veranda op hte noorden | Ecobouwers.be

U bent hier

veranda op hte noorden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van merwin
02/03/2007 - 21:11

Beste klusseers en niet klussers

We willen de living uitbreiden. Liefst met en veranda (3 X 3 meter.
De positie van ons huis verplicht ons dit op het noorden te doen!

We kiezen voor (uiteraard FSC) hout.
We willen niet te veel warmte verliezen.
Er komt nooit zon op die plaats.

Welk glas?
MOETEN we verwarming plaatsen?

Meer tips voor veranda op hte noorden?

groeten Merwin

3 Reacties

Reacties

afbeelding van evb
14/06/2007 - 22:45
evb

Zeker kiezen voor hoog isolerende glas (min 1.1 isolerend glas)
Ik zou ook verwarming plaatsen. Ik ken mensen die een veranda van 4 op 3 hebben en enkel een radiator tegen de verste kant, weg van de ramen. Zij kunnen in de winter niet in de veranda blijven zitten, het is er te koud.

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
15/06/2007 - 08:37
tom

op het noorden, en er komt nooit zon,...dan zou ik het veranda idee laten vallen.

1,1 glas is sowieso een verliespost aan warmte, altijd, wat de oriëntatie ervan ook is. En op het noorden houd je de opp aan glas best zo klein mogelijk. En verwarmen van je veranda op het noorden? Je zet toch ook geen verwarming op een noordelijk georiënteerd buitenterras.

en als je toch een veranda wil, zorg dan dat je die kan afsluiten van de rest van je leefrumte, dat zal het warmteveries toch enigzins beperken.

ik zou opteren voor een dicht, goed geïsoleerde uitbreiding, met doordacht geplaatste ramen en eventueel bovenlicht.

afbeelding van frederic-3
15/06/2007 - 09:03

Hey Merwin,
Puur vanuit energiestandpunt en binnenklimaat is een veranda zowiso een uitdaging - in koudere dagen heb je veel warmteverliezen, bij zoninval werkt een veranda als broeikas. Als er helemaal geen lichtinval is, wordt dat een probleem minder natuurlijk.

Voor mijn woning gebruik ik honinggraat transparante panelen met k=0.9W/m²K. Deze zijn duurder dan gewoon glas, maar verspreiden beter het licht. En dan heb je misschien enkel een strook van 0.8*3 meter nodig voor voldoende lichtinval vergelijkbaar met een veranda. De rest wordt dan een goed geïsoleerd dak. Gebruik houten kepers van 18, opvullen met isolatie, extra 5cm Taurox isolatie erboven om een kouddak te vermijden. Damprem aan de binnenkant, EPDM banen bovenop (indien de helling niet te groot is). Misschien kan je er wel een 2*3 meter groendak van maken ;)

Succes, Fred.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.