verwarmen passiefhuis | Ecobouwers.be

U bent hier

verwarmen passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van serge-3
21/03/2006 - 22:56

Nu dat ik weet dat ik geen lew maar een passiefhuis ga bouwen is er de volgende vraag:
Hoe ga ik deze verwarmen
Wat met het warm water?
Persoonlijk wil ik geen gas in huis!
Zonnepanelen vind ik heel duur en eer je de investering terugverdient hebt is lang,wat is jullie mening?
Aardwarmtewisselar: dan gebruik je elecktriciteit,maar op nachttarief valt dit nog mee zeker of vergis ik mij

Bijverwarmen met Pellets ben ik niet voor, te dure installatie en de korrels zijn van matige tot slechte kwaliteit.Weten van welke landen ze komen!!!
Kan men hier nog bijverwarmen met houtkachel ,veel gezelliger (alleen alde geur van een blok hout) of geeft dit al teveel warmte, ben een leek op dit vlak!!!!!!!!!

20 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
22/03/2006 - 00:18

Ik denk dat ge weinig andere keuze hebt dan een warmtepomp.

afbeelding van david stroobants-4
22/03/2006 - 09:11

Vanwaar die uitspraak "Pellets zijn van slechte kwaliteit"? Als je pellets aankoopt die genormeerd zijn, heb je toch een goede kwaliteit of niet?

afbeelding van walter-12
22/03/2006 - 10:24

Serge,

ik denk dat je misschien best eerst een architect zoekt. Met hem kan je deze punten overlopen. Het 'verwarmingsconcept' zit bij passiefhuis mee ingebakken in het ontwerp van je huis en is niet zomaar los ervan te bekijken.
En met wat geluk heb je helemaal geen verwarming nodig...

Walter

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
22/03/2006 - 10:42

http://www.passiefhuisplatform.be/

Beter u misschien eens goed informeren...;)

JB

afbeelding van Hans Delannoye
22/03/2006 - 11:04

Serge

De goedkoopste oplossing is alles elcetrisch doen, dus warmwaterboiler op nachttarief, naverwarming ventilatielucht electrisch, bijverwarming badkamer ook electrisch. Op die manier heb je voor een paar duizend euro verwarming, ventilatie en warm water. Of je dan ecologisch goed bezig bent, en ook de PH-norm van 45 kWh primaire energie haalt is natuurlijk de vraag.
Zonnepanelen is een van de weinige investeringen die je überhaupt kan terugverdienen (samen met isolatie). En hoe duurder de energie, hoe sneller dat gaat. Investeren in hernieuwbare energie, is investeren in de toekomst.
Heb je je trouwens al eens afgevraagd wanneer je je auto of TV terugverdient?

" Aardwarmtewisselar: dan gebruik je elecktriciteit,maar op nachttarief valt dit nog mee zeker of vergis ik mij "
Ik heb de indruk dat je wel vol goeie wil bent, maar van een aantal dingen absokuut niet op de hoogte bent, een AWW verbruikt geen electriciteit, dat is niet meer dan een buis die in de grond ligt.

" Bijverwarmen met Pellets ben ik niet voor, te dure installatie en de korrels zijn van matige tot slechte kwaliteit. "
Dat er de laatste tijd wat problemen zijn met de pelletskwaliteit is iets waar we niet omheen kunnen, Europa zit zonder.

" Weten van welke landen ze komen!!! "
Ja, maar ik zie niet wat dat met de soms middelmatige kwaliteit heeft te doen.

" Kan men hier nog bijverwarmen met houtkachel ,veel gezelliger (alleen alde geur van een blok hout) of geeft dit al teveel warmte, ben een leek op dit vlak!!!!!!!!! "
Er bestaan "passivhaustaugliche" houtkachels, met waterwarmtewisselaar. Deze geven heel weinig (10 tot 30%) warmte in de woning, maar geven deze af aan de boiler.

Hans

afbeelding van david stroobants-4
22/03/2006 - 16:05

Kan er mij nu iemand eens vertellen hoe dat zit met die "pellets van slechte kwaliteit" en dat "tekort van pellets in Europa"? Ik ben wel van plan om mij binnenkort zo'n installatie aan te schaffen, dus ik zou wel graag willen weten waar deze geruchten op slaan ...

