vloerisolatie risicovol? | Ecobouwers.be

U bent hier

vloerisolatie risicovol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Bouwertje
10/03/2014 - 11:42

Hallo allemaal,

ik heb al gegrasduind in de verschillende berichten van dit forum, maar ik vind nergens een duidelijk antwoord op mijn probleem. Ik woon sinds een jaar in een oude woning uit 1958. De elektriciteit wordt binnen een maand vervangen en daarvoor zal de vloer (op volle grond) uitgebroken worden. Het is de bedoeling beton te gieten en de nieuwe leidingen voor zowel elektriciteit als radiatoren op die betonplaat te leggen.
Ik wilde ook isoleren om de woning energiezuiniger te maken, maar nu hoor ik vanuit verschillende hoeken dat dat net voor een koudebrug en eventueel zelfs vochtproblemen zou kunnen zorgen. Blijkbaar bestaat er een risico dat mijn vloer veel beter geïsoleerd is dan de muren. Het zou zelfs risicovol kunnen zijn later de spouwmuren nog te isoleren omdat die isolatie nooit goed zou kunnen aansluiten op de vloerisolatie.
Klopt dat allemaal en hoe kan ik dat eventueel vermijden. Best helemaal geen vloerisolatie nemen of gewoon nooit voor spouwmuurisolatie gaan?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
10/03/2014 - 12:50

De vloer isoleren en nadien de spouw na-isoleren geeft een koudebrug aan de aanzet van de muur. 

Maar dat is veelal een beperkte koudebrug.  In een nieuwbouw wordt die opgelost door een cellenbeton of cellenglas aanzet van het binnenspouwblad. 

Er zijn wel oplossingen te bedenken (bv langs buiten en/of binnen een isolatielaag voorzien die als een plint wordt afgewerkt). 

Maar als mogelijke koudebrug bij na-isoleren denk ik dat dit de minst erge is, omdat de koudebrug hier via de grond gaat en niet rechtstreeks in contact is met de (koudste) buitenlucht.  Grotere risico's op condensatie heb je bij de aansluiting met het dak, verdiepingen en dwarsmuren. 

Deze koudebrug moet je niet tegenhouden de isolatie werken aan te vatten. 

Walter

afbeelding van Vochtadvies
10/03/2014 - 22:56

Bij het isoleren is maar 1 norm; hoe meer hoe beter.  Isolatie produceert geen vocht.  Je kan ook nooit te veel isoleren.
De vermeende koudebrug aan je fundering kun je langs buiten isoleren onder de maaiveldzone.  Maak wel eerst de maaiveldzone waterdicht met bv PCI Pecimor 2K en breng dan een isolatieplaat (10 cm PUR) aan onder de maaiveldzone.  De vorstgrens zit op -80 cm.  Indien je fundering zo diep zit kun je tot daar vrijgraven en isoleren.
De risico's over mogelijk condensatieproblemen kun je vinden op www.humida.be
Groeten
Vochtadvies

afbeelding van bertvdg
11/03/2014 - 11:53

@vochtadvies:

 

Dank u wel voor uw commerciële onderbrekening.

afbeelding van charel
11/03/2014 - 12:46

@vochtadvies

Hoe zijn de barema's eigenlijk om hier reclame te mogen voeren?

Ik heb nog een aantal geinterresseerden hiervoor.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.