Vlakke-plaatcollector: meander- of harpopbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Vlakke-plaatcollector: meander- of harpopbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van weekenderraf
07/09/2014 - 19:27

Vlakke-plaatcollectoren worden hydraulisch opgebouwd als een harp (veel dunne buizen parallel doorstroomd) of als een meander (een enkele buis). Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende opbouwwijzen? Kan een meander nog in een grotere (>5 m2) collector of worden dan enkele meandercollectoren parallel geschakeld? Meander heeft wel een hogere pompdruk nodig dan harp, maar de doorstroming is wellicht beter controleerbaar? Raf

3 Reacties

Reacties

afbeelding van _Carlos_
09/09/2014 - 20:48

Harp: lagere stromingsweerstand en dus minder pompvermogen. Beter geschikt voor grote oppervlaktes.

Meander: minder lassen, minder sterk dus extra opletten bij aandraaien van aansluitingen, goedkoper te maken. 

 

afbeelding van benn
10/09/2014 - 00:25

Op harp komen ook minder spanningen bij uitzetten dan bij meander.

afbeelding van Hans Delannoye
10/09/2014 - 19:03

harp of meander, voor grotere installaties moet je altijd parallel werken.  al zal je in harp wel wat meer m² in serie kunnen zetten.  doorstroming moet je niet controleren, ik ga er van uit dat elke fabrikant daar zelf voor gezorgd heeft.  en ik ga er ook van uit dat in het algemeen harp een beter rendement geeft. 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.