verliest gestockeerde pavaflex houtwol aan efficientie bij ouder worden? | Ecobouwers.be

U bent hier

verliest gestockeerde pavaflex houtwol aan efficientie bij ouder worden?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
09/01/2015 - 22:16

Ik ben onze zolder aan het isoleren met Pavaflex houtwolisolatie (in 2 lagen, geschrankt). Ik heb de pavaflex bij twee bouwhandelaars moeten bestellen, omdat de eerste handelaar te weinig platen in stock had en niet dadelijk aan een nieuwe voorraad geraakte.

De eerste partij had een recente productiedatum (10/2014). De tweede partij (bij andere handelaar besteld en vandaag geleverd) blijkt bij nader inzicht al meer dan 5 jaar oud (productie 9/2009), ziet er donkerder uit en voelt een pak ruwer aan dan de recente platen.

Op zich krijg ik niet graag bij nieuw bestelde isolatie een partij die al 5 jaar ergens stof ligt te verzamelen. Voor andere soorten isolatie - PUR bv. - had ik verstaan dat er toch enig efficientieverlies ontstaat door de jaren heen. Maar als de eigenschappen van houtwolisolatie op die 5 jaar onveranderd blijven en het product identiek is gebleven maakt het misschien allemaal niet veel uit. Ik zou het graag uitpluizen en zo nodig de handelaar op aanspreken vooraleer ik de isolatie plaats.

Iemand een idee?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
10/01/2015 - 11:29

kunststoffen zijn dikwijls gevoelig aan tijd, temperatuur, licht, etc.  daar moet je dus zeker oppassen.  maar bij isolatie op basis van natuurlijke grondstoffen zie ik geen probleem, tenzij ze nat worden en beginnen te beschimmelen.  ik kan niet voor pavatex spreken, maar ik weet dat bij steico ook een kleurverschil kan zijn omdat enkele jaren geleden het prodcutieproces is gewijzigd, waardoor ook de kleur gewijzigd is, maar de kwaliteit (isolatiewaarde, warmteopslagcapaciteit etc.) wordt daar niet door beïnvloed. je kan dus op je 2 oren slapen.

 

afbeelding van Fredman
14/01/2015 - 15:51

Bedankt voor je reactie, Hans.

Ik belde ondertussen eens naar Pavatex zelf en daar beaamden ze dat de platen in theorie qua lambda en R-waarde niet anders zijn dan die van de eerste generatie, maar dat ze qua verwerking (voor het gemak van plaatsing) ondertussen wel geoptimaliseerd zijn door o.m. fijnere vezels. De nieuwe platen voelen bijna aan als een glaswolplaat, de oude generatie pavaflex is een pak stugger en laat zich bv. moeilijker tussen spanten klemmen en sluit onderling ook minder makkelijk aan dan de fijnvezelige platen dat doen. Dat heb ik ondertussen zelf ook kunnen merken, het vraagt wat meer tijd en moeite om het degelijk te doen.

Bij Pavatex vonden ze het sowieso wat 'onkies' om een stock van de vorige generatie aan nieuwprijs te leveren zonder ons daar vooraf over te informeren en er een degelijke korting tegenover te plaatsen. We zullen dus eens contact opnemen met Martens Hout waar de platen vandaan komen.

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.