ventilatoren WTW versleten ? | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatoren WTW versleten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van geert devos
27/09/2012 - 18:08

Hallo,

mijn ventilatoren beginnen na vijf jaar "rare" geluiden te maken.Precies of er iets sleept.

Ik vrees dat de roulementen versleten geraken.
Ze werken nog wel , maar voor hoelang ?

Is een airminder van Ventaxia.
anders wel tevreden van het toestel.

Heeft iemand anders ook al na een aantal jaren problemen gehad met de ventilatoren ?

21 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
27/09/2012 - 19:44

werd de installatie jaarlijks nagekeken en onderhouden ? (ventilator + endoscopisch nazicht kanalen) ?
ik vind dat er geen balansventilatie zou mogen geïnstalleerd worden zonder jaarlijkse onderhoudsplicht!

er zit een groot verschil op de kwaliteit van de onderdelen van verschillende merken en types, en dat wordt niet noodzakelijk weerspiegeld in de technische eigenschappen zoals rendement van WTW bijvoorbeeld...
sommige merken verdelen dan nog eens ventilatoren van andere merken onder hun eigen naam, het is dus niet echt evident om te weten welke kwaliteit je in huis haalt...

afbeelding van Oostlandvaarder
27/09/2012 - 21:17

Beste Bart,

U wil dus bovenop de niet te veronachtzamen kost voor het electrisch verbruik én bovenop de zeer hoge kosten voor het regelmatig vervangen van de filters (afhankelijk van het merk ) nog een jaarlijkse controle verplicht maken?

Een endoscopie van de leidingen, wat moet dat leren? Controle van de ventilatoren, elk jaar even naar 'kijken' of een draai aan geven met de blote hand?

Wat heb je eigenlijk tegen mechanische ventilatie? Je wenst deze technologie een stille dood te doen sterven?

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
27/09/2012 - 22:03

dat heb je verkeerd begrepen volgens mij, ik ben helemaal geen tegenstander van balansventilatie (syst D).
wel is het zo dat ik vaak kanalen afkoppel voor luchtdichtheidstesten, en ik ben al een paar keer ferm verschoten...
ik vind jaarlijkse inspectie niet meer dan een kwestie van gezond verstand, je wilt vooral geen bacteriële verontreiniging in je kanalen...
en stroef draaiende ventilatoren zullen je verbruik onnodig de hoogte in jagen ...
voor gasinstallaties of rookkanalen vindt iedereen jaarlijkse of tweejaarlijkse inspectie/reiniging normaal, waarom dan niet voor mechanische ventilatie ?
kijk je handleiding maar eens na.
tijdig nakijken, ingrijpen en reinigen is volgens mij de boodschap om jarenlang geniet te hebben van je installatie.
ik heb tot mijn ontzetting moeten vaststellen dat de grote meerderheid van bezitters van mechanische ventilatie (C of D)zich niet eens bewust is van het feit dat deze regelmatig moeten nagekeken en gereinigd worden.
zo geef je juist vrij spel aan de critici natuurlijk, en creëer je juist de omstandigheden die leiden tot de gruwelverhalen waar ze mee uitpakken.

afbeelding van Oostlandvaarder
28/09/2012 - 07:45

Bart,

Ik denk niet dat ik U verkeerd versta. U verschiet regelmatig bij het afkoppelen van luchtkanalen voor een luchtdichtheidstest:

Luchtdichtheidstesten worden gewoonlijk op nieuwe huizen uitgevoerd. Is het dan het  bouwstof in de kanalen waar je van schrikt?

Wat is de zin om blijvend elk jaar een endoscopie uit te voeren.

Als je elk jaar een endoscopie uitvoert, is dat puur visueel, of je neemt van binnen in het kanaalstelsel een swap staal ten behoeve van microbiologische analyse?

Als je dan tot conclusie komt dat de kanalen moeten gekuist worden, hoe en wie? Ik heb al meer deze vraag op dit forum gelezen, maar nog geen antwoord gelezen? 

