Verwarmen bijverwarmen in een passief nul energiewoning. | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarmen bijverwarmen in een passief nul energiewoning.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Benneke
05/05/2011 - 23:27

hallo iedereen

Graag had ik jullie mening gehoord in verband met verwarmen en of bijverwarmen van een passief-
nul energie woning.

Wat is nu de juiste keuze? Ik heb me suf gepiekerd, ma ben er nu uit gekomen... denk ik :):)

Mijn keuze is de volgende verwarmen met houtkachel rika vitra passiefkachel,
prijs 4700 euro inc schouwsysteem.

Maar natuurlijk kun je moeilijk s'morgens de kachel aanmaken als je aant ontbijten bent
voor dat je gaat werken of anders.
Dus dan zetten we even de elektrische keramische bijverwarming op om snel temperatuur te krijgen.

Verder willen we zonnepanelen leggen uiteraard.
En het sanitair gedeelte wordt opgewarmd door een warmtepomp zonneboiler.
De afvoerlucht van het ventilatiesysteem wordt afgevoerd via de warmtepomp zodat de afvoerlucht optimaal
benut wordt door de warmtepomp, want anders werd er warme lucht uit de woning onttrokken dat mag zeker niet.

wat vinden jullie ervan?

32 Reacties

Reacties

afbeelding van karl herrebout
06/05/2011 - 06:24

Direkt elektrisch verwarmen in ook in een ph zeer duur. Denk aan een kleine lucht lucht warmtepomp of vervang de rika houtkachel door een pelletkachel. Die kun je programmeren om 's morgens aan te springen.

Het verwarmen van een kleine warmtevraag is niet eenvoudig, maak een goed bestudeerde keuze op basis van comfort en kostprijs.

afbeelding van Benneke
06/05/2011 - 11:57

Dag Karl

Ik heb een pelletkachel overwogen, maar dan vind ik het probleem eraan dat je de pellets moet kopen.

Terwijl als ik een houtkachel zou kiezen dan heb ik mijn hout gratis maar natuurlijk moet ik het wel zelf gaan halen en er de tijd in steken

benzineverbruik auto, benzineverbruik kettingzaag , aankoop kettingzaag en tijdverdrijf enzooo...

 

 

afbeelding van nayy
06/05/2011 - 09:25

Als je richting hout wil gaan als verwarming: kijk eens naar massakachels.

De Rika Vitra passiefkachel geeft op zijn minimale vermogen nog altijd 2 kW af, in een passiefhuis is dit de merendeel van het jaar reeds te veel.

Je zal 's morgens waarschijnlijk niet moeten verwarmen, in een ph koelt je huis bijna niet af. (1°C/ dag) Dus zelf zonder verwarming is je huis 's morgens niet echt koud te noemen...

Sanitair ww via warmtepomp kan, maar ik weet niet of dit de eenvoudigste oplossing is. Heb er een artikel over gelezen, en er stonden een paar contra's in maar herinner me ze niet meer juist allemaal. 1 ervan was dat je 24h/dag ventilleert, maar je warmtepomp voor je SWW niet de hele dat zal draaien, ... 

Hieruit kan ik ook afleiden dat je niet voor D-ventillatie gaat, maar wel voor een C-systeem. Je zal dus continu koude lucht in je huis binnentrekken... die je op 1 of ander manier zal moeten verwarmen... (en de 'vuile' warme lucht gebruik je als basiswarmte voor je warmtepomp voor de SWW ?)

 

nayy

afbeelding van mon jansegers
06/05/2011 - 10:00

 Wij hebben een ,,bijna,, passiefwoning en verwarmen onze woning en het SWW met 2 stères populier ( deze winter). Dit komt neer op een verbruik voor ruimteverwarming van 14kwh/m2 per jaar en 4 kwh/m2 voor het SWW. Een stère populier heeft een inhoud van 1300kwh.  Er wordt gestookt met een finoven met warmtewisselaar met een rendement van 95%= 1235kwh. per stère.

