"ventilatie", ook "warmtewiel" genoemd ?

Heeft er iemand ervaring met het gebruik van het warmtewiel (met ventilatiesysteem 'D") ? Zou beter wezen om de vocht-balans (niet TE droge omgevingslucht) in de leefruimtes op peil te houden en zelfs nog minder "geluidslast" voor brengen dan het klassieke "D-systeem".

Reacties

Dat van die geluidslast is natuurlijk onzin; het feit of het een gewone  warmtewisselaar of een warmtewiel/enthalpiewisselaar is, zal voor geluid weinig verschil maken.  Er zullen wel meer zaken spelen voor geluid.

Ivm te droge lucht; ventileren zal idd de luchtvochtigheid omlaag brengen.  Ik heb eigenlijk nog geen cijfers gezien hoeveel vocht teruggewonnen wordt met een warmtewiel.  Als het idd enkel de condenslucht is, is dat daarom niet veel.  

Zelf is mijn ervaring dat als de luchtdichtheid van het huis ok is, je 'normale activiteiten' hebt die vocht produceren, pleisterwerk hebt, dat het wel meevalt met de lage luchtvochtigheid in combinatie met balansventilatie (of enig andere ventilatie). Hier thuis schommelt die tussen 40 en 60% wat ik denk dat 'normaal en ok' is (lees: op het aller koudste van het jaar idd naar 40%).

Met zekerheid heeft een warmtewiel een lager rendement (ik dacht snel een 20% lager).  

Zoek even op warmtewiel of enthalpiewisselaar op het forum; misschien vind je nog ervaringen die je relevant vindt.