vaatwasser | Ecobouwers.be

U bent hier

vaatwasser

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marijke-1
06/07/2011 - 10:31

Beste Mensen,

Ik vroeg me af of je de vaat kan doen met een vaatwasser zonder wasproduct, dus ook zonder een bio product zoals ecover, enkel met heet water of beetje natriumbicarbonaat in poeder, ik gebruik liefst zo weinig mogelijk detergenten, ook de bio soorten en vroeg me dit af...

Ik las dat spoelvloeistof enkel nodig is om het spoelwater sneller en beter van de vaat te laten glijden en dus geen functie heeft buiten dat of voor de machine, dus eigenlijk is dat ook overbodig?

Elke mening of idee van harte welkom!

Bedankt!:-)

Marijke

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Erik82
06/07/2011 - 10:47

Beste Marijke,

Ik ben professioneel bezig met waterzuivering en ik kan je zeggen dat je vaatwasmiddel volledig weg is als het water uit de zuivering komt (gesteld dat je bent aangesloten op de zuivering). Of het nu ecover is of een ander product, als het in België verkocht wordt, dan bevat het geen stoffen die niet worden verwerkt in het zuiveringsproces.

 

Je was resultaat gaat heel wat minder zijn omdat je geen vetten kan oplossen. Water is immers polair en olie en vet zijn apolair. Hierdoor kunnen de twee niet goed mengen. Een detergent is een lange molecule met een polaire kop en een apolaire staart. Zo vormt de detergent als het ware een verpakking rond de vetten die goed oplost in het water. Zonder detergent kan je dus enkel vuil verwijderen dat goed oplost in water. (kruimels, zout, oploskoffie, ...)

 

Spoelvloeistof is inderdaad overbodig als je je niet stoort aan kalksporen.

afbeelding van marijke-1
06/07/2011 - 11:10

Hallo Erik,

Ik ben aangesloten op waterzuivering, heb "gewoon" huis, maar ben wel bewust met milieu bezig en natuurlijke producten

Waarom ik het vroeg is ook met de idee of er geen chemicalien achterblijven van het detergent op de vaat zelf, of wordt dat echt allemaal weggespoeld?

Ben zelf niet scheutig op detergenten en hou van puur natuur!

groeten,

Marijke

afbeelding van Erik82
06/07/2011 - 14:00

Aangezien detergenten oplosbaar zijn in water, worden ze inderdaad weggespoeld. Er zijn weinig andere manieren om vetten weg te krijgen: als je erg heet water gebruikt dan spoelt het vet na een tijd ook weg omdat het erg vloeibaar wordt. Maar dat lijkt me wel een erg energie en water verspillende methode.

 

Realiseer je wel dat ook in de natuur verschillende enzymen bestaan die op dezelfde manier als een detergent werken. (ecover is hier bv op gebaseerd) Anders zou je lichaam geen vet kunnen opnemen aangezien ons bloed hoofdzakelijk uit bloed bestaat. Het principe is dus niet onnatuurlijk. De samenstelling en vooral de concentratie is uiteraard helemaal anders waardoor het drinken van een bus detergent zeer onaangenaam is.  Een ecologisch afwasmiddel type lijkt me om af te wassen nog steeds de beste oplossing. 

 

(er bestaan ook methodes om te reinigen met ultrasone trillingen: door het water snel te laten "vibreren" wordt vuil losgeschud en gaat het makkelijker in oplossing. Deze methode wordt gebruikt om sommige laboapparatuur te reinigen. Voorzover ik weet zijn er geen echt werkende systemen op de markt voor consumenten. Methodes gebaseerd op magnetisme en dergelijke zijn verzinsels)

 

Wat hieronder wordt aangeraden: afwassen met regenwater is zeker zinvol: regenwater bevat geen kalk en maakt spoelmiddel dus overbodig. (en om dezelfde reden ook wasverzachter en wc-ontkalker)

(je zat er knal op: ingenieur)

afbeelding van marijke-1
06/07/2011 - 11:16

Bedankt trouwens Erik voor je interessante uitleg over water/vet/detergent en hoe die op mekaar inwerken!:-)

Ben je chemicus of ingenieur? 

groeten,

Marijke

afbeelding van Kris Vandermeulen
06/07/2011 - 10:55

in dat opzicht, de combinatie van leidingwater + spoelwasmiddel niet beter kan vervangen worden door regenwater ?

regenwater heeft praktisch geen kalk dus is er geen spoelmiddel nodig maar is het ook 'gezond' genoeg om te dienen als vaatwaswater ....

afbeelding van bramcup
06/07/2011 - 12:48

Je kan idd proberen om bakpoeder en wat citroen of (zuurhoudend poeder) in je bakje te doen ipv wasmachineblokje ( of poeder ). Krijgt de vaat misschien proper ... iemand ooit geprobeerd?  Of dit allemaal zo goed is voor je machine of vaat is dan nog maar de vraag .... Je afvoerleidingen zullen dan in ieder geval wel minder snel verstopt geraken ;-) . 

 

Doe in geen geval bruine zeep of zo in je machine ... tenzij je zin hebt in een schuimparty in je keuken. 

 

Regenwater voor je vaatwas ??? Wat mij en het keuringsorganisme vlaamse watermaatschappij betreft --> NOT !!!

 

Groeten

afbeelding van bramcup
06/07/2011 - 12:56

De meest natuurlijke oplossing is nog altijd je machine niet gebruiken en je vaat afspoelen in het dichtsbijzijnde beekje ( of idealiter een natuurlijke waterbron ) :-) .... waar is de tijd ....

afbeelding van marijke-1
06/07/2011 - 13:02

Dan moet dat beekje ook een helder schoon beekje zijn ...  

de vrouwen die hun was doen aan de rand van een beek, het hééft wel iets :-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/07/2011 - 14:30
jandc (niet gecontroleerd)

 Ik zou niet echt geneigt zijn om regenwater te gebruiken voor de vaat. Dat is verre van 't properste water dat je kan krijgen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.