verroeste draagbalken zichtbaar laten, hoe behandelen? | Ecobouwers.be

U bent hier

verroeste draagbalken zichtbaar laten, hoe behandelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Mamapoekie
12/05/2012 - 13:53

Wij ontdekten enkele stevige metalen draagbalken in onze eetkamer en zouden deze graag zichtbaar laten. Ze waren sterk verroest, maar we hebben ze afgeschuurd, maar nog wat van de bruine keur laten zitten en zouden ze nu graag beschermen, dat ze niet verder roesten en dat de bruinige kleur behouden word. Je ziet dit vaak in lofts.
Enig idee wat we erop zouden moeten zetten?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
13/05/2012 - 08:44

ik vraag me af wat daar juist inzit, ze reppen er met geen woord over op hun website. 

ik heb het ooit gedaan met een vernis, en die hangt er na 20 jaar intensief gebruik (trapleuningen e.d.) nog steeds op.  maar 't is lang geleden, heb geen idee van wat we er indertijd opgesmeerd hebben.  misschien wle iets dat ik vandaag ook niet meer zou gebruiken.....

afbeelding van Mamapoekie
13/05/2012 - 14:24

 doorgaans als er nergens een ingredientenlijst beschikbaar is zit er vanalles ongezond in. Ben zelf ook s gaan kijken maar vond het niet.

Zou er geen doorschijnend ecologisch alternatief zijn?

afbeelding van jan verstricht
25/05/2012 - 09:06

ik heb een (nieuwe) stalen trap - met verroeste afwerking; de trappenmaker heeft die eerst laten roesten buiten en dan zijn er drie lagen boenwas op gezet.

afbeelding van Rudy Martens
29/05/2012 - 23:16

Jan:

bij bruine roest, ijzer (drie ionen)  kan je dan weingi of  geen problemen verwachten (dat is als het ware het eindstadium van het roestproces)

Maar bij het aanwezig zijn van  ijzer (II) ionen (gele roest) zelfs in microscopische laag, dan kom je dik in de problemen.

Ijzer-twee-ionen hebben nafaste de eigenschap van onder olie, was (en ook verflagen) gewoon verder te kruipen en het hele oppervlak te verder aan te tasten. In de metaalindustrie is dit fenomeen gekend als "vliegroest" of "onderroest".

Op blank ijzer en staal is het soms waarneembaar als een lichte goudgele schijn.

 

 

Koen:

Is die kopersulfaat nog ecologisch te verantwoorden?

 

Als je dan toch persé het ijzeroppervlak persé op een relatief milieuvriendelijke wijze wil "passiveren" dan zou ik eerder aanraden om bij een apotheker een verdunde oplossing van fosforzuur (enkele procenten in water) bestellen.

Sommige verfhandels hebben ook "etsthinner" of "verharder voor washprimers") in voorraad. Dat is thinner waar ook een klein perctage fosforzuur in zit. Daarmee bereik je hetzelfde doel.

Daarmee het ijzer of staal instrijken. Goed laten uitdrogen en daarna boenwas of olie als afwerklaag erop.

Dan heb je een kwalitatiief goed, en ecologisch en duurzaam resultaat!

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.