Ventilatie: met of zonder voorverwarmingsbatterij en invloed op EPB | Ecobouwers.be

U bent hier

Ventilatie: met of zonder voorverwarmingsbatterij en invloed op EPB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van SSA
31/01/2016 - 12:16
SSA

Beste medebouwers en kenners,

 

Wij hebben gekozen als ventilatie voor de nieuwe uitvoering van Zehnder: ComfoAir Q350 (pas vanaf juni 2016 beschikbaar blijkbaar).

 

Wat uitleg hierover via deze link

 

We hebben keuze uit twee systemen:

 

- Quality --> zonder voorverwarmingsbatterij, gewoon 'standaard' antivriessysteem

- Premium --> met voorverwarmingsbatterij (en een aantal andere opties, zoals aansluiten op domotica (wat we niet hebben overigens)) --> + 204 euro Ex BTW t.o.v. quality (dus daarvoor moeten we het niet laten)

 

Nu zijn er twee meningen: Anderen (bv. Siemens ventilatiesysteemverdeler) zegt: ons ventilatiesysteem heeft géén vooverwarmingsbatterij, want dat is nefast voor het systeem (om god weet welke reden)

De verdeler van dit toestel zegt: voor dat prijsverschil kan je eigenlijk niet sukkelen. De voorverwarmingsbatterij werkt maar af en toe. Een standaard antivriesinstallatie zorgt er voor dat het toestel constant op en af springt bij lage temperaturen, wat de onderdelen sneller doet verslijten.

 

Mijn vraag is nu: Wie heeft het bij het rechte eind? En daarnaast: Heeft een voorverwarmingsbatterij een grote negatieve invloed op EPB?

Ik heb al wel wat gegoogled, maar geraak niet wijzer...

 

Alvast hartelijk dank voor het advies!

 

 

 

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Woubeir
31/01/2016 - 22:03

Niet direct een idee, maar ik heb gevonden dat alleen de Premium (externe) CO2-sensoren heeft en geen idee of vraagsturing ook een reden is en CO2-sensoren zijn dan al een must (en zelfs dan is er nog geen zekerheid dat het VEA die aanvaard als vraaggestuurde unit)

afbeelding van limer
31/01/2016 - 21:52

Plaats een bodemwarmtewisselaar als anti-vries oplossing. Minder stroomverbruik, en je systeem kan ten alle tijden aan z'n normale debiet blijven ventileren.

afbeelding van SSA
01/02/2016 - 10:22
SSA

Bedankt voor de reacties alvast.

 

ik begrijp de suggestie van een AWW, maar dat past simpelweg niet in het budget vrees ik...

afbeelding van Woubeir
01/02/2016 - 11:19

Ah, en die constant flow-ventilatoren: fabrikant mag dat zeggen, maar pas als het VEA dat ook vindt, mag dat gerapporteerd worden in EPB (dat en vraagsturing door externe sensoren wordt nogal vaak door fabrikanten aangegeven, maar het VEA aanvaardt dat zomaar niet).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.