Verlaging EPB -> investering | Ecobouwers.be

U bent hier

Verlaging EPB -> investering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van elvinio
13/10/2015 - 22:39

Ik heb gelijkaardige post al ergens gezet in een andere topic maar via deze weg bereik ik mss meer mensen.
Ik wil aan de hand van EPB verslag zaken aanpakken.

Nu K35 en E66( met gas condensatie, ventilatie D, vloerverwarming) en daar ben ik niet zo blij mee.
- vloer: U = 0,21
- gevel: U = 0,18
- dak: U = 0,12
- Schrijnwerk alu : Uf = 2,4
- Dubbel glas: Ug = 1.0

Ik moet toegeven dat ik teveel focus had op Epeil.
Ik probeer alle lobbywerk weg te denken en kosten baten de beste oplosing te zoeken binnen de regelgeving.

Mijn woning kan zeker compacter, minder glas maar ik wilde een belans tussen architectuur, lichtinval (heel belangrijk), ligging (zuiden op zijgevel en oosten achtergevel), gebruik natuurlijke materialen en het E-verhaal, ons ondernemerschap door een praktijk in woning te vestigen.

Ik moet toegeven dat na zien van mijn E-verslag ik erg ontgoocheld was en dacht ik ga offertes aaanvragen voor technieken en aankopen zodat ik aan die E-30 geraak voor 1800 euro korting + KI vrijstelling. Maar dat is een hopeloze zaak.

We hebben gekozen voor een houtskelet, isolatie houtwol en andere producten uit eurabo gamma, aannemer die luchtdichtheid zeer belangrijk vindt en erg focus legt op bouwknopen, ... .
Mijn K-peil verlagen wil ik wel in investeren. We hebben al screens voorzien voor oververhitting, vloerverwarming, systeem D, afstand warm water beperkt, ... . Maar mijn beglazing moet veel beter. Wetende dat ik ong. 30% van woning glas heb.
Naar E peil MOETEN we v moeten iets doen. Een LW pomp zakken we naar 54 punten = in orde maar als ik dan lees van KW verbruik en haalbaarheid in de winter.. Als PV panelen dit niet kunnen compenseren.. Ben ik hier niet echt enthousiast over.

Ik zit te denken... We hebben in de woning 2 logopediepraktijken. Dus er zal wel wat extra elektriciteit verbruikt worden. ik voorzie PV panelen om dit te compenseren want elektriciteit gaan we altijd gebruiken (ja netbeheerders reken kosten aan maar hoop een beetje op een terugaanpassing van regelgeving) en geraak in orde met mijn E-peil. Ik investeer vooral in mijn ramen/schil en verwarm met een zuinige GAS-installatie.
Gaan deze ramen het K-peil voldoende beïnvloeden en zakt het Epeil mee?

Wat denken jullie?

Kennen jullie goede adressen voor betere ramen met alu? Redelijk betaalbaar?

Adviezen? Het plan volledig herwerken is geen optie. We zien al jaren af met plan, budgetten, investering (praktijken), ... .

Bedankt!

9 Reacties

Reacties

afbeelding van benn
13/10/2015 - 23:21

Kijk eens naar hout-Alu ramen. Vb internorm. Zij werken standaard met 3 dubbel glas.

afbeelding van robin demey
14/10/2015 - 11:44

Als je zoveel glas hebt (weinig schrijnwerk), is vooral het glas van groot belang voor uw warmteverlies/winst. met 3-voudig glas doe je winst op het zuiden, maar in de EPB wordt je een verlies aangerekend. Waarom niet eens contact opnemen met iemand die PHPP berekeningen maakt om te zien of je niet aan PH kan geraken.

Bij grote woningen is dat relatief eenvoudig.

afbeelding van elvinio
14/10/2015 - 11:56

Met schrijnwerk bedoel je toch frame van het glas? Of interpreteer ik het verkeerd? 

Van de 17 zijn er 2 echt grotere vaste ramen. 

Wat bedoel je juist maak je winst op het zuiden maar in EPB wordt je een verlies aangerekend? 

Ik ga eens op zoek naar zo iemand. Wil die denkoefening zeker maken. Wij hebben problemen gehad met architect (ruzie vennoot, weg gegaan, vennoot overgenomen, ....) en methuidige architect moeten we niet al te veel verwachten want die visie is er niet. 

Alvast bedankt. 

afbeelding van robin demey
14/10/2015 - 11:58

Dan kan ik je Bart Humbeeck aanraden van @Home (zie google).

Beter 1 groot raam, dan 3 kleintjes. Je glas verliest minder warmte dan het frame.

afbeelding van elvinio
17/10/2015 - 16:19

Bart is net langsgeweest. Ja hallo wat een vakkennis! Zeer interessante en vehelderend binnen ons huidig project! Nu enkel onze portefeuille beter vullen;-) 

afbeelding van stefan-14
18/10/2015 - 10:01

ramen met 3V glas op het zuiden hebben een goede invloed op E-peil omdat je op jaarbasis gezien meer warmte binnenkrijgt dan warmte verliest ;-)

 

en ja 3V is een betere isolator dan gelijk welk raamkader, maar dan ook niet zo goed als een buitenwand van een PH

 

afbeelding van robin demey
18/10/2015 - 22:33

Een goede invloed op uw energieverbruik, maar op e-peil nauwelijks. 5m2 glas op het zuiden extra zal in phpp een positieve invloed hebben op het resultaat, terwijl in EPB je er strafpunten voor zal krijgen (tenzij dit veranderd zou zijn in de huidige software).

afbeelding van elvinio
19/10/2015 - 21:43

Die EPB is precies wel erg onlogisch.. 

afbeelding van robin demey
19/10/2015 - 21:48

Tjah. Tkomt dan ook van de (r)overheid :-)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.