verwarmingskosten oude woning | Ecobouwers.be

U bent hier

verwarmingskosten oude woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joris-20
12/09/2005 - 08:30

Beste forumleden,

mijn vriendin en ik denken eraan van een oude boerderij op te knappen (die nu leegstaat) en daar dan enkele jaren (waarschijnlijk 3) te wonen.

Het alternatief is een appartement huren.

Wat ik tot hiertoe gehoord heb voor een appartement te verwarmen voor 2 personen (die beiden gaan werken overdag) is iets van een 70-80 €. De ene rekent iets meer / de ander iets minder. Ik hoop (en ga ervan uit) dat dat een beetje een goeie schatting is.

Als we in de boederij gaan wonen (enkel glas, niet geïsoleerd) dan zullen onze stookkosten ongetwijfeld hoger uitkomen. De verwarming zou met een gaskachel zijn.

Graag had ik te weten gekomen hoeveel hoger de verwarmingskosten zullen liggen....

Moet ik rekenen op minstens het dubbele of slecht de helft meer (of nog erger). Met de huidige energieprijzen denk ik dat deze kost zeker niet mag vergeten worden....

4 Reacties

Reacties

joris,

staat er een houtkachel die je kan doen branden?
ga je de badkamer altijd op temperatuur houden (of stoort he niet dat die koud blijft)?
tot welke temperatuur wil je het binnen hebben?
ga je de slaapkamer mee verwarmen?

dat zijn allemaal dingen die een belangrijke factor spelen!!

als je nooit thuis bent, en alleen thuis bent om samen in de zetel (onder 2 dekens) naar TV te kijken... dan zal je bijna geen verwarmingskost hebben.

groeten,
christophe

PS: ik zou zoiezo op het dubbele rekenen van verbruik

afbeelding van joris-20
12/09/2005 - 09:46

Christophe,

bedankt voor de info.

Er staat nu geen houtkachel, maar denk er serieus aan om er een te installeren.

Badkamer zal niet constant op temperatuur gehouden worden.

Eigenlijk vooral de living die op temperatuur zal moeten gehouden worden.

De slaapkamer op temperatuur houden is nog een probleem, want in dat vertrek is geen verwarming voorzien en zou teveel werk zijn om overal centrale verwarming te leggen.

Groeten, Joris.

afbeelding van jeroen²
12/09/2005 - 10:46

Joris,

Als je hetzelfde comfortniveau (betreffende temperatuur) wilt als in een appartement zal je wellicht veel duurdere energiefactuur hebben als in een appartement.
Ons appartement heeft maar 2 gevels die aan de buitenlucht grenzen, is niet erg goed geïsoleerd maar boven, onder en naast wonen andere mensen: verbruik aan aardgas is maar 30€/maand en daar wordt ook warm water mee gemaakt en mee gekookt ;). Volgend jaar trekken we in een 3 gevel nieuwbouw, vrij goed geïsoleerd (niet zo goed als sommigen hier aanbevelen) en we verwachten een verbruik van bijna 100€/maand. Dat is dan al 3 keer meer dan dat we nu verbruiken maar de woning is dan ook wel 3 keer groter (oef)
In een niet geïsoleerde 4 gevel woning zal dit zeker nog hoger oplopen (of je moet echt een lager comfortniveau hanteren)

Ps om ook uit je notariskosten te komen zou je toch al 5 tot 7 jaar op je voorlopig adres moeten verblijven.

afbeelding van werner van der cruyssen
12/09/2005 - 10:51

Joris,

't is moeilijk om over zoiets en uitspraak te doen (te veel variabelen) maar misschien kan het volgende je helpen:

Ik heb nog 10 jaar in Brussel gewoond; we huurden de 2e verdieping van een oud herenhuis: massieve muren, veel ramen met enkel glas, zeer hoge plafond....onder ons werd gestookt en de verdieping erboven stond leeg.

We gingen met 2 uit werken en waren enkel 's avonds en in 't weekend thuis, de verwarming (gasradiatoren) stond volledig af tussen juni en eind september. In de woonkamer stelden we een temperatuur in van 20°, in de slaapkamer werd enkel verwarmd als het echt niet anders kon (lees: als de temperatuur 's nachts onder de 10° zakte).

We verstookten toen +- 27000 kWh (2500 m3) aardgas/jaar en ik kan je verzekeren dat we niet overdreven met de verwarming. 2500 m3/jaar kost +- 100 euro/maand. Omdat jij in een grote gebouw zal intrekken en geen stokende onderburen hebt mag je dat waarschijnlijk nog eens met 1.5 vermenigvuldigen. Comfort was zero, in de winter kon je wel interessante dingen zien zoals ijsbloemen op de binnenkant van 't venster. (voor wie 't zich afvraagt: we hadden dat gehuurd toen we nog studeerden, later was het ook vlakbij 't werk en ondertussen hadden we een bouwgrond gekocht die we eerst afbetaalden).

Indien je een houtkachel kan vastkrijgen zou'k zeggen: absoluut doen! Zelfs dan zal het niet comfortabel zijn (opstaan in de kou etc).

Succes!

Werner

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.