ventilatiesysteem C met hygrostaat tov. C+/Hygro Bahia | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatiesysteem C met hygrostaat tov. C+/Hygro Bahia

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

06/09/2009 - 21:21
TH

Voor de keuze van ons ventilatiesysteem (gedeeltelijke verbouwing) van twijfelen we op dit moment tussen C met hygrostaat in badkamer of C+ (of gelijkaardig zoals Hygro Bahia). Onze electricien/ventilatieman opteert voor het eerste; wij hebben de voorkeur voor het 2de.

De argumentatie van onze ventilatieman voor C met hygrostaat:
- C ventileert continu in tegenstelling tot C+ (maar is dit wel correct?)
- betrouwbaarder dan C+
- bij vochtdetectie met hygrostaat wordt de ventilatie automatisch een of 2 standen hoger geschakeld.
- extra ventilatie in overige vochtige ruimtes (keuken, washok, WC) moet manueel gebeuren.

Onze argumentatie voor C+/Hygro Bahia:
- energiezuiniger dan C want extra ventilatie wordt automatisch gestuurd op basis van vochtigheid en/of aanwezigheid
- volgens ons ook continue ventilatie, met piekventilatie op basis van vochtigheidsdetectie en/of aanwezigheid

Zijn er nog andere voor- en nadelen van C met hygrostaat en C+/Hygro Bahia? Staan er fouten in onze argumentatie of deze van onze ventilatieman (we hebben met hem een heel open discussie hierover)?

3 Reacties

Reacties

06/09/2009 - 21:38

th

het grote nadeel van hygrostaten is dat zij niet intelligent zijn. nu zal je je misschien afvragen, waarom is dat nodig? wel, om niet te veel te ventileren. zet hem op 50%, en hij zal prima z'n werk doen in de winter. maar bij warme zomerdagen kan de RV continu boven de 50% liggen, en dus ga je continu op hoge snelheid ventileren, wat je energieverbruik niet ten goede komt.

ik zou eerder opteren voor een drukknop waarmee je tijdelijk het systeem op 'hoog' kan zetten met een drukknop en timer  en na het douchen druk je even op de knop. en zo kan je ook meerdere drukknoppen plaatsen met 1 timer, goedkoop, betrouwbaar, efficiënt.

hans d

07/09/2009 - 10:13
TH

Hans,

 

Bedankt voor je antwoord. Speelt dit nadeel ook bij het C+ of Hygro Bahia systeem? Het grote nadeel van een drukknop met timer is dat er een 'manuele' interventie nodig is om de ventilatie een stand hoger te laten schakelen. Ik heb schrik dat na een tijd de knop zal vergeten worden (we hebben 3 middelgrote kinderen rondlopen...). In dat opzicht is een C+ of gelijkwaardig systeem dat reageert op vochtigheid en/of aanwezigheid misschien een beter idee?

Er moet zeker niet onnodig geventileerd worden. Uit jouw antwoord begrijp ik dat dit met een hygrostaat wel kan voorvallen. Aan de andere kant willen we wel dat er geventileerd wordt al nodig, temeer in het verbouwde deel heel veel aandacht aan luchtdichtheid en doorgedreven isolatie is/wordt besteed (we streven hier naar LEW waarden).

 

Tine

07/09/2009 - 18:49

tine

in een continu geventileerd huis is er zelden of ooit sprake van te vochtig, tenminste bij een systeem D, en bij C (of C+) zal dat wel ongeveer op hetzelfde neerkomen, zeker in de winter wanneer te veel vocht problemen kan veroorzaken.

maar wat is het nadeel van een manuele interventie? dat ze er vergeten op te duwen? dat is net een voordeel, verbruik je minder stroom :)

overigens, als je echt voor LEW gaat, zou ik toch nog eens nadenken over systeem D met warmteterugwinning, want anders ga je aan de ene kant energie besparen door doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, en anderzijds de warmte zomaar naar buiten gooien?

hans d

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.