Uitpassen zoldervloer bij getorste steunbalken | Ecobouwers.be

U bent hier

Uitpassen zoldervloer bij getorste steunbalken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Sardoniz
15/10/2015 - 11:47

Dag iedereen,

* Voor onze zoldervloer was ik van plan om de oude dennen plankenvloer te verwijderen en ... steunbalken uitpassen en verstevigen met valiesplanken - hart tussen 2 valiezen uitplakken - contactstrip - OSB ondervloer - eindlaag dennen parket.

* Nu blijkt dat een groot gedeelte daarvan getorst is. Ik ga er dan ook van uit dat het geen doen is om hier valiesplanken tegen te schroeven; deze zouden niet haaks boven de steunbalken uit steken. Zouden ze bovendien niet veel lawaai produceren/hard werken als ze zo 'gebogen' vastgeschroefd worden? Aangezien er zoveel getorst zijn, zie ik het ook niet zitten om deze allemaal te vervangen. Ze zijn ook allemaal al 2 keer behandeld tegen wormen/schimmel.

ter extra info:

- de slaapkamers op het verdiep onder zolder krijgen een gyproc-plafond met metalstuds, u-profiel op muren en ankers aan de steunbalken in kwestie, isolatie en - eventueel - dampscherm)

- qua koude / damp: de zolder wordt voorlopig nog niet afgewerkt en ons dak is van 'de jaren stillekes': geen onderdak, je kan de pannen zien liggen. We zouden aldus voorlopig een isolatiemat leggen op de zoldervloer.

- oud huis maar momenteel is die dennen zoldervloer nog volledig vrij van schimmel, rot en wormen en hij ligt 'comme si, comme ça' waterpas

- de steunbalken overspannen kleine 4 meter

* Ik zie zelf 2 mogelijke pistes:

1. toch met valiesplanken werken en deze bevestigen met iets als Borg-vijzen/glas-latten enz. om deze planken allemaal mooi haaks te krijgen, maar dit lijkt me een frusterend en tijdrovend knoeiwerk met weinig kans op mooi, waterpas resultaat en vraag of balken daadwerkelijk verstevigd worden als valiesplanken niet proper tegen de balken aan 'plakken'.

2. de oorspronkelijke vloer laten zitten; behandelen tegen wormen/schimmel , daarbovenop een raamwerk van houten balken dwars op richting steunbalken, misschien met pootjes-systeem dat gebruikt wordt bij terrassen, isolatie tussen balken van dit raamwerk (aan hoogte geen gebrek in de zolder: nok-vloer: 4.40 meter) --- Bij deze optie vraag ik me vooral af hoe het zit met damp(scherm) / isolatie. Daarnaast: ik zou dan nog steeds de steunbalken willen verstevigen met valiesplanken maar hoe gaan die reageren als ze op getorste balken worden 'gewrongen'?

Alvast bedankt voor uw wijze raad,

Sebastiaan

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
17/10/2015 - 13:18

ik weet niet wat jij juist bedoeld met valiesplanken (nog nooit van gehoord), maar ik zou alvast balken dwars leggen op de bestaande balken. het verschil tussen beide zou ik met houten latjes uitvullen (bv triplex van 4, 6, 8 mm etc.).  lijkt mij een stuk goedkoper dan terrasvoetjes, en zelfs makkelijker denk ik.  en daarop terug een vloer

als er bedenkingen zijn bij de bestaande vloerplanken zou ik ze eruit gooien, behandelen = gif in huis halen, en dus onverstandig.

daarna inderdaad OSB erop.  dan een damprem op de OSB en de isolatie.  op die manier kan je naderhand alles recuperen als je aan je dak begint.

hans d

afbeelding van stefan-14
18/10/2015 - 10:27

valiesplank is een dialect voor een ongeschaafde plank ongeveer 12 op 2.5 cm ;-)

ik volg de tip van Hans, dwars op de balken verder werken ...

afbeelding van charel
18/10/2015 - 10:49

Beste,

Latten op de oude plankenvloer en dwars op de balken is uiteraard veruit het gemakkelijkste. Ik zou dat ook doen op voorwaarde dat de balkenstruktuur stabiel genoeg is. Als je vind dat die moet verstevigd worden helpt dit niet of nauwelijks.