2 stères à 1235kwh= 2470kwh/jaar voor verwarming en sww op jaarbasis. De overige energie wordt opgewekt door  12.5m2 thermische zonnepanelen met een wandverwarming van 6 m2. 19 pv-panelen verzorgen het totaal electrisch verbruik.

Mon 

afbeelding van Benneke
06/05/2011 - 12:12

Dag Mon

Die finoven is die luchtdicht?

Vanwaar haalt je finoven de verse aanvoerlucht aan?

Hier ga ik eens naar zoeken.

Ben.

afbeelding van mon jansegers
06/05/2011 - 19:36

Hi Ben. Neen de finoven is niet luchtdicht maar hij zorgt slechts voor een supplementair verlies van 4m3 lucht per uur. Dit maakt nog geen 1% uit van de totale lekkage van de woning, eigenlijk verwaarloosbaar. De verbrandingslucht wordt rechtstreeks uit de kelder gehaald ( luchtdichte deur) en rechtstreeks in de verbrandingsunit gestuurd, dit werkt prima. Geen tochtgevoel!

Mon    

afbeelding van Benneke
06/05/2011 - 12:06

Hallo

Ik zal zeker eens info verzamelen over de massakachels wie weet is het de moeite voor onze situatie.

Wij gaan een D ventilatie monteren namelijk de paul novus 300 samen met een aardwarmtewisselaar (stroomop).

Deze (vuile) afvoerlucht van het ventilatiesysteem passeert in een gesloten circuit in de warmtepomp zonneboiler enzo naar buiten.

Dus het is volledig luchtdicht en we trekken geen koude lucht naar binnen.

Maar om ook het sanitair warm water gaan op te warmen met de kachel dat zie ik niet zitten vanwege het vele houtgesleur.

 

afbeelding van Hans Delannoye
06/05/2011 - 19:29

benneke

een systeem D en dan de afvoerlucht nog een via een WP?  wat ga je daar nog uithalen in de winter?

je krijgt wel een heel dure en complexe installatie:

een houtkachel

een ventilatiesysteem D

een zonneboiler

een luchtwaterwarmtepomp voor het sanitair

een elektrische naverwarming voor het sanitair, want die ga je nodig hebben

en een keramische bijverwarming

oeps, nu trap ik allicht weer op iemands tenen,  maar wie heeft zo'n onzin bedacht?

maar misschien heb jij heel veel centen en hou je van heel veel techniek, met alle risico's vandien, want alle techniek laat het vroeg of laat eens afweten.  ik vraag me ook af hoeveel warm water je denkt te maken en met welk toestel met toevoerlucht in de winter van 5 a 10° als we heel optimistisch zijn.  ik denk dat je dan bijna puur elektrisch aan het verwarmen bent.   ik zou dit hele plaatje eens graag doorgerekend zien, ik ben zeker dat je het niet haalt. 

als je al je warm water zo wil verwarmen, koop dan een ventilatietoestel met een klassieke kruisstroomwarmtewissleaar (rendement 60 a 70%); dan blijft er nog iets over in de afvoerlucht ;-)

hans d

afbeelding van ademey
31/05/2011 - 18:35

Dag Ben,

 

Wij hebben vergelijkbare keuzes gemaakt voor ons passiefhuis in opbouw. We bouwen een huis met 137 m² bewoonbare oppervlakte.

 

Jaarlijkse energiebehoefte (inschatting):

-              Verwarming: 2000 kWh

-              Sanitair warm water: 3000 kWh

-              Elektriciteit huishoudtoestellen: 2000 kWh

 

Voor verwarming kiezen we eveneens een Rika Vitra houtkachel (niet de passiefhuisversie). De passiefhuisversie is duurder omdat die een uitgerust is met een zelfsluitende deur (verplicht in Duitsland), voor de rest is deze identiek. Er wordt een verschillend vermogen opgegeven omdat deze getest is onder andere omstandigheden. Als schouw kozen we de Schiedel Absolut (keramisch) met rookgasafvoer en luchttoevoer. Deze wordt binnenshuis geplaatst. Een houtkachel in een passiefhuis kan perfect, maar leent zich het best tot plaatsing in een grote ruimte en bijvoorbeeld een open traphal. Meer info in de bijlage (studie passiefhuis instituut)