En over de uitspraak "Zonnepanelen is een van de weinige investeringen die je überhaupt kan terugverdienen" ... daar zou ik ook graag eens wat meer informatie over willen hebben ... Die PV-panelen kosten handenvol geld. Volgens mij gaat het heel lang duren eer dat zich terugverdient.

afbeelding van argyle
22/03/2006 - 16:59

Heb eens veel zitten tellen en zonnepanelen (PV) zouden zich met de huidige subsidie op +-14j terugbetalen.. tov als je het geld belegd op een spaarboekje..

Denk dat Hans D. eerder bedoelt naar het feit dat een keuken, lux. badkamer, en andere follie'kes zich nooit zal terugverdienen..

Greetz..

afbeelding van serge-3
22/03/2006 - 20:00

Heel erg bedankt Hans voor de heeeeeeeel duidelijk uitleg!!!
Wou al geinformeerd zijn over de verwarming voor ik bij de architect ging want we zijn nog maar in de voorontwerpfase.
Jeroen, ik weet ook wel dat ik naar Passiefhuis moet gaan ,ben er ook al geweest maar stel een vraag om een duidelijk antwoord te weten van mensen die er echt mee bezig zijn!!!!!!!!!!!

Nog iets over zonnepanelen:
Achter mijn toekomstig huis staan bomen van enkele meters hoog gaat dit geen invloed hebben op de zonnepanelen?
Het is een feit dat de meeste mensen veel geld kunnen geven aan een dure keuken of badkamer .
Ga zeker eens bespreken met mijn architect wat hier de mogelijkheden zijn !!!!!!!

afbeelding van Rudy_Martens
22/03/2006 - 20:37

Als die bomen geen schaduw kunnen geven op uw zonnepanelen geen probleem.

afbeelding van Hans Delannoye
22/03/2006 - 21:05

David

"pellets van slechte kwaliteit" en dat "tekort van pellets in Europa"?
Dat zijn feiten, maar je moet die juist kaderen. Er is hout genoeg, maar de fabrikanten - meestal kleine plaatselijke bedrijfjes met beperkte middelen - hebben zich wat miskeken en de verkoop onderschat. Door de lange koude winter ligt de productie ook veel langer stil dan voorzien. De capaciteit is er, en ik denk dat ze nu hun les wel geleerd hebben, en voor grotere wintervoorraden zullen zorgen.

" Die PV-panelen kosten handenvol geld. Volgens mij gaat het heel lang duren eer dat zich terugverdient. "
De kostprijs op zich heeft geen uitstaans met de economische afschrijving, 't is de opbrengst die dat bepaald. En dat is voor PV een redelijk interessante zaak.
Voor 1 kWh die je opwekt, krijg je ongeveer 60 cent, nl. 45 €ct van de groenestroomcertificaten en 15 a 16 €ct doordat je de stroom zelf gebruikt.
1 Wp kost 6,5 € en brengt ongeveer 0,85 kWh/jaar op. 6,5 / 0,85 = 7.65 jaar terugverdientijd. Nu klopt dat natuurlijk niet helemaal, want je hebt ook nog de financiele kosten en onderhoudskosten (minimaal, maar toch). Neem nu heel royaal nog eens 1,35 jaar, en binnen de 10 jaar is het zaakje rond, toch niet slecht he? En dan vergeet ik nog de andere extra's, zoals 10% subsidie van het gewest, eventuele subsidie's van provincie, gemeente, netbeheerder,... en de 1280 euro belastingsaftrek. 't Zal dus monder dan 10 jaar zijn.

Hans

afbeelding van serge-3
22/03/2006 - 21:34

Waarom spreekt iedereen nu ineens over pellets, is dit nu de oplossing?!

Een aww in combinatie met een balansventilatie met warmterecuperatie geeft dit steeds gegarandeerde verse lucht in huis?
Om de hoeveel tijd moeten de filters verandert worden?
Zijn er lekverliezen,wat is de stand-by verbruik en hoe zit het met het geluidsniveau?

afbeelding van dominique depraeter
22/03/2006 - 22:29

Serge,

een beetje simultaan aan twee onderwerpen werken, he, eindelijk eens een tweedimensioneel gesprek!

