ventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jef-14
21/01/2014 - 09:22

Vorige zondag viel heel onze straat zonder stroom van 16 -23 u.

Het voordeel is dat je elektriciteit terug leert appreciëren.

Grappig hoe snel je normale leven stil valt.

Geen TV , geen telefoon , geen licht , geen internet.

Eigenlijk kan nog bitter weinig van je normale activiteiten zonder licht.

Een boek lezen met kaarslicht is wel degelijk vermoeiend.

Maar eigenlijk is er meer aan de hand. Wanneer het lang duurt ontdooit de diepvriezer wordt je eten dus slecht.

De verwarming valt uit ( wij hebben gelukkig een houtkachel)

Omdat we intensief regenwater gebruiken is ook water een probleem zonder pomp ( oa de wc spoeling)

Het gaat echter nog verder in een ziekenhuis hebben ze noodstroom maar thuis hebben bitter weinig mensen dit . Dus heel wat medische toestellen denk bvb aan dialysetoestellen , allerlei pompen vallen uit.

 

Waar ik me bij een PH vragen bij stel wat gebeurd er met de ventilatie , de verwijdering van de CO 2 bvb wanneer dit gebeurt tijdens je slaap ?

12 Reacties

Reacties

afbeelding van yannik
21/01/2014 - 11:02

 

Waar ik me bij een PH vragen bij stel wat gebeurd er met de ventilatie?

Juist zoals met elektriciteit, het voordeel is dat je balansventilatie terug leert appreciëren.

Iemand met systeem C en gesloten roosters, vanwege de koude die binnenkomt, weet wat het is om in een CO2 en waterdamp-verzadigde ruimte te slapen. Mensen met balansventilatie zijn die miserie inderdaad soms totaal vergeten.

 

 

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
21/01/2014 - 11:03

 

 

In feite is dat zo geen groot probleem. Als ge in de slaapkamer eventueel gewaar wordt dat de atmosfeer duf wordt, kunt ge altijd de goede oude methode toepassen en het venster openen. Zelfs als ge het niet gewaar wordt schuilt er toch geen gevaar in.

afbeelding van dprenen
21/01/2014 - 11:04

Als dit gebeurd in een PH, zal de ventilatie uiteraard ook uitvallen.  Echter moet je niet panikeren als je 1 nachtje zonder ventilatie slaapt in een PH.  Het CO2 gehalte zal uiteraard stijgen maar het duurt wel eventjes voor je van een gezonde 600ppm gestegen bent tot een onaangename 2000ppm.

Ik ben bewoner van een PH en heb sinds kort een NetAtmo systeem in werking.  Hiermee kan ik ook het CO2 gehalte monitoren.  Met de ventilatie in stand 2 en 4 bewoners in het huis aanwezig blijft het CO2 gehalte meestal tussen de 600ppm en de 1100ppm.  (afhankelijk van de activiteit in huis).

Een oplossing voor het probleem dat je schetst zou er bij onze woning uit bestaan een omvormer met noodbatterij te plaatsen.  Deze zijn vandaag al beschikbaar en hebben een capaciteit van 6kWh.  (genoeg voor een hele dag verbruik in een PH)

Gr,
Davy

afbeelding van walter-8
21/01/2014 - 12:17

"Waar ik me bij een PH vragen bij stel..."

Dat is geen vraag die PH specifiek is: dat geldt voor alle nieuwbouwwoningen.  Bij uitbreidingen zelfs alle woningen. 

het antwoord is nogal eenvoudig: als je frisse lucht wil zonder ventilatietoestel moet je de vensters openzetten.  En dan vooral hopen dat de lucht in de juiste richtingen stroomt (bv niet van WC naar badkamer).  Als de lucht al wil stromen. 

Wat gebeurde er eigenlijk in jouw huis als de electriciteit uitviel/uitvalt met de ventilatie?

