ventiloconvectoren | Ecobouwers.be

U bent hier

ventiloconvectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van staalbouwer-1
06/11/2007 - 22:32

Beneden willen we vloerverwarming.
Voor de slaapkamers lijkt me dit niet intressant.
Willen we boven ook op lage temp werken dan moeten we overgedimmensioneerde radiatoren nemen, alternatief kunnen ventiloconvectoren zijn.
Heeft hier iemand ervaring mee ? voor/nadelen van ventiloconvectoren?

1 Reactie

Reacties

afbeelding van siegfried
07/11/2007 - 13:34

Staalbouwer,

Ventiloconvectors in de slaapkamer? Hou terdege rekening met de geluidsoverlast. Als je een db(A) meter hebt, meet dan eens het geluid van je computer als het heel stil is in de kamer.
De waarde die je dan afleest schrijf je maar op en leg je naast de waardes die de verschillende construteurs opgeven.

Heb je geen meter; kijk gewoon eens rond en probeer je een idee te vormen van de verschillende geluidsvermogens rondom je. En stel je dan voor dat je daarin gaat slapen.
Ik ga hier niet veel zeggen over geluidswaarden daar dit zeer persoonlijk wordt waargenomen.

Nog een belangrijk punt bij het vergelijken: dB is een logaritmische schaal. Als een waarde verhoogt met drie, dien je te interpreteren als zijnde het dubbele. Dus 13dB is het dubbele van 10dB.

Kijk ook goed uit welke regeling/ventilator combinatie je neemt. De betere werken met EC-motoren en verhogen het toerental (luchtdebiet) indien de ruimtetemperatuur te laag wordt. Ok, het zijn geen joekels van venti's maar een verwittigd man is er twee waard.

Proffesioneel ben ik veel bezig met ventilatoren en dit is een zeer heikel punt voor velen. Geluid, geluid en geluid.

Kijk anders eens veder rond op dit forum. De meeste verwarmen hun slaapkamer niet, enkele maken gebruik van radiator of vloer-wandverwarming. Maar ze zal zelden opstaan denk ik.

De voordelen: ze zijn compact en veel mogelijkheden (kleur/design). Als de installatie héél goed is uitgerekend (voldoende isolatie) zal de venti normaal altijd op lage toeren draaien, met een beetje geluk is het geluid dan niet storend. (Maar dan is de vraag of de meerkost nog te verantoorden is.)
De nadelen: ze maken lawaai en meer stofhinder dan vloer/wand. Er zit een bewegend component in en dat gaat na verloop van tijd kapot. (circa 40.000 uur levensduur onder normale omstandigheden)

Veel succes met je zoektocht en keuze.

Siegfried

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.