Uitblaas ventilatie boven de deur | Ecobouwers.be

U bent hier

Uitblaas ventilatie boven de deur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Kris Vandermeulen
14/10/2011 - 08:00

bij prijsaanvragen voor ventilatie, kreeg ik van een verkoper te horen dat de uitblaasmond van de ventilatie zonder probleem boven de deur kan komen te staan....

hij gaf als voordeel dat je dan minder buis nodig hebt (hoeft niet to in de uithoek van de kamer te komen)

voor het nadeel dat ik opgaf als dat de verse binnenkomende lucht snel via de deuropening wordt afgezogen, zei hij

  • dat met de luchtverplaatsing van max. 3m/s de binnenkomende lucht niet bij de deur blijft hangen
  • de binnenkomende lucht 'plakt' bij zijn verplaatsing aan het plafond vooraleer (door verminderde snelheid) begint te zakken

lijkt dat logisch ?

of toch beter extra buis tot in de buitenhoek van de kamer ?

(dat betekent ook wel extra afwerken etc.)

3 Reacties

Reacties

Een volledig logische uitvoering maximaliseert de afstand tussen de toevoer-opening en de doorvoer-opening. Terzijde: zeker in kamers waar omgevingsgeluid storend is (slaapkamers bijvoorbeeld) zou ik toch een stuk lager gaan dan 3m/s.

afbeelding van roover
14/10/2011 - 23:46

Je zou best eens wat info zoeken over het zogenaamde "coanda-effect".

Wat ik er ooit van begrepen heb is dat lucht die dicht bij het plafond aangevoerd wordt zich gaat vermengen met de warmere lucht die daar al hangt en zo zachtjes en getempereerd gaat zakken (geen tochtgevoel) en ook dat er zoiets bestaat als de "worp" van een toevoerventiel, de afstand waarover de lucht eigenlijk over het plafond reist ; als die groot genoeg is in functie van de breedte van je kamer thv de deur, dan ga je ook de verse lucht niet direct en onbenut terug afvoeren ; die afvoer gebeurt normaal gesproken trouwens via de spleet onder de deur en ik denk niet dat de lucht uit je ventiel boven de deur recht in een soort van U-vormige beweging terug onder de deur gaat verdwijnen ?

afbeelding van Kris Vandermeulen
17/10/2011 - 09:13

hiermee kan ik toch al verder ....  bedankt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.