de buizen af.                                                                                                                  Ik ga uw aangetipte sites aandachtig bekijken.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
20/11/2012 - 10:23

 

 

Ik moet mij verontschuldigen, kwestie van de condens die zich op buizen afzet. Het is namelijk andersom; als er koude niet-geïsoleerde buizen door een verwarmde ruimte gaan. De warme lucht bevat meer vocht die zich statisch kan afzetten op het koud oppervlak. Warme circulerende lucht zal niet vlug condenseren op een kouder oppervlak. Hoogstens wordt de lucht wat afgekoeld.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.