verwijderen van isolatieplaten uit spouw | Ecobouwers.be

U bent hier

verwijderen van isolatieplaten uit spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stains
08/02/2015 - 13:40

In mijn te bouwen woning gaan we werken met isolatieplaten, want er gaat te weinig plaats zijn om deftig te kunnen isoleren met andere materialen. Het SOD-bedrijf werkt met PUR-platen, maar ik heb zelf veel gegoogeld en ik wil misschien met kooltherm K8-platen werken.
Nu heb ik gevonden dat de levensduur van alle isolatieplaten tussen de 50 jaar en 75 jaar ligt.
Maar zijn deze platen eigenlijk nog te verwijderen uit de spouw als de levensduur overschreden is?
Heb wel info gevonden over verwijderen van oudere isolatiematerialen. Maar hoe zit het met het verwijderen van de modernere materialen?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
09/02/2015 - 09:28

goede vraag... daar is geen passend antwoord op.

Na 50-75 jaar kan je een woning ook simpelweg beschouwen als achterhaald op energetisch niveau. Zelfs nu al zijn er mensen die woningen van in de jaren 80 bijkomend isoleren... die zijn nog maar 30 jaar oud.

 

Die rigide platen haal je er niet rap uit hé, de gevelsteen zit ervoor. Zelfs voor isolatieplaten (XPS/PIR) met crepi erop stellen een probleem... Ook zachte materialen zoals glaswol of rotswol geven problemen want in gevelsteen moet je al redelijk gaten maken om die isolatie erdoor te halen. Als die zachte materialen dan ook nog goed gezet zijn, zoals het hoort hangen, is het nog moeilijker.

 

Het enige materiaal waarvan ik (persoonlijk) denk dat het relatief makkelijk te verwijderen is.... is wellicht cellulose. Met kleine gaten in de gevelsteen of eventueel via binnenmuren kan je die isolatie wegzuigen.

 

De grote vraag daarna is: hoe die vrije ruimtes opnieuw isoleren.... 50-75 jaar is zowat de tijd dat een woning ook echt nood heeft aan renovatie en dat betekent meestal compleet strippen. Wellicht dat stenen binnenmuren en een stenen gevelsteen het moeilijker maken om de isolatie daartussen te verwijderen.

Bij sommige houtskelet kan een renovatie van binnenuit gebeuren indien cellulose kan weggezogen worden. Indien er glaswol/rotswol in het skelet zit zal het ook moeilijker zijn om die te verwijderen.

 

Misschien moet je je vraag eerder zien als uitgangspunt voor de keuze van het type gevelbekleding: een steen of crepi of houten beslag/alumium/zink. Als je daar kiest voor een herbruikbaar materiaal kan je dat binnen 50-75 jaar bij de renovatie hergebruiken. Als jij dan die renovatie nog moet doen hé - 't is een verre toekomst zo 50 jaar .... 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.