Wat adviseert U de bouwheren als U bij het afkoppelen van luchtkanalen voor een luchtdichtheidstest verschiet (van de vervuiling van deze kanalen?). Hoe gaan ze overweg met dit advies? Hoe ondersteunt U hen in de praktische uitwerking van dit advies?

(Als je met propere kanalen start , dan kan vuil alleen maar in de afzuigkanalen komen, en deze lucht wordt bij een type D toch buiten gewaaid! Ik hou er ook niet van, daarom hebben we zelf eenvoudige filters op de afzuigpunten geplaatst-in de afzuigleidingen gestoken)

Een gasbrander moet toch niet elk jaar geïnspecteerd worden? Handleidingen zijn nutteloos op dit vlak. Ze dienen vooral de constructeur als schild om elke verantwoordelijkheid voor een goed ontwerp af te wimpelen.

.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/09/2012 - 10:13

doorgaans bouwstof (slijpen, zandstralen : buizen niet afgesloten tijdens de werken), maar ook al muizennesten (in de BINNENkanalen, vraag me niet hoe DAT mogelijk is !), en een (buiten)aanzuigkanaal waar de flexibele buis slecht gemonteerd was, met zwart condenswater dat door de filter ging...
voor alle duidelijkheid : dit dient niet begrepen te worden als kritiek op mechanische ventilatie , maar wel op :
- onkundige installateurs
- lakse/onwetende architecten
- niet-geïnformeerde eindgebruikers
voor zover ik weet zijn controles enkel visueel (endoscopie).
het zal dan de controleur zijn die bepaalt of reiniging nodig is neem ik aan.

afbeelding van Oostlandvaarder
30/09/2012 - 22:28

 

Bart;

jammer dat ik slechts een deel van m'n vragen beantwoord zie. Kunt U a.u.b een beetje uitwijden?

afbeelding van pfft
28/09/2012 - 12:26

Beste

wat is zo ongeveer een budgetprijs voor deze jaarlijkse kontrole? ( zonder engagement, gewoon ter info)

eddy

afbeelding van Hans Delannoye
28/09/2012 - 19:51

ik ben de mening dat bij een degelijke installtie met degelijke filtering een nazicht om de 3 jaar volstaat.  bouwstof in de buizen?  dat zou niet mogen, toch zeker niet in de toevoer kanalen want dan is er onzorgvuldig omgesprongen met het materiaal.

de kosten voor filters zijn inderdaad erg verscheiden, sommige merken werken met eenvoudig zelf te versnijden G4 filters (een filter kost dan misschien 1 €), anderen maken gebruik van speciaal gevormde filters, en dan kom je snel bij 20 € en meer terecht, voor meestal nog mindere filters (G2 of G3). fijnfilters van een degelijk formaat houden wel een jaartje stand en kosten 40 a 50 € zodat je op een prijs van hooguit 60€ per jaar uitkomt.  maar dan kan, al naargelang het merk net zo goed het dubbele zijn.

 

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/09/2012 - 10:20

Hans,

ik kan daar nog inkomen bij goed ontworpen en goed uitgevoerde installaties met top-of-the-line stijve ronde kanalen, maar daar wringt het schoentje nu juist.
ik zie 80% slecht ontworpen en uitgevoerde installaties : platgedrukte "geïsoleerde" flexibels, rechthoekige kanalen, slechte koppelingen, etc...
voor alle duidelijkheid : het overgrote merendeel bij systeem C of goedkopere systeem D.
in passiefprojecten zie ik doorgaans minder uitvoeringsfouten.
het nuttigst zou mij lijken om een onafhankelijke controle te verplichten vóór ingebruikname, een beetje zoals bij keuring van electrische installaties.
dan kunnen we nog steeds praten over de tussenperiodes voor controles en onderhoud in de gebruiksfase...

afbeelding van pfft
30/09/2012 - 11:28

Beste

zou het energie gebruik, van deze x jaarlijkse controle eigenlijk ooit al berekend zijn geweest?

Zou een camionette die 15 km heen en terug rijdt, + een auto van 3 verkopers om die op en af rijden om elk een offerte te maken + de vrachtwagen die de filters levert aan de groothandel + cammionete naar de filter kleinhandel+ de occasiionele eens terug komen wegens x vergeten + bouwheer die naar de doe het zelf rijdt omfilter te gaan halen +....

niet meer energie vragen dan een wtw kan opbrengen?

