tulikivi Sonka of Pahta | Ecobouwers.be

U bent hier

tulikivi Sonka of Pahta

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

24/09/2009 - 21:08

een vraag voor de speksteenspecialisten?

Wij willen een Tulikivi haardkachel plaatsen maar twijfelen tussen twee onderstaande modellen. Andere modellen spreken ons minder aan.

De te verwarmen oppervlakte is 60m2, (en via vide eventueel ook de bovenliggende ruimte van 40m2). Deze ruimte wordt owv technische beperkingen lang de binnenkant geïsoleerd.
De gegevens doen ons wat twijfelen...

Pahta/C met extra laag weegt 1900kg, rendement 87%, 78kWh, 20kg hout per stookbeurt.
Sonka/C weegt 2200kg, rendement 84%, 59kWh, 15 kg hout en meerprijs van € 1800.

volgens het boekje is het rendement, de hoeveelheid energie en de prijs van Pahta/C beter. Maar de verkopers zeggen dat het gewicht bepalender is? En ok, de fysische toestand van de woning speelt ook mee, maar dat even buiten beschouwing gelaten in de keuze.

Iemand die ervaring heeft met deze kachels of iemand die objectief kan bijsturen?

vriendelijke groet, jan.

50 Reacties

Reacties

25/09/2009 - 15:15

Wij hebben gekozen voor de sonka, hij moet wel nog geplaatst worden in onze nieuwbouw dus over de werking kan ik nog niets zeggen. Waar vindt jij die gegevens van rendement en kwh opbrengsten terug? tulikivi spreekt altijd over ' mogelijk te verwarmen oppervlakte ' ? Wij hebben voor dit model gekozen voor zijn looks ( oa groot raam ) en vermits het de zwaarste kachel was van de "nieuwe generatie" modellen. Het grote raam van dit model is vermoedelijk de oorzaak van dit mindere rendement maar denk wel dat je hierdoor meer directe warmte voelt bij het stoken zelf. Dacht dat de standaard lading hout voor dit type kachel ook 20 kg was en geen 15 kg. Misschien zijn er lezers op dit forum die een sonka hebben staan zodat ze wat gebruikservaringen met ons kunnen delen... . 

25/09/2009 - 15:51

deze gegevens vind je achteraan in de catalogus van Tulikivi 2009 - 2010.

zie http://www.dutry.com/Documentatie/tulikivi_doc_nl.pdf

groet, jan.
 

30/09/2009 - 11:23

 

Jan,

 

Ik zou die rendementscijfers niet al te serieus nemen. Dat zijn helaas meer theorie- dan praktijkcijfers. Dergelijke cijfers komen van metingen van stookbeurten die plaatsvinden onder gecontroleerd ideale omstandigheden. Bovendien gaan die metingen ten onrechte uit van 100 percent volledige verbranding!

 

De brochure van Tulikivi gaat uit van zo’n 4 kWh netto opbrengst per kilogram hout. Luchtdroog brandhout bevat echter gemiddeld 20 percent vocht en daarmee komt de onderste verbrandingswaarde op een theoretisch maximum van ongeveer 4,2 kWh per kilogram hout. Als je daar dat aangenomen (theoretisch) rendement van 87 percent op toepast, dan krijgen we een theoretisch maximum van ongeveer 3,6 kWh per kg hout. Volgens mij is het voor die twee kachels véél realistischer om uit te gaan van 3 kWh per kilogram hout dan van 4.

 

Om bijvoorbeeld 16 kilogram hout te verstoken moeten we 4 keer stoken met de door Tulikivi aanbevolen 4 kilogram hout per keer en dan komen we op een opbrengst van 16 kg x 3 kWh/kg = 48 kWh. Verdeeld over 24 uur geeft dat een gemiddeld vermogen van ongeveer 2 kW. Hou er rekening mee dat dat niet zoveel is. Je moet een goed geïsoleerde woning hebben om daarmee altijd goed rond te komen. Genoeg mensen op dit forum hebben klachten met betrekking tot een te klein vermogen van hun speksteenkachels.

 

Wat die verkopers vertellen dat het gewicht bepalender is, dat is eigenlijk onzin. Het gewicht bepaalt (naast de prijs) in principe uitsluitend hoeveel warmte gestockeerd kan worden en niet het vermogen van de kachel.

