Vernieuwen installatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Vernieuwen installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van philippe moreau
16/03/2015 - 21:03

Hallo,

Mijn verwarmingsketel (condenserend, modulerend, met WAR, zelflerende thermostaat) heeft na 12 jaar de geest gegeven en ik laat hem vervangen binnenkort. Hij zorgt ook voor SWW via een kleine boiler 80l, in de loop der jaren heeft die versterking gekregen van een zonneboiler die de koudwatertoevoer van de ketel voedt). De ketel staat op zolder. 

Het huis is een 12-tal jaar geleden gerenoveerd, de achterbouw is sterk geisoleerd, het hoofddak ook, het raamwerk is 1.1 glas. 

Mijn huidig verbruik valt goed mee volgens de typeverbruiken van Eandis en rekening houdend met de grootte van ons huis. Never change a winning team, dus ik wil niet te veel veranderen.  Behalve:

- Als de ketel draait, gebruikt hij zeker 180 W stroom. Zou beter moeten worden met de moderne frequentiegestuurde pompjes. 

- Een probleem is dat een grote radiator beneden en het verst van de ketel te weinig warm water krijgt.  Het pompje van de huidige ketel is te zwak om tegen de convectie in veel water tot daar te pompen. Die radiator is aangesloten op een collector met 2 andere radiatoren die wel opwarmen maar traag. 

- De badkamer zou ik ook vroeger op de ochtend voldoende warm willen krijgen zonder daarom al heel het huis te moeten opwarmen. 

Mijn installateur stelt voor om een evenwichtsfles te plaatsen met een extra pomp om meer pompvermogen te realiseren zodat die laatste radiator en de andere twee voldoende debiet krijgen. Is dit de moeite waard? Stijgen de distributieverliezen dan niet te sterk? Hoe kritisch is het hydraulisch inregelen van die fles?

Een in mijn ogen frivoler voorstel, maar des te verleidelijker, is om de thermostaat kranen te vervangen door WIFI gestuurde kranen, zodat via een app elke radiator apart aangestuurd wordt. De regeling in de ketel is WAR, de kranen bepalen of er gestookt wordt of niet.  Controle over elke radiator lijkt me interessant. Zo kan ik de badkamer vroeger warm krijgen. Is zo'n systeem vooral een gadget, leuk om mee te spelen? Of kan ik daar, naast meer comfort, ook nog besparingen verwachten?

ik kijk uit naar jullie tips en opmerkingen.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
17/03/2015 - 01:14

Als elke radiator op een collector komt zou ik eerder opteren voor servos per leiding op de collectoren (+/- €20/servo). De aansturing kan dan zoals je zelf wil: (combinatie van) thermostaat, domotica... (al of niet via WiFi.
Dat is vergelijkbaar met een servo-thermostaat, maar zonder stroomkabel aan elke radiator.

afbeelding van philippe moreau
17/03/2015 - 06:53

De 3 radiatoren van de achterbouw staan op een collector. De andere van de originele installatie niet, dat is een gewwoon tweepijpssysteem. Een combinatie is niet mogelijk waarschijnlijk?

Bedankt voor de tip alvast, 20€ ivm 90€ is inderdaad veel interessanter. 

ervaring van de oude c.v-installatie van m'n ouders leerde me dat verre radiatoren alleen iets krijgen als de pomp op max staat en een eventuele bypass-vierwegskraan op 70 of 80% staat ten gunste van je radiatorleidingen. wij hadden van meet af aan thermostatische kranen. dat scheelt dat je niet je hele huis gaat opstoken, maar alleen die ruimtes die je wil!!!
.
Je draagt zelf al een mogelijke oplossing voor... Is geen gadget, maar een vorm van domotica in de c.v... En is spijtig geoeg nagenoeg onbekend bij installateurs. Grote merken zoals Honeywell hebben dat reeds in hun gamma, maar bij www.conrad.be ga je een paar gespecialiseerde merken vinden. Is eiegenlijk een stap verder dan thermostatische kranen met digitale temperatuuraanduiding: je kan alle thermostatische kranen uit één ruimte samen regelen vanop een centrale draadloze thermostaat. Zonegestuurd heet men dat. (zodra ik m'n ketel-zonneboilerinstallatie plaats, kies ik ook resoluut voor dit regelsysteem)
Wie dit te ingewikkeld of te duur vindt, kan nog steeds thermostatische kranen met digitale uitlezing installeren en een draadloze thermostaat die je dan meeneemt naar de kamer waar je vertoeft. Dat is nog steeds stukken beter dan de gangbare kamerthermostaat en gaat enkel warmte sturen naar de radiatoren/convectoren die je wil...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.