 

BUDGET: €3600 (excl. BTW, schouw inbegrepen maar zelf geplaatst)

 

Voor sanitair warm water kozen we voor een warmtepompboiler (Ariston NUOS² 200L). Het nut van zulke toestellen wordt vaak in vraag gesteld omwille van een lage spf (seasonal performance factor). De fabrikanten pakken uit met een hoog rendement (COP) die uitgemiddeld over het seizoen (spf) dus niet gehaald wordt. Voor NUOS² wordt een COP van 3.7 beloofd volgens EN 255-3. Gaan we echter uit van een pessimistische spf van 2 (het gemiddelde uit een studie die enkele jaren terug een tiental van deze toestellen testte), dan nog is het rendement van deze warmtepompboiler (50% energievraag gedekt door omgevingswarmte) vergelijkbaar met het rendement van een zonneboiler (40-60% gedekt door de zon). Feit is dat zonnecollectoren dubbel zo duur zijn. Het klopt dat je bij een warmtepompboiler de overige 50% elektrisch opwekt, waar je dit bij een zonneboiler met gas kan. Gas was voor ons niet interessant omdat we niet vlak aan de straat bouwen (hoge kosten voor de aansluiten). We koppelen de warmtepompboiler wel NIET aan de balansventilatie, omdat de debieten niet overeen komen. Hij zuigt lucht aan van buiten en blaast deze ook terug naar buiten. Hiervoor worden wel dezelfde dakdoorvoeren gebruikt als deze voor de ventilatie-unit. In de zomer kunnen we door 2 kleppen de verdraaien de warmtepompboiler laten draaien op binnenlucht. Hierdoor geniet je een beperkt gratis koelvermogen (ongeveer 1 kW). Dit princiepe bestaat ook geautomatiseerd in het compact toestel NILAN VP18. Dat is echter veel duurder.

 

BUDGET: €3000 (excl. BTW, geplaatst)

 

Onze balansventilatie wordt een Paul Novus 300. Met een gecertificeerd rendement van 93% is dit het beste toestel op de markt, en toch vrij betaalbaar. Het effect van het rendement van je balansventilatie op de phpp-berekening is enorm.

 

BUDGET: €7000 (excl. BTW, toestel en ventilatiekanalen geplaatst)

afbeelding van reye
04/07/2011 - 13:03

Hallo ademey,

 

Mag ik vragen wie jullie technieken installeert. Ik ben namelijk ook nog aan het worstelen met de verwarm-kronkels van SWW en bijverwarming...

afbeelding van ademey
04/07/2011 - 21:59

Reye,

Onze technieken worden geïnstalleerd door de firma Ecopuur te Nevele.

afbeelding van martin62
08/11/2011 - 19:09

beste ademey.

je hebt gekozen voor de warmtepompboiler (Ariston NUOS² 200L).

je zegt.. zuigt lucht aan van buiten en blaast deze ook terug naar buiten.

mag ik vragen hoeveel graden het water dan nog is als het buiten -5 gr. is?

afbeelding van stefan-14
08/11/2011 - 19:32

evenveel graden als jij instelt op toestel

alle energie die hij niet uit de lucht kan halen, haalt deze uit het elektriciteitsnet (zoals hierboven ook al beschreven)

idem zoals een zonneboiler in de winter die elek. wordt naverwarmt.

