Vacuum heatpipes of vlakkeplaatcollector | Ecobouwers.be

U bent hier

Vacuum heatpipes of vlakkeplaatcollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ronald
14/06/2006 - 15:07

Welke hebben over 12 mndn gezien het beste rendement? Op het forum lees ik dat vlakke plaatcollector te verkiezen is boven vacuum heatpipes. N***tron beweert net het tegenovergestelde.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
14/06/2006 - 16:54
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ronald,

Dit onderwerp is reeds uitvoerig besproken.
De leverancier liegt niet als hij zegt dat de vacuümbuizen een hoger rendement hebben ten opzichte van de vlakkeplaat collectoren.
Je moet gewoon eens de prijzen vergelijken en dan moet je zelf maar uitmaken wat je wil. Ik denk dat je voor hetzelfde bedrag het dubbel (of toch bijna) aantal m² vlakkeplaat collectoren kan leggen.
Volgens mij (staat nergens geschreven, slechts een vermoeden van mij) zijn vacuümcollectoren ook gevoeliger voor defecten (schade).

Yoeri.

afbeelding van ronald
14/06/2006 - 17:57

bedankt voor de reactie, ik heb de vorige discussies over het onderwerp al gelezen maar ben er nog steeds niet helemaal uit en blijf met vragen zitten.
De chinese heatpipes kosten via engeland of nederland hebben dezelfde prijs als de vlakke plaat. Maar reeds eerder is beschreven dat de heatpipes hier in West-Europa een slechter rendement zouden hebben. Uiteindelijk is het rendement in het tussenseizoen mi. het belangrijkste. In de zomer heb je toch over capaciteit en in de winter te weinig.
Doordat de invalshoek bij de ronde heatpipes meestal loodrecht is en bij de vlakke plaat zelden lijken de heatpipes ook beter. Of heb ik het mis?
De gevoeligheid voor defecten zou meevallen. Trouwens, je kan een buis erg makkelijk vervangen.
Anderzijds is een vlakke plaat collector mi makkelijk zelf te maken.
G

afbeelding van ahardeman
14/06/2006 - 20:03

Ronald,

Een vlakke plaat collector heeft een beter rendement bij temperatuursverschillen (collector - buiten) tot pakweg 30 a 35 graden, bij grotere temperatuursverschillen hebben buizen beter rendement (want minder transmissieverlies).

Gek genoeg presteert een vacuum buis dut juist in de zomer en bij hele hoge temperaturen extra goed,

Zoals al eerder aangehaald: bij gelijke m2 oppervlak zal de vacuumbuis door het jaar heen ca 30% meer opbrengst leveren echter kost 2x zoveer dus per m2 is de vlakke laat beter,

En er zijn ook hele goedkoper vlakka plaat collectoren uit china te krijgen, die vergelijking gaat niet op (appels en peren he...)

Arnold

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.