Voorproject huis op heuvel in Luxemburg is klaar | Ecobouwers.be

U bent hier

Voorproject huis op heuvel in Luxemburg is klaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Celcius
24/10/2010 - 15:28

Voilà, de plannen met het voorontwerp van ons huis zijn klaar. We hebben drie jaar geleden een huis (op een zuidelijke) heuvel in Luxemburg gekocht. We hebben er lang over nagedacht hoe het te verbouwen. De ligging van het huis beviel ons (op een zuidelijk gelegen helling) maar het huis van 1990 is van de hand van een franse promoteur die blijkbaar goedkope materialen gebruikte...met als gevolg dat het afgeleefd is na 20 jaar gebruik. Nu wonen/werken we voornamelijk in Luxemburg stad en gebruiken dit huis intensief in de weekends en in de zomer. Het is ons idee om dit huis te verbouwen, verfraaien en uit te breiden zodat het onze hoofdverblijfplaats wordt

De eerste twee voorontwerpen van 2 verschillende Luxemburgse architecten bevielen ons niet en nu zijn er we er eindelijk uit met een Belgische architect uit de Gaume die veel creatiever bleek dan zijn voorgangers.

We hebben de verschillende plannen online geplaatst evenals een paar foto's uit 2008. Hieronder is de link. Wij voelen ons hier alvast goed mee.

Ter info: we zijn een klein gezin met 1 baby en krijgen veel bezoek. Daarom hebben we drie slaapkamers voorzien op de verdieping. De kinderkamer en de gastenkamer hebben ieder een eigen badkamer. Wijzelf hebben een aparte badkamer. Zo heeft eenieder zijn eigen stek

We werken beiden deeltijds van huis uit en daarom is er een ruime bureau voorzien op de etage.

Het huis wordt dus volledig verbouwd, opnieuw geïsoleerd en er komt ook een nieuw dak op

Voor wat betreft energie is er geen aardgas in ons dorp (spijtig) en met de ruime Luxemburgse subsidies voor warmtepompen (6000€+2000€+ ..) gaan we dan ook voor een warmtepomp gaan. Ons grondstuk is klein (6,5are) en daarom dringt een verticale boring zich op. De aannemer spreekt van een boring van 80meter (geschatte kostprijs is 8000€)

We leven op het land en willen ook de stijl van een landhuisje respecteren, vandaar bvb de plafituren.

We zijn er beiden vrij gelukkig mee. Ikzelf had graag de deur van de gang naar de living een beetje verplaatst richting van de open haard, zodat ik de televisie (die nu tussen de deur en de haard staat) meer centraal heb, maar dat is maar een kleine opmerking

VRAAG:
De architect heeft onze feedback op de plannen gevraagd. We hebben de plannen online geplaatst
http://www.flickr.com/photos/55083647@N07/

Had graag de mening van het forum gehad op deze ontwerpplannen. Er zijn misschien zaken die we over het hoofd hebben gezien. Alle suggesties zijn welkom

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
24/10/2010 - 17:37

commentaar? wel, je hebt er om gevraagd!

1. het zowat meest belangrijke aspect, nl. isolatie en oriëntatie staat niet op de plannen.

2. een degelijk gebouwd huis wordt zo goed mogelijk luchtdichtgemaakt, en dan zijn zeker twee deuren tussen de garage en de woonruimtes niet de meest zinvolle keuze.

3. keuken en badkamers liggen nogal ver uiteen, dat is bijzonder nadelig voor je warm water.

4. misschien zijn 3 douches en een bad een beetje overkill?

5. en als laatste, misschien het dak nog wat complexer maken,  ;-)

hans d

afbeelding van Celcius
25/10/2010 - 10:09

@ Hans. Bedankt voor je feedback

1) Orientatie: achtergevel is pal zuid, we hebben inderdaad een soort microklimaatje aan de achtergevel met dat we op een zuidelijke helling zitten. Staat niet op foto's , maar klimt nog steviger achter het huis. Isolatie is inderdaad essentieel, zeker in combinatie met geothermische pomp, wordt dit normaal op plannen vermeld ?? (het is maar voorproject )

2) Terechte opmerking

3) De badkamer wordt verplaatst omdat we willen dat de twee kamers achteraan van het mooie zicht op de vallei kunnen genieten

4) Is inderdaad behoorlijk, maar met het vele bezoek is dat wel handig

5) you're right....moet dat eens met architect bespreken, temeer dat er een heel nieuw dak opkomt

 

 

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
31/10/2010 - 21:10

celsius

als je ons om feedback vraagt, moeten we zoveel mogelijk data hebben, aan de hand van een schets zonder details, is het moeilijk aanbevelingen te doen.  overigens, warmtepomp of niet, een degelijke isolatie is altijd een must.

zorg ervoor dat je warmwater tappunten zo dicht mogelijk bijeen staan, en dat ook je warmwaterbereiding daar zo kort mogelijk bijstaat.  dit is niet enkel een kwestie van energiebesparing, maar ook comfort.

en inderdaad, ik zou het dak zo eenvoudig mogelijk houden, want dat is ook veelal de moeilijkste plek om goed te isoleren en luchtdicht te maken.

een aanrader isook  de volgende twee weekends een aantal energiezuinige woningen gte bezoeken, daar kan je misschien nog wat goeie ideeën opdoen

hans d

afbeelding van Celcius
31/10/2010 - 23:30

@ Hans: we nemen onszelf de tijd voor de ombouw van ons huis. De schetsen zijn een voorontwerp van onze architect en we gaan deze binnenkort besprekn. De reacties op dit forum zijn waardevol voor ons. Ik realiseer me ook dat het perfect isoleren zeer belangrijk is, ga me hierin ook verder verdiepen. Ga inderdaad tijd nemen om een aantal energiezuinig woningen te bezoeken. Bedankt alvast voor je reactie

afbeelding van Kris Vandermeulen
25/10/2010 - 11:15

Ik vermoed dat er op de benedenverdieping nog een technische ruimte van zo'n 3-4 m² moet getekend worden. Hier komt dan de geothermische WP en vermoedelijk ook een ventilatiesysteem.

afbeelding van Celcius
26/10/2010 - 23:41

aha, dit was normaliter gepland in de garage ongeveer ter hoogte van de deur met de gang. Is het noodzakelijk dat het een aparte ruimte wordt ? Was eigenlijk niet zo voorzien ?

afbeelding van Kris Vandermeulen
27/10/2010 - 07:41

neen, ik zie nu ook dat in de garage "chaufferie" vermeld is.

't is omdat sommige apparaten (ventilatie, WP) zelf ook geluid maken maar met de laatste modellen is dat eigenlijk zo ongeveer als koelkast of frigo. Eerder een zachte zoem.

afbeelding van Kris Vandermeulen
27/10/2010 - 07:53

ivm. of isolatie op het voorontwerp wordt vermeldt.... neen

maar de dikte van de muren wordt wel aangegeven, en als ik goed kan kijken is dat 30cm.

Met een klassieke muuropbouw van 90mm gevelsteen + 30mm luchtspouw + 140mm binnenmuur kom je al aan 260mm muurdikte. Er zit dan hopelijk 40mm goede isolatie in je muur.

Zoals we allemaal wel weten, die 4cm is beter dan niets maar tegenwoordig wordt er liefst veel meer isolatie genomen.

En bij een grondige renovatie doe je beter ook een hele grondige aanpassing van de isolatie.

Daarna kan je zeker zijn dat de geothermische WP de nodige warmte kan leveren.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.