 

 

afbeelding van ademey
08/11/2011 - 23:11

dag martin,

Een warmtepomp werkt op het principe van expansie en verdamping (endotherme reacties, hier onttrekken van warmte uit de buitenlucht) en compressie en condensatie (exotherm reacties, afgifte van warmte aan het buffervat) van een koelmiddel. Hiervoor wordt elektrische stroom gebruikt, maar dit is slechts een fractie van direct elektrisch verwarmen. Hierover vind je uitgebreide informatie op wikipedia en andere. Ook aan lucht van -5 °C kan warmte onttrokken worden, de afgevoerde lucht is dan bijvoorbeeld -8°C. Het boilervat van de NUOS kan tot -5°C 100% via het princiepe van een warmtepomp worden opgewarmd tot 55 °C. Hoe kouder het is, hoe lager het rendement (uitgedrukt in COP) zal zijn en hoe langer het duurt voor het vat opgewarmd is. 200L opwarmen bij -5°C duurt ongeveer 8 uur dacht ik. Indien je méér warm water nodig hebt binnen deze tijd, zal de ingebouwde elektrische weerstand moeten bijspringen.

afbeelding van Katrien Windels
07/02/2015 - 22:21

Hallo,

 

wij overwegen dezelfde keuzes te maken voor onze nieuwbouw passiefwoning. Zijn jullie tevreden over de technieken en het comfort, nu je al een paar jaar in je huis woont? Zorgt de houtkachel niet voor oververhitting in de leefruimte? Nu, onze leefruimte heeft een vide en open traphal naar boven, dus de warmte zal vanzelf wel verdeeld worden.

Is het 's morgens nog voldoende warm in huis als je de avond voordien gestookt hebt? En wat met het elektriciteitsverbruik van de warmtepompboiler? Alle bedenkingen achteraf zijn welkom :)

 

bedankt,

Katrien

afbeelding van Eveline_Rob
21/11/2011 - 22:01

Wij hebben een vergelijkbaar dilemma.    We bouwen een 2de woonst om de stad te ontvluchten tijdens meeste weekends.   Het huis wordt passief.   Voor de ventillatie hebben we voor een Novus 450 gekozen.  Voor sanitair zitten we nog met handen in het haar.   Probleem is dat we er tijdens niet-vakantieperiodes een hele week niet zijn, maar wel warm water wensen wanneer we aankomen (en niet tot de zondag avond moeten wachten om een vat warm water te hebben).    We dachten aan thermische panelen, maar ik schrik terug van de prijs (en de geringe subsidies in wallonië).

Hoeveel verbruikt zo'n warmtepompboiler in 'waak' toestand om 200L water warm te houden ?

Welke alternatieven kunnen we bekijken ?   Doorstromer ?

 

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
22/11/2011 - 08:55

euh, daar is niet veel dilemma aan .... als je er slechts gedurende enkele periodes continue bent en anders maar 2 dagen op 7 is iedere investering in een zonneboiler of electrische boiler te duur.

niet alleen de stilstandverliezen maar ook het feit dat het een grotere investering betreft (behalve electrische boiler maar die biedt dan minder comfort)

 

ik zou gaan voor een electronische doorstromer, bv. Siemens heeft van die kleine doorstromers (google maar op "siemens warmwater doorstromer").

Die hebben wel driefase nodig om voldoende krachtig elk gevraagde SWW aftap te kunnen voldoen. Maar wanneer je geen SWW nodig hebt, verbruiken ze niets aan electriciteit.

 

En als je nadien toch nog een zonneboiler wil, kan die eenvoudigweg voor de doorstromer geplaatst worden. Dan zorgt de doorstromer voor de naverwarmen van het SWW en dat dan enkel als het ook nodig is. Ook daar zal de doorstromer voor energiebesparing zorgen.

afbeelding van Yannick Willox
22/11/2011 - 09:07

 Er moeten ook WP boilers zijn met tijdprogramma's of zelfs sturing via internet ?

afbeelding van Kris Vandermeulen
22/11/2011 - 10:32

maar gezien het weekend- en vakantiegebruik op een gans jaar is die WP boiler toch een dure installatie

die extra investeringskot toch makkelijk tegen de 3000 euro voor zo'n boiler ga je niet in een paar jaar terugverdienen ....

afbeelding van Oostlandvaarder
22/11/2011 - 11:26

Ik vraag mij af hoe jullie bij stoken met hout, gaan voorkomen dat de rook met de mechanische ventilatie in huis gaat komen. En als niet bij U, dan bij de buren. Ik weet, de fervente houtstokers gaan antwoorden dat hun high-tech kachel altijd een goede verbranding gaat geven, maar laat mij toe daar stevig aan te twijfelen. Zeker als je Uw houtstoof gaat smoren om minder warmte af te geven in uw PH.

