Vloer vervangen bij energiezuinige renovatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Vloer vervangen bij energiezuinige renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van krisvanhege
28/05/2012 - 15:19

We overwegen onze vloer te vervangen in het kader van een grondige, energiezuinige renovatie. De vloeropbouw is vanop de vloerplaat enkele cm chape, 3cm XPS en dan terug chape. We gaan geen vloerverwarming installeren maar overwegen toch de vloer te vervangen om beter te kunnen isoleren, met ecologische materialen. Sowieso zullen nieuwe leidingen en dergelijke in de vloer moeten aangebracht worden.

Onder het dak wordt 22cm houtvezelisolatie voorzien en de gevels zullen met 20 cm houtisolatiemateriaal afgewerkt worden (siergevelsteen zal verwijderd worden). We mikken op k30 - k35 isolatiegraad als we de woning als nieuwbouw ingeven in de epb software. In principe is deze waarde niet te halen als je de vloer erin laat

Er zijn 2 oppties:
- de vloer laten en verder opbouwen op de bestaande vloer; wat is dan de minimum hoogte die je nog nodig hebt om parket / tegels te plaatsen + is er nog een insolatie mogelijk?
- vloer gedeeltelijk verwijderen, tot op de xps of tot op de vloerplaat. Wat is dan de beste (ecologische ) afwerking van de vloer?

En last but not least, is het sop de kolen wel waard (ttz is de meerkost terug te verdienen door energiewinst). ?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van robin demey
29/05/2012 - 12:21

Of de meerkost terug te verdienen is, kan ik zo niet direct zeggen. Maar het extra comfort (minder koude vloer) is veel belangrijker.

Als je zegt dat er toch een nieuwe vloerafwerking moet komen en leidingen in de vloer en liefst nog wat isoleren, dan breek je best de boel uit tot op de vloerplaat. Dan heb je tenminste ruimte om te isoleren.

Voor vloerisolatie kun je werken met platen (bv. XPS of EPS) waarin je je leidingen kunt infrezen. Superhandig en goedkoop.

Ecologische vloerafwerkingen: parket scoort zeker veel beter dan keramische vloeren. Je hebt dan bv. ook nog linoleum en kurk.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.