verwarming en sww in woning | Ecobouwers.be

U bent hier

verwarming en sww in woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jann
04/12/2007 - 15:20

Ik ben reeds een tijdje het forum aan het volgen en ben aan het overwegen een speksteenkachel met warmtewisselaar en zonneboiler in mijn toekomstige woning te plaatsen als hoofdverwarming. Mijn vragen hierbij zijn:
- Zijn er mensen die hier reeds concrete ervaring mee hebben?
- Kan dit voldoende zijn om bijvoorbeeld badkamer mee te verwarmen omdat er hier geen warmte van de speksteenkachel zal zijn?
- dient er nog een kleine gaswandketel voorzien te worden als back up?

Ik ben me er van bewust dat de speksteenkachel voldoende groot zal moeten zijn, maar het feit of de warmtewisselaar wel voldoende warm water zal kunnen produceren is voor mij een groot vraagteken...

groeten,
Jan

1 Reactie

Reacties

afbeelding van marc-4
04/12/2007 - 22:07

JanN

antwoorden op uw vragen: Ja, Neen, Neen.
Het is niet meteen met een speksteenkachel maar met een gietijzeren kachel met ww en buffervaten.
Tenzij je perfect weet wat je doen en hoe je het dimentioneert, niet doen want het is speculatie met grote kans op falen.
Immers een speksteenkachel heeft juist de bedoeling om zoveel mogelijk warmte te produceren in het lokaal van aanwezigheid, terwijl de ww nodig voor de verwarming juist zoveel mogelijk warmte moet krijgen en de kachel er zo weinig mogelijk moet produceren in het lokaal zelf.
Indien dit niet perfect is afgestemd dan is het te warm in het lokaal van de kachel en elders koud. Omgekeerd heb je warm water genoeg en kan je het lokaal van de kachel er ook nog mee warmen indien nodig.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.