Vervuilde regenwatreput | Ecobouwers.be

U bent hier

Vervuilde regenwatreput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Kris 42
04/08/2006 - 10:33

Hallo,

Ik heb vuil water gehad in mijn regenput.
Alhoewel ik een 25µ filter steken heb, zijn mijn buizen toch ook mee besmeurd geraakd met vervuild water.
Af en toe zie heb ik kleine vliesjes die in mijn water van het toilet bv ronddrijven. HIerdoor gebruik ik nu mijn regenwater niet meer voor mijn wasmachine.
Nu was ik aan het denken, zou ik bv niet eens eenmalig van die zwembadprodukten in mijn put kunnen doen om mijn hele systeem te reinigen (bv van dat chloor).
Iemand hier ervaring mee? Bestaan er nog andere produkten ?

Thx,

Nickske

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris 42
09/08/2006 - 19:50

Hoi,

Toen mijn put net was aangesloten kwam de overloop van mijn regenput en de overloop van mijn IBA in een Y terecht en gingen dan samen naar de beek.
Ik heb een eer terugsag gehad vermoed ik en vandaar dat ik vervuild water gehad heb.
Dit is ondertussen opgelost door de overlopen te splitsen .
Maar het vuile water heeft wel in mijn installatie in geweest.
Het tegenspoelen zal niet werken vrees ik, omdat de binneninstallatie zelf ook vliesjes bevat zelfs al staat er een 0.025mm filter voor.
Vandaar dat ik dacht aan choor tabletten.
Maar dat is dus geen goed idee blijkbaar.
ONdertussen is de put nog niet gereinigd, maar al wel een aantal malen doorgespoeld natuurlijk.

mvg,
Nick

afbeelding van joseph-1
06/08/2006 - 00:22

Chloor en javel doden bacterieen , maar waarschijnlijk verwijderen ze niet de vliesjes , een beetje chloor kan geen kwaad om geuren te verwijderen.

afbeelding van luc v-3
08/08/2006 - 13:50
Luc

Chloor of chloorhoudende producten zoals javel ed zijn niet gechikt om je put te reinigen.
Niet alleen zijn ze te mijden vanuit milieuoverwegingen, maar zoals hier al gezegd, ze maken ook het bacterieleven in je put kapot. Bacterien die nodig zijn om je water zuiver te houden.

Het beste lijkt me dat je je put leeg maakt, de fijnfilter weghaalt, de voetklep met filter verwijdert, en de leidingen van boven uit doorspoelt met leidingwater. Maak een verbinding met een tuinslang of zo, zodat je er goed druk op kan zetten.

Om de put te reinigen volstaat het het slib te van de bodem te verwijderen. Eventueel de wanden eens afspuiten, maar echt schrobben hoeft niet. En detergenten of zo zijn dus zeker uit den boze. In je put leven aerobe (zuurstofminnende) bacterien. Als je die vernietigt, gaat je regenwater pas echt stinken.

Hoe komt het dat je water vervuild is geraakt ?
Ev. terugslag uit het riool kan je vermijden door een afvoer(sifon) met terugslapklep.
Verder natuurlijk een goede voorfilter, voor- en nadelen van verschillende modellen zijn op het forum al uitvoerig besproken geweest. En verder een flexibele slang in de put met vlotter en voetklep. Op die manier zuig je het water op de meest zuivere plaats op, nl. een tiental cm onder het oppervlak.

afbeelding van werner van der cruyssen
07/08/2006 - 16:57

Nick,

Let op met chloor want dan blaas je alle bacteriën weg, ook degene die je nodig hebt om je waterkwaliteit op peil te houden.

Ik gebruik een product dat ik in een natuurwinkel haal, het is een mengsel van enzymes en bacteriën. Die dingen breken onzuiverheden af en zorgen voor helder water (althans bij mij). Om de paar maand een goeie schep in de put en alles blijft helder.

Als je de naam + verdeler wil kennen zend me dan een mailtje (voor alle duidelijkheid: ik ben enkel een gebruiker van het produkt en verdeel/verkoop het niet).

Werner

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
07/08/2006 - 21:42

Beste,

Zorg dat het water gefilterd wordt voor het in de put komt én gebruik een vlotterfilter.

JB

afbeelding van guido-13
04/08/2006 - 22:13

vervang minstens 2 x per jaar je filter, liefst nog meer, heb ook het probleem gehad, als je opnieuw start, dan vervang je hem maar maandelijks tot je filter zuiver blijft, hb ik ook gedaan.

afbeelding van mathieu-1
09/08/2006 - 22:20

Ik heb deze zomer ook geurhinder gehad in mijn regenwaterput.
Die warme buien van juni zijn onrechtstreeks de oorzaak geweest. Ik weet dat ik een degelijke voorfilter moet plaatsen, en dan de put moet kuisen. Maar dat zal voor in de herfst zijn. In afwachting heb ik zwembadcloor in het water gedaan. De geur is weg. Maar die vliesjes zijn heel waarschiujnlijk algengroei in de leiding. Had ik ook in de bakken van de wc (waren zwart van de begroeing). Was enkel weg te krijgen met extra cloor in de bak zelf. Maar alle leidingen moeten denk ik ontsmet worden als oorzaak van deze problemen verholpen zijn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.