Vloerverwarming meerwaarde? | Ecobouwers.be

U bent hier

Vloerverwarming meerwaarde?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nooit meer huren
29/06/2011 - 07:56

Goedemorgen ecobouwers,

Net een huisje gekocht en nu begint het ongelofelijk spannende verhaal van de renovatie.

Kleine schets van mijn eerste aankoop:

Het is een kleine rijwoning van 100m² bewoonbare oppervlakte. Ongeveer 35jaar oud. GVL: inkom, living, eetkamer met keuken, badkamer, washok en chauffagehok. Op de eerste verdieping is er nog een dressing en een masterbedroom. Een kelder of zolder zijn er niet. Geen paleis dus, maar perfect als eerste woning. Het is de bedoeling om er 5 à 10 jaar zelf in te wonen. De EPC waarde = 863 ( ja, er staan wel degelijk ramen en deuren in ) ISOLEREN is dus de boodschap.

Nu de eigenlijke vraag: Er is wel degelijk centrale verwarming voorzien, met gas, maar de ketel moet vervangen worden mits deze 25 jaar oud is. In elke ruimte staat er een 35jaar oude radiator, maar wel nog in zeer degelijke staat. Het zijn er van die spuuglelijke, loodzware gietijzeren. Is het zinvol deze toestellen te behouden, wanneer ik een hoge rendementsketel heb geplaatst? Of is het niet zinvoller om kleinere en meer moderne versies te plaatsen. Nemen minder plaats in, zijn een pak discreter en hebben een beter rendement(?) Plus van die oude krijg in nog een pak geld terug bij de oud-ijzermarchand.

Of laat ik mij volledig gaan en steek ik over het volledige GVL vloerverwarming en een gezellige gashaard? Wat wel een zéér grote meekost zou betekenen. Met het oog op binnen 5à10 jaar al terug te verkopen : Zouden de meeste mensen vloerverwarming in dit geval een meerwaarde vinden of een zotte kost? En wat vinden jullie van het idee om de orginele radiators te vervangen met moderne.

Ik hoop dat jullie ervaringen en expertises mij het bos weer door de bomen laten zien.

MVG inge

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Erik82
29/06/2011 - 17:16

Spijtig dat je ze spuuglelijk vind, want die oude gietijzeren radiatoren zijn erg goed om te verwarmen met lage temperatuur: ze zijn meestal overgedimensioneerd en hebben een groot contactoppervlak. Moderne lage temperatuur radiatoren gaan er hipper uitzien, maar qua volume niet veel kleiner. Vloerverwarming kan slechts een beperkt volume afgeven, als je niet extra isoleert, redt je het nooit met vloerverwarming.

Dus eerst en vooral moet je bepalen hoeveel je gaat isoleren. Dan kan je inschatten hoeveel vermogen je nodig hebt en dan kan je bekijken welke systemen dergelijk vermogen kunnen leveren. Zowel een over- als een ondergedimensioneerde verwarmingsinstallatie is zonde van het geld en vaak ook niet efficïent.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.