afbeelding van ademey
22/11/2011 - 13:35

Bedoel je de rook? Dat je die weer binnentrekt via het ventilatietoestel? De schouw is aan de andere zijde van het dak voorzien dan de luchtinlaat voor het ventilatietoestel.

afbeelding van Filip Huberland
22/11/2011 - 20:53

 Hier wil ik toch wel even op reageren. Wij wonen nu al een dik jaar in onze nulenergiewoning en, hoewel we zelf nog geen verwarmig nodig hebben, hebben we op dagen met weinig wind last van "stokende" buren. Buiten stinkt het en met de balansventilatie zuig je die smurrie gewoon mee binnen. Niet meteen aangenaam en eigenlijk is de enige remedie: ventilatie afzetten (wat trouwens niet meteen een probleem is zolang je maar enige uren per dag blijft ventileren).

Filip

 

afbeelding van Oostlandvaarder
24/11/2011 - 13:13

Dat bedoel ik nou. Dank U voor Uw reactie. Bij ons hoeft het niet windstil te zijn om rook in huis te krijgen, maar is het een elke dag probleem.  Hoe lang zou je de ventilatie zo mogen afleggen per dag, om verantwoord te zijn voor het binnenklimaat? Ik kan eigenlijk maar een halve dag ventileren. 

afbeelding van Filip Huberland
24/11/2011 - 20:52

Uit mijn (beperkte) ervaring zou ik zeggen dat een halve dag "nominaal" ventileren eigenlijk al meer dan voldoende is. Mijn argumenten:

- de wettelijke ventilatievereisten hier in België zijn "way over the top" (vergeleken met Duitsland), dus die halve dag "gewoon" ventileren is sowieso al dik in orde,

- OK, een passiefhuis is inderdaad goed luchtdicht, maar kieren blijven er altijd en om naar buiten te gaan, gebruik je zelfs in een passiefhuis de deur.

 

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
25/11/2011 - 09:38

 

 

Gewoonlijk wordt afgeraden van de ventilatie af te zetten. Dit is ten andere verboden. Het gevaar bestaat dat men aan schimmels de kans geeft om te woekeren.

 

Als ge het toch doet zou ik zeggen: als ge de ventilatie terug opzet, doe het dan gedurende een zekere tijd op het hoogste debiet, zodat de buizen gespoeld worden.

afbeelding van nayy
25/11/2011 - 10:58

Hallo,

Ik ken er 1 die zijn D-systeem enkel aanzet tijdens het stookseizoen. (november-maart).

De rest van het jaar wordt de D afgezet, en gaat er een alternatief C-systeem aan. Voordeel is dat bij Dit C-systeem geen ventillatormotor nodig is om dat deze door een zonneschouw aangedreven wordt...

Eerste halve dag dat de D weer aangezet wordt is er wat geur, erna is dat gedaan.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
27/11/2011 - 09:59

 

 

Mij niet gelaten. Maar die geur moet toch van ergens komen. Daarna moet men niet komen klagen dat er zich schimmel in de buizen gevormd heeft.

afbeelding van bertvdg
27/11/2011 - 12:03

 @nayy,

 

Durf je na het inschakelen van uw systeem D de buizen eens bemonsteren en er een kweek van nemen?

afbeelding van waltervaes
27/11/2011 - 12:26

Wij hebben ook een BV en een houtkachel.

We krijgen geen rook binnen van onze kachel (zeer hoge schouw + lage uitstoot door massakachel), maar soms (bij nevel/mist  of de juiste wind)wel de geur van de kachel van paar huizen verder. (meestal stoken die s avond enkele uren)

Dan zetten we max. enkele uren de BV af.

afbeelding van robin demey
27/11/2011 - 13:19

Die geur komt niet noodzakelijk van de buren hé. Als het mistig is ruik je sowieso alle vervuiling (houtkachels, maar evengoed verkeer ed).

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.