Wil je het geheel versterken dan is jouw idee van voligeplanken veel beter. Ik zie geen probleem in de getorste balken, mits voldoende stevige vijzen en met behulp van enkele spanvijzen (lijmklemmen) kan je die de totsing laten volgen. Span hier en daar een koordje zodat de bovenkanten van die planken perfect in hetzelde vlak komen. Het geeft niet als die dan wat schuin staan.

De voligeplanken recht houden door uitvulling tegen de balken is geen goed idee, ze gaan dan veel minder versterking geven.

afbeelding van Sardoniz
21/10/2015 - 23:48

Merci voor uw advies!

Ik heb nog enkele extra vragen:

de steunbalken meten 15 x 6 cm / liggen hart-op-hart 40 cm uiteen / overspannen 4m / bovenop komt 1 x OSB (evt. 2 als vloer nog teveel davert)

* is voligeplank langs 1 kant genoeg? (iemand die mij al is voorgegaan zei dat het met 1 plank sowieso al moeilijk werken is tussen de balken met vijsmachine)

* dikte/breedte van die planken? (ik dacht zelf aan 3 x 15 cm)

* dikte/lengte van vijzen? (of kan iemand me eens een algemene formule voor maat vijzen aan de hand doen?)

* ik zou sowieso nog dwarsbalkjes tussen de 'ingepakte' steunbalken schieten; hiervoor dezelfde grootte van voliges nemen en deze op 1m afstand van elkaar?

* is het aangewezen om de voliges op hun dikte-kant te laten schaven voor zekerheid rechtheid?

 

afbeelding van robin demey
22/10/2015 - 01:30

Dwarsbalkjes zijn zinloos als je er OSB op plaatst. Je zal meer effect hebben met 2 lagen osb; maar dan wel geschrankt (bovenste laag dwars op onderste).
Mij lijken je balken sterk genoeg. Dus om uit te passen zal 1 plank sterk genoeg zijn. Ik zou zelf geen zo'n hoge plank nemen. 10 cm is hoog genoeg. Onderaan kun je ze toch niet gemakkelijk nagelen/schieten/vijzen.

Ik zie echter dat de slaapkamer onder de zolder nog geen plafond heeft.
Veel sneller, gemakkelijker en goedkoper is om je roostering te vernieuwen.
Gebruik dan direct geschaafde, mooi rechte balken van 17.5 cm hoog en hoh 35 cm. Pas deze perfect uit en je kan je plafond desnoods rechtstreeks aan je balken vijzen.

afbeelding van charel
22/10/2015 - 09:07

Het gebeurt zelden, maar hier ben ik het niet helemaal eens met Robin.

Of de balken sterk genoeg zijn kan je enkel ter plaatse ervaren. Er ligt nu nog een plankenvloer op, dus kan je de stevigheid goed testen. Een typisch en meestal veelzeggend testje is om in het midden van de overspanning eens een sprongetje te maken en te ervaren hoe erg de vloer doorbuigt, trilt of davert.

Goed passende dwarsbalkjes geven veel meer stijfheid dan een tweede laag OSB die vooral voor extra belasting zou zorgen.

Mij lijkt ook wel dat 1 plank genoeg is zeker als die 3 cm dik is. Een plank van 10 cm hoogte kan goed zijn om de hoogte uit te passen maar geeft ook weer geen of nauwelijks extra stevigheid. Ik zou die zijplank zo hoog (breed) als mogelijk nemen, hoe breder de plank hoe minder doorbuiging en hoe stabieler de vloer.

Zoek planken uit die recht zijn, gebogen planken gaan niet recht komen door ze te schaven, die gaan krom in de schaafbank en komen er geschaafd maar wel nog krom terug uit.

De bedenking om de oude balken te vervangen door nieuwe zou ik zeker ook maken.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.