Ik vrees er voor dat als systeem D niet onderhouds vrij kan gemaakt worden door bvb elektrostatische filters, of cycloon filters het nooit echt zal aanslaan/ geen lang leven zal hebben.

eddy

ps eens lezen over Dyson stofzuigers : Deze zijn groot geworden omdat de traditionele verkopers van stofzuigers beweerden dat "stofzuigers zonder onderhoudscontract" (= zonder dure stofzuigzakken)  niet goed waren voor de klanten.

 

afbeelding van Hans Delannoye
30/09/2012 - 11:57

eddy

maar dat telt voor alles. onderhoud heeft een prijs en een milieuimpact, maar de eindbalans zou voor degelijk onderhoud positief moeten zijn voor milieu en gebruiker.  goed onderhouden installaties zouden langer mee moeten gaan (dus minder afval) en minder energie moetenh verbruiken.  en in het geval van ventilatie ook een positief effect op het binnemilieu moeten hebben.

afbeelding van Oostlandvaarder
30/09/2012 - 21:00

Op facebook zou ik 'like it' kunnen drukken. Jammer dat zo iets niet op dit forum bestaat ;-(

afbeelding van pfft
30/09/2012 - 11:23

d

afbeelding van Hans Delannoye
30/09/2012 - 11:54

bart

vandaar dat ik ook schreef, degelijke uitvoering en dito filtering.  is dat niet het geval haalt een jaarlijkse controle toch ook niks uit, want dan ben je aan het verhelpen i.p.v. op te lossen.

 

afbeelding van Oostlandvaarder
30/09/2012 - 20:45

Ik kan me vinden in de suggestie voor een verplichte controle voor/bij ingebruikname.

Ik denk dat dat eigenlijk gewoon het werk is van de EPB-verslaggever. Kan die eindelijk IETS doen voor z'n geld.

afbeelding van Oostlandvaarder
30/09/2012 - 20:51

Dag Bart,

Kunt U eens uitleggen wat die 'geisoleerde flexibels' juist zijn? (Ik heb zelf alleen gegalvaniseerde ijzeren spiraalkokers, ziet U?)

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/09/2012 - 21:31

ik zou controle bij ingebruikname zéker door speciaal daarvoor opgeleide specialisten laten uitvoeren (type Vinçotte) , en alvast niet door de eerste de beste EPB-berekenaar;
per slot van rekening moet zo iemand waken over welzijn en gezondheid van de opdrachtgever !

geïsoleerde flexibels hebben vanzelf zo goed als geen stijve vorm, en bestaan uit 2 lagen alu-folie, gescheiden door ongeveer 2 cm glaswol, in het beste geval zit er een spiraal in gedraaid.
binnenkort vermoedelijk niet meer toegelaten, omdat ze vermoedelijk niet zullen voldoen aan de strengere eisen voor de kanalen.

afbeelding van Oostlandvaarder
30/09/2012 - 22:23

De epb verslaggever is toch een specialist die een speciale opleiding gevolgd geeft.

Als die dat niet kunnen, dan dient de opleiding aangepast te worden.

afbeelding van Hans Delannoye
30/09/2012 - 23:39

oostlandvaarder

hahaha!  sommigen van die "specialisten" zien niet eens het verschil tussen een volle muur en een spouwmuur!

afbeelding van gommer
01/10/2012 - 08:12

Maar een EPB verslaggever moet dat verschil niet kennen, want die werkt op een uitvoeringsplan. 't Zijn de EPC verslaggevers die dat verschil moeten kunnen zien...

Voor alle duidelijkheid, ik ben ermee aan het lachen, beetje olie op het vuur gooien :)

afbeelding van gommer
01/10/2012 - 08:15

NIet echt. *elke* ingenieur kan zich zonder bijkomende opleiding registreren als EPB verslaggever. En het zijn nu net de ingenieurs die zich niet altijd van hun meest praktisch ingestelde kant tonen (lees: getuigend van gezond boerenverstand).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.