Verwarmen ruimte | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarmen ruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kris-21
07/11/2014 - 18:46

Momenteel ben ik mijn achterbouw aan het renoveren: Deze ruimte van ca 35 m2 wil ik verwarmen
Ik wil niet verwarmen met gaz:Deze ruimte gaat zeer goed geïsoleerd worden, plafond 8cm met pir platen en de vloer 8cm pur platen
Graag had ik wat meningen en mogelijkheden om deze plaats te verwarmen

Kris

6 Reacties

Reacties

afbeelding van sneeuwenregen
07/11/2014 - 21:28

Dag Kris

naar mijn bescheiden mening is 8 cm minimaal en zeker niet zoals jij stelt "zeer goed geïsoleerd". In sommige passiefhuizen wordt vb. in de vloer 24 cm isolatie aangebracht.

8 cm is wat we in de vroege jaren negentig deden...

Denk ook aan de luchtdichtheid want daar heb je bij verschillende uitvoeringen verschillen met factor 100. (100 keer meer tocht in het ene huis dan in het andere.)

Dit weekend is er ook nog open-deur bij de ecobouwers en kun je in België meer dan 300 laagenergie-woningen bezoeken.

mvg

Luk

 

afbeelding van Ingir
07/11/2014 - 22:59

Als de woning "zeer goed" geïsoleerd is maakt het weinig uit hoe je de woning verwarmt. Isolatie en verwarming kun je zien als communicerende vaten waarbij gebrek aan isolatie gecompenseerd kan worden met verwarming.

 

Een isolatie van zo'n 8 cm PIR is niet slecht, maar zeker ook niet zeer goed. Verwarming van een aanbouw kan normaal gesproken met de bestaande installatie uitgevoerd worden. Verwarmingsinstallaties hebben doorgans een overcapaciteit waarmee de warmtevraag van de aanbouw opgevangen kan worden. En anders is het voldoende om de bestaande woning te voorzien van dakisolatie of 1.1-glas om de beschikbare capaciteit te vergroten.

afbeelding van stefan-14
08/11/2014 - 14:29

8 cm is dat voldoende voor wettelijk minimum?

 

 

afbeelding van Elger
11/11/2014 - 01:24

Dat hangt van het jaar van bouwaanvraag af.

Normaal gezien zal de EPB verslaggever nagaan of dit voldoende is (bij voorkeur vóór de start van de werken!

afbeelding van irvano
12/11/2014 - 14:36

Er zijn veel mogelijkheden om te verwarmen, de keuze hangt natuurlijk ook af van de functie van die ruimte en hoe vaak die ruimte verwarmt moet worden.

Als er in de rest van de woning met gas verwarmd wordt, waarom dan die ruimte niet?

Pelletkachel mss?

afbeelding van Ingir
13/11/2014 - 12:46

Zoals ik al zei: mestal is de capaciteit van het bestaande systeem ruim voldoende om een aanbouw te voorzien van warmte. Een warmteverliesberekening kan uitsluitsel gevel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.