verwarming sanitair water via pelletkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

verwarming sanitair water via pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van karl-6
28/01/2006 - 14:44

In onze toekomstige woning voorzien we centrale verwarming (op gas). Aangezien het een goed geïsoleerde woning wordt, kiezen we voor vloerverwarming.

Voor de productie van sanitair warm water twijfelen we nog een beetje tussen verschillende systemen.

Is het mogelijk om voor de voorziening van sanitair warm water in de winter te rekenen op een pelletkachel?
Het idee is om in de zomer warm water te hebben via de zonneboiler en in de winter via de pelletkachel.

- Zijn er nadelen verbonden aan dit systeem?
- Wat op dagen dat er niet gestookt wordt (in de winter) en op dagen dat er te weinig zon is (in de zomer)?

En dan een bijkomende vraag: is dit ook mogelijk met een gewone houtkachel? Wat zijn dan de pro's en contra's voor respectievelijk een pelletkachel en een gewone houtkachel?

We willen in elk geval een kachel met een gezellige vlam in de leefruimte.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
28/01/2006 - 17:16

Is een goed systeem met weinig nadelen anders dan dat je aardig wat moet investeren.

Je zult je boiler groot genoeg moeten nemen om in de zomer een zonneloze dag of 2 op te kunnen vangen, maar dat is geen probleem, om je pelletkachel optimaal te laten draaien moet je toch al een buffervat hebben en dan kun je die 2 combineren.

Winterse dagen dat je geen verwarming nodig hebt zullen er niet veel zijn, zelfs een dag als vandaag, prachtig weer, veel zonneschijn, ik had ruim 15 kWh uit de zonnepanelen maar dat is net genoeg om het huis van 11 tot 5 op temperatuur te houden en de kelder een beetje te verwarmen, nu draait de pelletkachel bij ons alweer (17:21 uur...)

Mvg Arnold

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
28/01/2006 - 17:34

Beste Karel,

voor een zeer goed geïsoleerd huis, valt de investering wel mee, de pelletkachel, die gelijk ook CV is, kost een 5 à 6000EUR. Volgens mij niet meer dan een inbouwhaard à la FLAM en een CV-brander, daar je ook 2 schouwen moet rekenen.

Merendeel van het jaar draait alles op de zon én in de winter brand de pelletkachel volautomatisch. De vlam heb je natuurlijk in het salon.

NADELEN bij ons om de 2 à 3 weken aslade leegmaken en kachel proper maken én elke dag bijvullen, tenmisnte in de winter.

Wij zijn zeer tevreden.

Mvg

Jeroen

NB Wij wonen in Emblem (2520), indien je eens wil komen kijken.

afbeelding van karl-6
29/01/2006 - 10:45

bedankt voor jullie reacties.

is het zinvol om het systeem te combineren met een gastoestel voor warmwaterproductie? Ik ben een beetje bang dat we niet volledig kunnen vertrouwen op de kachel en de zonneboiler voor warm water.
de kachel zal namelijk niet altijd branden, aangezien we ook vloerverwarming nemen en de kachel voornamelijk zal branden voor de gezelligheid.

Nog een bijkomende vraag: zijn het opslagvat voor de zonneboiler en voor de pelletkachel hetzelfde?
De zonnecollectoren, het opslagvat en de badkamer/keuken zitten in één blok. De pelletkachel echter zou aan de andere kant van het huis komen. Vormt dit een probleem?

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
29/01/2006 - 11:06

Karel,

Waarom zou je niet vetrouwen op de pelletkachel en de zon alleen????

Inderdaad dezelfde boiler, geen probleem dat de kachel aan de andere kant komt te staan. Mooi meegenomen als je de schouw van de kachel door de badkamer kan laten lopen, dan is deze altijd lekker warm.

Warm water op gas extra, lijkt mij wat van het goede teveel. Voor de meerprijs (extra toestel + integratie) heb je een volautomatische pellet CV (Arnold).

Het kan natuurlijk wel. Voor elk wat wils.

mvg

Jeroen

afbeelding van franky-9
21/02/2006 - 17:58

Te koop

Pellet kachel Ecotec Franscesca 7.5 Kw

2.5 maand oud zeer mooie, zuinige en gezellige kachel

Werkt volledig automatisch met afstandsbediening.

Heeft gekost 2.461€ mag weg voor een goed bod.

Goedkoop verwarmen 2Kg pellets ( +/- 0.4€ ) = 1Liter stookolie ( 0.55€ ) is een verschil
van 0.15€

0.15€ x 3000Liter stookolie per jaar is een besparing van 450€ / jaar

Moet weg wegens aankoop van één pelletketel.

info [at] bebau [dot] be

afbeelding van rob mandjes
21/06/2006 - 22:58

Ik lees in jullie berichten dat de woning verwarmt wordt met zonnecollectoren. hoeveel vierkante meter geldt voor kilowatts? ik heb 6 panelen van 1 m2 staan en moeten nog gemonteerd worden. hoe werkt eigenlijk zo'n schakeling

afbeelding van bert-56
22/06/2006 - 20:34

Voor mezelf zie ik een PH als droomwoningconcept, nu wil het vrouwtje een gezellige vlam in de living/zithoek. Zonder vlam dus geen PH! :)

Aangezien een PH nauwelijks verwarming nodig heeft vraag ik mij af of het soms mogelijk is om een soortgelijk systeem, zoals in de oorspronkelijke vraag, te implementeren in een PH.
Dus: in de zomer zorgt de zon voor warm water via zonneboiler en tijdens de winter brandt er een kleine efficiente kachel met een vensterje dat het water opwarmt (en uiteraard ook wat warmte afgeeft). Vloerverwarming zou niet nodig zijn in dit geval.
Ideaal zou zijn dat deze op zelf geoogst en gehakseld hout kan branden.

Wie o wie weet hiervan me

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.