Vervanging oude mazout stookolieketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Vervanging oude mazout stookolieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van edward-1
22/05/2007 - 19:59

Mijn stookolieketel Alfa van 64 kW met Mat-Klockner brander is 30 jaar oud en heeft probleemloos gefunctioneerd. Het rendement is echter gedaald tot 82,5%. Mijn gemiddeld verbruik was vroeger 4000 lt/j voor een woning van 375 m2 waarvan 150 m² permanent verwarmd wordt,150 m² soms en de rest nooit. Ik neem me voor dit jaar deze installatie preventief te vervangen door een hoogrendementketel met blauwe vlambrandervan 34 kW. Langer dan 10 jaar zullen we in dit huis niet blijven wonen en misschien zelfs veel minder als de gezondheid van één van ons twee het laat afweten.
Spijtig genoeg is de fiskale aftrek dit jaar enkel voor condensatieketels. Gezien de verwachtte gebruiksduur van minder dan 10 jaar zal deze investering nooit terugverdiend worden temeer daar de installatie van een Buderus Lagetemperatuurketel + brander en toebehoren ongeveer 4800 € kost + 1500 € voor 10 m inox flexibel: totaal dus 6300 €.
Ik had een budget van 5500 € voorzien omdat die prijs me verleden jaar was voorgesteld en een familielid 5700€ betaald heeft voor een gelijkaardige installatie van 55 kW. Maar nu het zaakje meer dan 1000 € kost twijfel ik tussen drie opties: gewoon verder doen met de huidige installatie; enkel een nieuwe brander plaatsen of toch alles vernieuwen.
Mijn vraag : is de aangeboden prijs redelijk? Kan ik mijn rendement iets verhogen met enkel een nieuwe brander? Is de inox flexibel echt noodzakelijk?

10 Reacties

Reacties

afbeelding van fvo
22/05/2007 - 21:53
Fre

Uit ervaring weet ik dat je met de overstap naar een gascondensatieketel gemakkelijk 1000Euro/ jr kunt besparen dus kan je toch met dat cijfer rekening houden.
Om een exact cijfer te krijgen voor uw situatie is een energieaudit ten zeerste aan te raden.
Eén ding is wel zeker, 55kw is WAARSCHIJNLIJK VEEL te VEEL.

afbeelding van edward-1
22/05/2007 - 22:27

De ketel die ik overweeg, zoals beschreven, is 34 kW en niet 55kw. Deze is van een familielid met een grotere woning.Mijn huidige ketel heeft 64 k maar dat is teveel.
Uw advies voor de gascondensatieketel zal ik zeker met mijn installateur bespreken. Ik heb wel een grote tank die dan buiten gebruik moet gesteld worden en ik moet nog gas laten aansluiten.

afbeelding van FilipS
23/05/2007 - 11:22

Beste,

Een energieaudit kan je inderdaad deels op weg helpen.

Een condenserende gasketel zal vermoedelijk beste kostprijs-besparing opleveren.

Bedenk ook deze: indien je binnen 10 jaar je huis verkoopt, tegen dan zullen milieu- en energietechnieken welke dan in jou huis staan, voor een groot deel de prijs van dat huis gaan bepalen (er zal tegen dan wel een Europees Certificaat worden ingevoerd, welke het isolatiepijl, sanitair warm water en verwarming aangeeft).

Indien je nu om enkele 100 E's te besparen beslist om een minder zuinig (misschien zelf overgedimensioneerde ketel) te plaatsen dan zal je:
1) subsidies mislopen
2) mogelijk minderwaarde bij verkoop binnen X-jaar
3) Een aanzienlijke besparing op energie (en milieu) mislopen (welke moeilijk de komende 10-15-20 jaar weer kan aangepast worden).
4) Is maar een wilde gok: bij oudere woningen zijn meestal via eenvoudige ingrepen van extra isolatie etc. besparingen tot 30% mogelijk (dus ook installatie van een kleiner vermogen van de ketel). Daarvoor dient de energieaudit natuurlijk. (want die 34kW lijkt me nog veel, maar is niet in te schatten op afstand).
5) Enig idee van de stookolieprijs binnen 5 of 10 jaar??? (indien je de trend van de vorige 5 jaar moet volgen, dan moet je met een verdubbeling rekening houden).

Ik laat de conclusie aan jou,
Groeten,

afbeelding van edward-1
23/05/2007 - 17:46

Mijn installateur stelt me een Ferroli ketel voor van 38 kW/h (volgens KB 8 maart 88)of nuttig vermogen van 46,8kW/h te plaatsen. Er is nog een kleinere die een vermogen heeft (volgens KB 8 maart 88) van 30 kW/h of nuttig vermogen van 34,9KW/h.( Er blijken dus twee soorten vermogens te zijn en er wordt niet altijd vermeld welke soort men bedoelt.)
Iemand heeft ergens geschreven dat hij 380m² vloeropp. verwarmt met een ketel van 18 kW/h.Ik heb 375 m².
Zelf heb ik 14 radiatoren met een totale verwarmde opp. van 95m² + een grote vloerkonvector.De alleenstaande woning is redelijk goed geisoleerd: overal dubbel glas- isolatie in de spouwmuren - boven de slaapkamerplafonds rotswol en het dak bestaat uit platen met PURschuim met daarboven leien.

Is de kleinere ketel van 30-34,9 kW/hvoldoende?

afbeelding van FilipS
25/05/2007 - 10:32

Beste,

Om het 'exact' te weten zal je toch een berekening moeten laten maken.