Walter

afbeelding van jef-14
21/01/2014 - 15:13

Walter, Er is natuurlijk wel een verschil tussen een klassieke woning (die dus per definitie niet winddicht ) is en een PH als we over ventilatie spreken.  Ik woon in zo'n klassiek huis zonder gestuurde ventilatie . Op gebied van verluchting heb ik dus geen stroom nodig ....

afbeelding van walter-8
21/01/2014 - 16:49

Jef,

Ik weet niet hoe oud je woning is, maar ik ga toch beweren dat de woningen gebouwd de laatste 30 jaar voldoende luchtdicht zijn om niet te kunnen spreken van voldoende ventilatie langs spleten en kieren (en zoveel zijn die er toch niet?). 

Dus als je geen gestuurde ventilatie hebt of geen goed gedimensioneerd A-systeem, dan heb je dus geen ventilatie.  

Dan is je woning dus even goed geventileerd als een passiefhuis zonder stroom (of eender welke andere nieuwbouw).

Walter

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
22/01/2014 - 09:50

 

Vroegere metingen van het WTCB hadden reeds uitgewezen dat in een ondichte woning (n > 8 volumes per uur uitwisseling) de ventilatie in de slaapkamers meestal onvoldoende was. Het grootste aandeel verse lucht kwam langs de buitendeuren en hal. In ons vorig huis, bouwjaar 1973, hebben we dat ook ondervonden. Er waren houten schuiframen met dubbbel glas. Maar het hout vervormde toch enigszins, en liet de lucht passeren. In de slaapkamer hadden we een verluchtingsrooster van 2,5 meter lengte boven het venster. Maar toch ondervond men in de winter, wanneer men 's morgens de slaapkamer terug binnenkwam, dat er een geur van afgesloten lucht heerste. Als het buiten niet vroor stond het raam natuurlijk op een kier. Maar de slaapkamer zonder verwarming was dan wel onaangenaam koud.

afbeelding van bertvdg
21/01/2014 - 17:18

Wij wonen nu een maand in ons PH en door omstandigeheden heb ik de ventielatieunit nog niet geplaatst wegens tijdsgebrek. We hebben hier dus nog geen ventilatiesysteem en ik moet zeggen dat niemand van ons 4 er voorlopig last van heeft. Dit is uiteraard niet de bedoeling dat dit zo blijft. Ventileren doen we nu door de ramen eventjes open te zetten. Vochtigheid zit rond de 60%, van CO2 heb ik geen idee.

afbeelding van jef-14
23/01/2014 - 12:47

Dag Bert,

Waarom een ventilatieunit plaatsen als je na een mand ( in de winter) perfect zonder kan ?

 

afbeelding van bertvdg
24/01/2014 - 23:36

Ja Jef, dat vraag ik me ook af, maar ik ga toch nog wat de kat uit de boom kijken. Hebben we al een winter gehad?

afbeelding van Hans Delannoye
24/01/2014 - 08:57

bert

teveel co² is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid, alleen merk je dat niet snel.  maar ik ben er redelijk zeker van dat je luchtkwaliteit binnen niet echt optimaal is.  60% RV in de winter is vrij hoog, daarmee zit je eigenlijk aan de bovengrens, en dat is minstens een waarschuwing die aangeeft dat de luchtkwaliteit mogelijk niet al te best is.  zekerheid heb je natuurlijk alleen maar als je echt meet, ik kan iedereen een CO² meter aanbevelen.

hans d

afbeelding van bertvdg
24/01/2014 - 23:34

@ Hans:

 

Het is zeker niet de bedoeling om deze situatie lang te houden, ik moet daar snel werk van maken, want gezond is dat niet. Er moet ventilatie komen maar je weet wss ook wel hoe het gaat als je zelf bouwt en dan plots toch die deadline er is e.d. 

 

Ik wou gewoon aangeven aan de vraagsteller dat als de ventilatie uitvalt omdat je zonder stroom zit of dergelijk, je daarvoor niet direct in de problemen komt.

 

CO2 meter ging ik dit weekend bestellen om alles wat beter in het oog te houden. Ik ga je eens laten weten wat de waarden zijn als ik hem hier heb. Ben er zelf ook wel benieuwd naar. 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.