- In de wintermaanden staat de zon lager en zijn er dus periodes met schaduw op zonnecellen
- Beschaduwing moet bij ontwerp en opstelling van PV-systemen zoveel mogelijk vermeden worden
- Dit geldt ook voor op het eerste zicht verwaarloosbare schaduwen van bijvoorbeeld lantaarnpalen of schouwen. Die hebben een grotere invloed dan hun schaduwoppervlak doet vermoeden
- Als bij lage zonnestanden in de winter de schaduw door de omgeving toch onvermijdelijk is, worden de modules best per horizontale rij in serie geschakeld, zodat ze allemaal tegelijk wel of niet beschaduwd worden
- Het energieverlies door de winterse schaduw is overigens op jaarbasis relatief klein door de geringe zoninstraling en de korte dagen.
- Bij wisselstroommodules blijft het effect van de beschaduwing beperkt tot de module waarop de schaduw valt

op http://www.ecn.nl/docs/library/report/2000/c00116.pdf pagina 18 kan je zien dat de ene boom de andere niet is en dat winter en zomer ook wel wat verschillen.

http://www.ode.be/images/stories/Brochures/zpv_br_broch%20bouwen%20met%20pv_050120.pdf pagina 10 over mogelijke verbeteringen door by-pass-diodes

afbeelding van serge-3
22/03/2006 - 22:35

Merci Dominique voor de nuttige informatie.
Ga deze dit weekend eens doornemen.
Zonnige groeten aan alle mensen op het Forum

afbeelding van Rudy_Martens
22/03/2006 - 22:56

Serge,
die lucht die je AWW aanzuigt komt inderdaad uit de naaste omgeving.
Als één van mijn buren afval stookt dan zend ik gegarandeerd de politie op hem af. Probleem is dat de politie ook wat anders om oren hebben dan PV's opmaken van afvalstokers. Een eerste PV voor de afvalstoker levert reeds een fikse boete op (+- 600-700 Euro), en tweede PV zal ongeveer rond het drievoudige bedrag doen ophoesten. De politie houdt zich vanuit dat oogpunt natuurlijk ook een beetje in om zomaar direct PV op te maken (dat is dan ook het nadeel van TE hoge boetesystemen in dit geval).

In Vlaanderen wordt dus gewoon schandalig afval opgestookt door de gewone burger. De streek waar ik woon (Tielrode en deelgemeente van Temse) vormt daar geen uitzondering op. Regelmatig stinkt het hier naar plastiek (vinylgeur of styreengeur). Neen, geen styreengeur van de plaatselijke steenbakkerij maar van partikulieren die hun plastiekafval opstoken in open lucht en in kachels.
Het is echt een maatschappelijk probleem en ondanks de zware boeten (indien de politie PV opmaakt) wordt er lustig verder gestookt. Er is hier zelfs een plaatselijk café waar men in de winter in een allesbrander lustig multiplexplaten opstookte met van die bruine fenol of resorsinollijm ertussen. Toen ik hun er op attent maakte hoe kankerverwekkend dat wel was werd ik gewoon uitgelachen. We zijn gaan lopen van de stekende stank! Die avond was er een evenement in die instelling... overantwoord!

Dat is Vlaanderen today, men stookt er maar lustig op los, de politie maakt zelden PV, de milieudiensten hebben te weinig actief personeel ten velde en kunnen dus onmogelijk dag en nacht week in week uit overal controle gaan doen.
Hoe men dat moet gaan oplossen weet ik ook niet.

Groeten,
Rudy

afbeelding van Rudy_Martens
22/03/2006 - 22:58

Typfout: overantwoord! = onverantwoord!

afbeelding van serge-3
22/03/2006 - 23:45

Het zal er niet op verbeteren Rudy!!!!
Ik las op de site van mijn toekomstige woonplaats dat als er steeds meer naar het containerpark wordt gebracht dat dit voor de gemeente meer kost en dat de prijzen navenant ook zullen stijgen!!Straf he! De brave burger wordt hier weer eens gestraft!!Dan betaal je 0.50 £ingang als voetganger en met de wagen 1£.
Vb grofvuil(plastiek,houtafval,metaal,vlak glas tot 0.50 m3 is 3£, heb je meer dan 0.50m3 dan is het 12£.
Wat is het gevolg dat men de laatste tijd al veel ziet: hun afval ergens dumpen en nog meer verbranden!!!!!!
Kate Ryan krijgt 60000 £ en men weet nog niet eens dat ze naar de finale gaat!!! Moest ze naar de finale gaan kan het zijn dat we de naam Belgie niet horen want nu gaan ze alleen de eerste 3 hun punten aflezen en de rest gaat automatisch al ingegeven zijn!!
Geef dit beter aan mensen die een Passiefhuis gaan bouwen!!
Dit is nuttig besteed geld.
Over de Kyoto-normen zullen we maar zwijgen zeker!!!!!!

afbeelding van Rudy_Martens
23/03/2006 - 07:25

Serge,
ja men doet krak verkeerd. Voor bepaalde soorten gesorteerd afval zou men geld moeten geven in plaats van te vragen. Denk maar aan de tijd dat de Chiro en de Scouts nog een 'frankse' kregen voor opgehaald oud papier.