In ieder geval deze informatie:
a) Het voorgestelde vermogen is hoog (38 kW)
b) Het alternatief is ook hoog (30kW)
c) als je zelf reeds aangeeft dat je woning relatief goed geïsoleerd is ... dan is zelfs 30kW bijzonder hoog ... ofwel is de woning niet zo goed geisoleerd ofwel zijn er andere verliezen.

Zoals aangehaald, een nieuwe installatie kan makkelijk 15-20 jaar meegaan en met de verwachte stijgende kosten voor verwarming is het noodzakelijk om een correct gedimensioneerde installatie te laten plaatsen. Indien er vooraf mogelijkheden zijn om het isolatiepeil te verbeteren (en dus het geinstalleerd vermogen te verminderen) is dat vermoedelijk de meest rendabele investering.

afbeelding van edward-1
25/05/2007 - 17:33

Je hebt gelijk. Het enige dat ik nog kan isoleren is de vloer boven de kruipkelder. Volgens berekeningsmethoden van Praxis (gemiddeld 65 Watt/m² en andere kom ik op 21kW/h voor de plaatsen die altijd verwarmd worden en 21kW/h voor plaatsen die soms ( vnl bovenverdieping) verwarmd worden. Aangezien we nog slechts met twee zijn ipv vroeger met vijf worden drie slaapkamers en één badkamer niet meer verwarmd.Bovendien hebben we niet meer de gewoonte om trapzaal, wasplaats, e.d. te verwarmen. Maar een toekomstige bewoner zal misschien anders verwarmen. Ik heb vastgesteld dat installateurs altijd veel te veel vermogen aanbevelen en ik kan ze er niet vanaf brengen.Theoretische berekeningen zijn aan hen niet besteed ze gaan af op empirische ervaring en op de beschikbare vermogens van hun leverancier. Verscheidene merken hebben nog geen Optimaz-elite ketels, zeker niet met ingebouwde boiler.Ik heb 30 jaar lang met een ketel van 64kW/h gestookt zonder technisch probleem maar wel met een jaarlijks verbruik van 3 a 4000 lt.

afbeelding van rene-11
25/05/2007 - 19:04

Geachte,

Miscchien niet onbelangrijk: in het nieuwe stookbesluit gepubliceerd op 27-04-2007 ingaand op 01-06-2007 spreekt over de verplichte jaarlijkse controle op branders met vloeibare brandstoffen van 1 keer per jaar als het vermogen groter is dan 20 Kw.

Het kan dus hierom interessant zijn kleiner dan 20 kw te gaan. Niet omdat je perse onder de verplichting uit wilt, maar er zijn zat mazouth ketels die het niet nodig hebben elk jaar gecontroleerd te worden. Soms maak je namelijk eerder een goedlopende installatie slechter dan beter met het vervangen van de verstuiver.

Nog even over de mazouth kwaliteit van de condenstatieketels.

Als de ketelfabrikant geen garantie geeft als u gasolie teveel zwavel bevat, en uw gasolieleverancier niet kan garanderen dat u de gevraagde kwaliteit gaat krijgen(dit kan hij namelijk in de praktijk niet !) dan kan u beter niet opteren voor de condenserende uitvoering. U ketel gaat kapot, u krijgt geen garantie en de oliehandelaar zal beweren dat hij goede brandstof heeft geleverd.

Zolang de oliehandel niet 100% is omgeschakeld op lage zwavelige gasolie zullen in de praktijk een aantal leveringen teveel zwavel bevatten(restanten in de tank hoog zwavelig gemixed met laag zwavelig)

Dit is gewoon vragen om problemen !

Een zelfde probleem speelt bij roetfilters bij rode gasolie.
Hier is de oliehandel al jaren niet in staat altijd rode gasolie met laag zwavelgehalte te leveren. Ook hier zijn er veel problemen met garantie omdat roetfilters kapot gaan met zwavel en iedereen achteraf zijn handen in onschuld probeerd te wassen.

afbeelding van edward-1
25/05/2007 - 19:42

Eigenaardig dat niemand toch nog toe mijn vragen beantwoord zijn. Daarom herhaal ik ze nog eens:
Zie probleemstelling bovenaan:

Mijn vraag : is de aangeboden prijs redelijk? Volgens sommigen is het voorgestelde vermogen te hoog.

Kan ik mijn rendement verhogen met enkel een nieuwe brander?

Is de inox flexibel echt noodzakelijk? Waarschijnlijk bij blauwe vlambranders tenzij de schouwtrek sterk is en er een trekregelaar op staat. Noodzakelijk bij condensatieketels.

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/05/2007 - 21:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik kan u verzekeren dat een inox schouw nodig is zelf blauwevlam brander geplaatst
ik ging voor de zekerheid inox buizen plaatsen na een jaar
toen ik op mijn zolder kwam om een doorvoor voor de buizen te maken zag ik dat de schouw door en door nat was buiten kant was gewoon nat
ik moet er bij zeggen dat de schouw redelijk lang is en dat is niet aanbevolen geloof ik want de schouw temperatuur ligt beduidend lager
heb mijn oude ketel late staan als rezerf als ik niet thuis ben en cv valt uit moet vrouwtje een paar handelingen doen en zal niet in de koude zitten
maar af en toe laat ik oude ketel een vijf minuten branden en dan heb ik aan de schouw toch gevoeld dat de ketel met blauwe vlam veel minder warm is

afbeelding van edward-1
31/05/2007 - 13:10

Ik dank iedereen voor de nuttige informatie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.