ventilatie wc - vocht | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatie wc - vocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van roeland-1
17/02/2007 - 14:13

Het toilet op het gelijkvloers bevindt zich bij de hall, dus in een niet verwarmd gedeelte van de woning. Ventilatie gebeurt via een rooster in de deur en een rooster in het plafond, aangesloten op een buizenstelsel dat afvoert naar een centraal ventilatiekanaal (natuurlijke ventilatie). In de winter is de temperatuur in de wc ong 10-15°C. Erger is dat de relatieve vochtigheidsgraad geregeld meer dan 75% haalt. Gevolg: schimmel aan het plafond (muren zijn betegeld). Kan iemand mij aan tips helpen om dit probleem op te lossen?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van chathanky
17/02/2007 - 22:22

Je aanvoerlucht moet je puur uit de buitenlucht onttrekken en zo min mogelijk gemengt uit de woning.
Door de lage temperatuur is je relatieve vochtigheid te groot.

Als je 10 graden ruimtetemperatuur hebt met een 75%vochtigheid en je zorgt er voor dat de ruimte 18 graden wordt (verwarmen dus) is daalt je vochtigheid naar 44%.

afbeelding van wini
17/02/2007 - 23:45

Roeland,

dit zal het best Christophe kunnen beantwoorden. Wat chathanky zegt is een oplassing. Inderdaad woord de vochtige lucht uit Uw woning in de wc afgekoeld en het overtollige water slaat an het plafond neer. De tegels aan de muur nemen geen vocht op. Maar ik denk dat ook een fout in het plafond is, waarom is anders de plafond het koudste gedeelte? Eigentlik moet ook condenswater an de muur aflopen of ten minste de tegels heel vochtig zijn.

Een ander oplossing is, de tegels van de muur, damit de muuren ook vochtreguleerend kunnen zijn. En voor zeker her roosterke uit de deur, damit niet konstant vochtige lucht uit de woning in de wc kan.

Wini

afbeelding van chathanky
18/02/2007 - 00:19

Het plafond kan best het koudste vlak van de wc zijn.
Als deze direvt aan de buitenlucht grenst en de wanden niet is het een gegronde reden dat je plafond kouder is dan de wanden.

Dit is niet duidelijk omschreven, mischien dat er nog aanvullende info komt.

afbeelding van roeland-1
22/02/2007 - 17:57

Wat chathanky suggereert klopt. De wc bevindt zich aan de buitenzijde van de woning, onder het hellend dak. Er zijn ook 2 buitenmuren. Zou er misschien een probleem zijn met de isolatie van het plafond?

afbeelding van chathanky
22/02/2007 - 20:39

Dat kan best een mogelijkheid zijn, de isolatie dient aan de leefzijde voorzien te zijn van een dampremmende folie.
Deze moet ook goed aangesloten zijn aan de wanden om te voorkomen dat er luchtlekken ontstaan.

Ligt de isolatie direct tegen het plafond of is de schuine dak geisoleerd?

Lastig om de situatie aan deze kant te bekijken of er nog meer zaken zijn die een rol spelen, maar dit is er een die ook tot een mogelijkheid behoort.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.