Verbouwing houtskeletbouw? | Ecobouwers.be

U bent hier

Verbouwing houtskeletbouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van koentje
19/08/2006 - 23:56

Hallo,

Zal eerst even de huidige toestand van mijn huis toelichten. Het huis is gebouwd in de jaren '20 en is enkelsteens gemetst zonder spouw. Het dak rust volledig op de buitenmuren, binnenmuren zijn niet dragend. Ik ben de mogelijke oplossingen voor een verbouwing naar een LEW of eventuel PH aan het onderzoeken. De bedoeling is om de buitenste schil te behouden, nieuwe ramen, een nieuw dak en binnen de volledige indeling te wijzigen.De mogelijkheden die ik tot nu toe heb teruggevonden om de muren deftig te isoleren zijn:

1) Isoleren van buiten en bezetten met een crépi. Is technisch mogelijk maar zal waarschijnlijk niet aanvaard worden omdat de woning op de scheidingsgrens van het perceel staat. Daarbij komt nog dat de huidige gevel nog wel een sympathiek karakter heeft.

2) De gevel behouden en langs binnen een nieuwe binnenmuur zetten met een opgevulde spouw. Maar daarbij komt dan dikte van de isolatie neem nu 15cm + een simpele betonsteen of ytong of iets anders van ook nog eens 15cm + bepleistering. Dan ben ik al snel aan een verkleining van 60 cm in de lengte en de breedte bezig

3) Een optie die ik nog niet ben tegengekomen omdat ze in houtskeletbouw andersom werken. Tegen de gevel plaats ik een houtskelet, dat dan de vloeren van de verdieping, de zolder en het dak draagt. En isoleer door er cellulose in te laten blazen. Dan heb ik voor eenzelfde isolatiedikte minder ruimteverlies of voor dezelfde ruimte meer isolatie, daarbij komt dan nog dat houtskeletbouw ecologischer is.

Vooral optie 3 spreekt mij aan maar weet niet of dit technisch en praktisch wel haalbaar is, kwestie van dampdoorlatendheid en aansluiting met de gevel enzo...

Wat denken jullie van de 3 oplossingen en met welke zou ik het beste af zijn?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van hans-26
20/08/2006 - 13:41

Koen,

Ik zou kiezen voor optie 3

Wel een beetje werk in omgekeerde zin, maar ik denk beste resultaat. Ik heb zelf ook een houtskelet helemaal zelf gezet en viel best mee, zeker als je binnen kunt staan.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.