Van dubbel glas naar HR++-beglazing | Ecobouwers.be

U bent hier

Van dubbel glas naar HR++-beglazing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van KVO10
12/07/2012 - 16:08

Beste,

Heb hier een excel opgemaakt (zie bijlage) om een indicatie te krijgen van de energiebesparing van m'n enkel/dubbel glas naar HR++-beglazing.
Is deze berekening correct ?
Ben alvast benieuwd naar jullie opmerkingen.

KVO10

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Jan De Gols
14/07/2012 - 07:50

Leuk tooltje,

 

Even de premiezijde bekeken:

Kunnen we er ook iets in invoeren? Hoe dan?

2 opmerkingen: de renovatiepremie heeft niets van doen et belastingvoordeel en daar kan on geveer 10 % van de bevolking gebruik van maken (2de woonst, te hoog inkomen 3 jaren terug, huurder, woning niet oud genoeg, geen 10.000 € investeringen,..) dus deze zou ik helemaal onderaan als correctie of opmerking bij je TVt zetten aangezien 90 % van goed -glas-plaatsers niet in aanmerking komt. Voor hen is dit dus enigszins misleidend wegens irelevant.

Anderzijds maak je de berekenenig met een premie van de Netbeheerder van 15 €/m², deze geldt enkel voor de (duurdere) vervanging in 0.8 gas en niet bij 1.1, anders is het 12 €.

 

Benieuwd naar je aanpassingen. 

afbeelding van KVO10
14/07/2012 - 11:09

Hallo,

 

Kun je het aantal m² niet wijzigen zodat het tooltje een nieuwe besparing berekend ?

Klopt deze redenering van me,is dit een realistische besparing dat ik uitkom ?

Idd kunnen weinig personen aansprak maken op de renovtiepremie.  De benaming belastingsvermindering is idd niet correct.

De premie van de netbeheerder kan idd ook 12 euro/m² zijn ipv 15 euro.  Dit is simpel aan te passen in de tool.

 

Bedankt voor de reacties

 

afbeelding van robin demey
14/07/2012 - 23:27

Zou wel nogal onlogisch zijn om bij bestaande dubbele beglazing het schrijnwerk ook te vernieuwen om opnieuw dubbel glas te plaatsen hé ;-). En ik mag hopen dat, als je je kaders toch vervangt, dat je daar ook wat energiewinst uit haalt. En nog meer door ze luchtdicht te plaatsen.

Er zit volgens mij nog een grote fout in je berekening: voor de terugverdientijd van enkel het glas (zonder premie) neem je enkel het uitgespaarde bedrag tijdens de dag (J20) ipv de totale besparing (N23). Geeft uiteraard een volledig ander beeld.

Daarnaast zou de besparing waarschijnlijk nog wat groter kunnen zijn, aangezien je met beter glas uw stookseizoen hoogstwaarschijnlijk iets zal kunnen inkorten.

Maar voor een vereenvoudigde berekening heb je inderdaad al een redelijke richtlijn.

 

afbeelding van KVO10
15/07/2012 - 17:51

Beste,

Het is idd niet de bedoeling om dubbel glas te vervangen door HR++.  Deze tool is voornamelijk om een indicatie te krijgen van een TVT voor het vervangen van enkel of dubbel glas door 1,1 of 0,8 W/m²K.  Idd zit de luchtdichtheid niet in m'n berekening.  Ook de besparing door een korter stookseizoen zit niet in de berekening,kan wel een aantal dagen aanpassen.

Zou u nog andere variabelen invoeren of hebt u een correctere berekeningswijze ?

Graag had ik voor alle schildelen een excel opgemaakt,kan me inbeelden dat voor het plaatsen van dakisolatie deze berekening niet van toepassing is...

Alvast bedankt om te wijzen op de fout in m'n excel

 

KVO10

 

afbeelding van Jan De Gols
14/07/2012 - 14:17

In het recente Koevoet-magazine staat ook een uitstekende beschrijving van een gelijkaardige tool op de www.enegievreters.be website. Klik bij "gebouw" op "vensters". Terugverdientijd-vergelijking bij vervangening van alleen het glas, met diverse profielen enz. in overzichtelijke gtrafieken over een tijdspanne,... Vergelijk anders hiermee ook eens. NB deze vermeldt de afschaffing van federaal voordeel en rekent niet met een eventuelke renovatiepremie, gewoon bruto gegevens.

afbeelding van Jan De Gols
15/07/2012 - 08:15

 onlogisch om dubbel glas met U boven de 2.2 (klassiek, 20-30 jaar geleden) te vervangen door nieuw met U 0.8-1.1. terwijl de houten en over het algemeen naar huidige normen nog vrij goe isolerende  kaders nog in zeer goede staat zijn. Volgens de ALU- of PVC- lobby misschien....

afbeelding van KVO10
15/07/2012 - 10:03

Beste,

Deze tool is ook opgemaakt om aan te tonen dat het vervangen van dubbel glas (+/- 3,0 W/m²K) niet rendabel is,puur financieel gezien dan...  Als ik de berekening maak met  enkel glas naar HR++-beglazing dan begint dat al op iets te trekken.  Zeker als men de comfortverhoging en luchtdichtheid bijrekent.

Kan er iemand deze excel bekijken en de juistheid ervan bekijken en eventueel aanpassingen doorgeven.  Weet nog steeds niet of deze berekening in de buurt komt van een werkelijke besparing.

 

Alvast bedankt!

kvo10

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.