verbouwen - isolatie binnen zonder vide | Ecobouwers.be

U bent hier

verbouwen - isolatie binnen zonder vide

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mk
21/07/2007 - 02:14
mk

Kantoor 100 m2 gelijkvloers en 70 m2 verdieping, nu 75 jaar oud in volle baksteen: regendoorslag, geen vide, niets geisoleerd en bouwkundig erfgoed = isolatie aan de buitenkant niet mogelijk...

Anderzijds: binnenkant isoleren = plaatsverlies, koudebruggen,...
Voorstel:
- binnen afbreken tot de ruwbouw + vloer 30 cm uitdiepen
- nieuwe ondervloer + vloerverwarming met warmtepomp
- muren: op de ondervloer 2,5 cm van buitenmuur metalstuds 5 cm
- alles (ondervloer, ruwbouwmuren, metal studs) bespuiten met 7,5 cm PUR
- chappe en vloer op de PUR
- wanden in gyproc op de metal studs in de PUR
Resultaat: de PUR dekt alles naaddicht, geen regendoorslag, goede isolatie, binnenwand = 7,5 PUR + 2x1,25 gyproc = 10 cm...
Is dit dwaas? Of zoek ik beter nog wat verder?
Dank voor je goede raad

1 Reactie

Reacties

afbeelding van herwig
21/07/2007 - 02:49

Van binnenuit isoleren op buitenmuren die vochtig zijn is DWAAS. Dat dient enkel tot vernietiging van de buitenmuren over langere termijn.
Buitenuren zijn onderhevig aan vocht én aan zon/vorst. Opdrogen langs de binnenkant, doordat de binnenkant én verwarmd is, én kan uitdampen, is er totaal niet meer bij als je van binnenuit isoleert. Het vriest in de winter bovendien tot vlak achter de isolatie, na zulk isolatiewerk (ALTIJD!), dus kan een vochtige muur op die manier in een erg koude winter tot in de kern kapotvriezen... Bij volle muren bepaalde de continu verwarming van het interieur, waar precies de vochtgrens in de muur lag... voor het gemak: HALFWEG. Als dergelijk gebouw lang (onverwarmd) heeft leeggestaan is de vochtgrens tot binnenzijde geevolueerd. Ik wil er met die uitleg op wijzen, dat in een onveranderde toestand, na een behoorlijk lange stookperiode, deze vochtgrens opnieuw 'in het midden' zal komen te liggen zoals voorheen. "Vochtdoorslag-wegens-oud-gebouw-met-volle-muren" is meestal een volledig foute diagnose. Het is "wegens-lang-niet-verwarmd-geweest". Omkeerbaar dus. (Thermo-dynamisch vochtgedrag)

Vaan binnenuit isoleren KAN. Maar enkel NADAT je de muur van buitenuit 100% droog zet: eerst hoogwaardige anti-vocht impregnatie op de gevel laten aanbrengen dus (capilair werkende siliconaat-oplossingen , dus, géén filmvormende silicone-producten !)
Kortom: NA dat je buitenmuren gegarandeerd droog zijn, mag je langs binnen isoleren. Maar niet eerder. En neem een volledige uitdroogtijd in acht = 1 vol seizoen...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.