Verwarming op tegelkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarming op tegelkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van karel-22
16/10/2005 - 01:05

Goeiedag (/nacht),

wij zijn een LEW aan het bouwen (K30), met balansventilatie gekoppeld aan een AWW, living+keuken(opp ~55m^2) mooi afgeisoleerd van de rest van het huis, serre (passieve zonne-energie) op het zuiden. Open bebouwing, maar vrij compact (~12mx12m, twee verdiepen, met zadeldak).

Nu zou ik graag op hout verwarmen, met een tegelkachel in de living. (reden locatie: ik zie graag een kachel in de living :-) )
Een voorlopige keuze is de HKD4 SK van Brunner. Eén van de redenen om voor dit beestje te gaan, is dat het ding tot 70% van zijn gegenereerde hitte kan afstaan aan een boiler (B1), die dan dient als warmte-opslag. Die boiler is dan weer gekoppeld aan een tweede boiler (B2), waarop de CV en het sanitair water hangen. Op B2 komt ook de warmte van de zonnecollector toe. De CV: 1/2 vloerverwarming (living, keuken, badkamer), 1/2 overgedimensioneerde radiatoren (bureau, slaapkamers).

B1: 750l, moet groot genoeg zijn om alle warmte van 1 stookbeurt van de tegelkachel op te slaan, en om een vrij lange periode niet te hoeven stoken.
B2: nog te bepalen

Met het grote 'ketel'-aandeel van de tegelkachel, hoop ik het risico op oververhitting te vermijden. het aandeel is instelbaar van 30% tot 70%, hetgeen me ook toelaat om eerst de woonruimte te verwarmen (30%), en daarna de boiler nog wat bij te stoken.

Vragen:
- Is het overkill om met twee boilers te werken?
- Heeft er iemand op het forum ervaring hiermee (kachel in living, op CV gekoppeld)?
- Een voorstel voor B2? Liefst 3 'inputs' voor warmte: zonnecollectoren, tegelkachel, backup. Met apart vat voor sanitair water, en een warmtewisselaar voor de CV.

Verder zijn alle opmerkingen natuurlijk welkom.

mvg,

Karel.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van stefan-4
22/10/2005 - 23:36

heb diverse installaties gemonteerd en bedacht , vind dit een zeer interesant onderwerp ben nu wel op een punt aangekomen dat ik een 95% zelf supporting installatie kan maken alleen nog geen opllossing voor de elektra.
voor meer info kunt u mij bellen of mailen

met vriendelijke groeten

stefan guliker
0321-330000

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.