- als je 15000 euro op een spaarboekje zet heb je 20 jaar lang 2,25% interest
- zet diezelfde 15000 euro op je dak met photovoltaische zonnepanelen, en zet dan al je subsidies en premies op een spaarboekje (en je krijgt daar jaarlijks geld voor met de groenstroomcertificaten) dan heb je na 20 jaar hetzelfde bedrag bijeen alsof je dat geld met 5% zou hebben vastgezet! wil dus zeggen dat je op 20 jaar tijd het dubbele van interest hebt gekregen dan op een spaarboekje... ZEKER een goede investering dus!!

MAAR: zo een paneel met optimale subsidie geeft je ongeveer 2000 kWh op jaarbasis, dus NET voldoende om je GEWONE verbruik te dekken, je hebt dus eigenlijk niets over om je verwarming met deze winstgevende panelen te laten draaien. (en het gewone verbruik heb je altijd hé, dus moet je rekenen dat je panelen daarvoor dienen). je moet dus nog IETS zoeken voor de "verwarming" van je passiefhuis. de goedkoopste energiebron is dan gratis hakhout (dat je 3 jaar hebt laten drogen), stop dat in een houtketel of in een luchtdichte houtcassette met warmtewisselaar (raumluftunabhangig of zoiets moet je daarvoor intypen in google) en dan kan je gratis je passiefhuis en warmwater bijverwarmen (op de elektriciteit van de pompen na).
je hebt dan wel een groot buffervat nodig om die warmte in op te slagen, maar technisch is dat geen probleem. let wel op: ook in de zomer ga je dan moeten stoken, of wil je in de zomer een koude douche/afwas?

omdat we ook in de zomer veel warm water nodig hebben is het dus wel HEEL interessant van ook een zonneboiler te plaatsen, als de zon dan schijnt in de zomer is je warmwater "gratis" (én bijvoorbeeld ook vandaag en gisteren: buiten is het 4° maar omdat de zon volop schijnt hebben wij een gratis warme zonneboiler én geen verwarming nodig!)

passiefhuis is een complex verhaal, laat je echt goed informeren ROND DE TAFEL!! alleen via dit forum ga je dat parcours NIET foutloos kunnen afleggen!!

groeten,
christophe

PS: de AWW is een VERPLICHTING om de passiefhuisnorm te halen: deze dient voor LICHTE zomerkoeling. balansventilatie met warmterecuperatie is uiteraard ook een VERPLICHTING om de passiefhuisnorm te halen; en dan is het bijna vanzelfsprekend dat je je huis gaat verwarmen via de ventilatielucht.

de passiefhuistechnieken voor isolatie/ventilatie/naverwarming kosten geld, MAAR je bespaart die terug op 2 vlakken:
- geen radiatoren of vloerverwarming meer
- bijna geen verwarmingsverbruik meer.
dus ik ben zeker groot voorstander van passiefhuis, maar laat je echt TIJDIG en GOED begeleiden als je er een gecertifieerd wil zetten!!

ff mijn PS verbeteren: AWW is een MORELE verplichting om een passiefhuis te halen: letterlijk is het volgens de software/regelgeving niet verplicht, maar het zorgt wel voor een paar puntjes achter de komma (zowel qua verbruik als qua zomercomfort), waardoor je niet extra moet gaan isoleren. want vanaf een bepaalde isolatiedikte is elke cm extra vrij duur, dus het is vaak zo dat een AWW dan de beste keuze is.

groeten,
christophe

afbeelding van Hans Delannoye
25/03/2006 - 12:35

Serge

Pellets zijn niet DE, maar een ogelijke oplossing uit velen. Maar zeker niet de goedkoopste.

" Een aww in combinatie met een balansventilatie met warmterecuperatie geeft dit steeds gegarandeerde verse lucht in huis? "
Als je het aangepast debiet toepast, en voldoende luchtdicht bouwt (must voor PH) is het antwoord ja.

Frequentie van filters wisselen is moeilijk te zeggen. Hangt van het soort filter af, en de omgeving. Bij grote zakkenfilters volstaat normaal jaarlijks vervangen. Bij kleinere filters kan het nodig zijn om die enkele keren per jaar te vervangen.

Hans

Om de hoeveel tijd moeten de filters verandert worden?
Zijn er lekverliezen,wat is de stand-by verbruik en hoe zit het met het geluidsniveau?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.