 

Een raad die ik je kan geven: ga voor de grootste en de zwaarste kachel die je je kunt permitteren. De oorspronkelijke echte finovens hadden/hebben een gewicht van ruim 3 à 4 ton, een grondvlak van méér dan 1 vierkante meter en een hoogte van meer dan 2 meter. Dat is niet zomaar! Het rendement stijgt, het maximaal vermogen stijgt, de warmteoplagcapaciteit stijgt, het warmtecomfort stijgt. Dergelijke kachels hebben werkelijk ook maar één stookbeurt per dag nodig. Dat alleen al kan een haast onbetaalbaar voordeel zijn voor veel mensen!

 

Dirk Bauwens

30/09/2009 - 17:38

Dag Dirk

bedankt voor je uiteenzetting.
Ondertussen zijn we nog eens gaan rondkijken bij Geerts en bij Ballet. Beide firma's raden ons liever de TTU aan omdat ze daar zelden of nooit klachten over krijgen.

In een brief van Dutry, gericht aan de verdelers (die ze ons als bewijs toonden) stond letterlijk dat het af te raden was om een Sonka te plaatsen in een ruimte die als enige verwarming moet dienen. De 'nieuwe' modellen blijken na plaatsing niet de prestatie te halen zoals voorgeschreven door Tulikivi. Hoewel ze ook 2,5 ton wegen! De extra luchtspouw isoleert teveel. Zelfs zonder de eerst voorgeschreven isolatie.

We zijn dus helemaal terug naar af in onze beslissingen... Jammer, want de nieuwe modellen pasten beter in onze visie.

Misschien toch eens gaan kijken naar de zware modellen van nunnauuni (Blanka reeks)?

Misschien is er iemand die praktijkervaring heeft met bovenvernoemde modellen?

01/12/2009 - 09:37

Een jaar geleden veel problemen gehad met onze nunnauuni lisa .Nunnauuni heeft de fout rechtgezet(was verkeerd berekend en het systeem van de kachel was ook niet goed)dus vervangen door de blanka 1 wat een verschil geeft van 6 graden warmer met de helft van het hout.Deze kachel heeft al langer bewezen dat ze goed werkt.Je mag altijd een kijkje komen nemen.Na veel miserie toch een tevreden speksteenstoker.

30/09/2009 - 20:13

Vraag eens wat referentieadressen waar de jullie gekozen kachels geplaatst zijn. Wij hebben 5 jaar terug in onze nieuwe houtskeletwoning een Pia (1000 kg) van Nuannuni geplaatst (werd ons ook ten zeerste afgeraden, veel te klein,...). Maar om budgetaire redenen toch vol gehouden. Bleek als enige verwarming toch wat te kort te komen, hebben er een extra laag laten opzetten (nu 1250 kg). Gaf zelfs bij de laatste strenge winter geen probleem (het is weliswaar overal geen 25 ° C, maar bij het gecontroleerd af en toe openzetten van de livingdeur naar boven toe bleef het overal redelijk goed.

Wat hiervoor reeds aangehaald is kan ik enkel maar beamen, hoe droger het hout hoe beter; wij voelen ons het best met palettenhout; tevens zeer gemakkelijk voor ons, voor de komende winter staat alles al pakklaar in een gevloerde kruipruimte die in verbinding staat met ons garage. Pakklaar: alles mooi in bananendozen gestapeld, waarvan we max. per dag 1 volle bananendoos nodig hebben (als het 's nachts al begint te vriezen en steeds bij 1 stookbeurt) .

Minder goed resultaat met vers brandhout, dat ik al enkele jaren liggen heb in de tuin (lijkt meer energie te verbruiken dan dat er warmte uitkomt). 

03/12/2009 - 00:20

januske

 

ook hier bij ons altijd welkom want wij hebben een Tulikivi TTU 2200 / 4H staan van 2720 kg + opbouwstuk en aanbouw goed voor bijna 3 ton

 

deze werd bij ons ook door Geerts geplaatst en sindsdien staat de centrale verwarming op O en wij stoken nu uitsluitend nog met palettenhout dat gemakkelijk gratis te vinden is waardoor onze jaarlijke stookkosten  ook O € bedragen 

 

aan de achterzijde van de kachel plaatste ik zelf een warmtewisselaar waardoor ik in de winter ook het sanitaire warm water opwarm in onze zonneboiler van 200 l ( als de zon het weer eens laat afweten ) en als het vriest en ik kan doorstoken zelfs tot 80°C momenteel is dat zo'n 50 tot 60 °C

 

wij halen de ganse winter op de benedenverdieping temperaturen van 23 tot 25 °C en boven 18 tot 20 °C en wel dag en nacht natuurlijk !!! en ook vorige winter bij min 13 °C liep ik nog in mijn T schirt rond - zalig het ganse jaar door zomer !!!

 

hier kan je het al eens bekijken http://picasaweb.google.be/ulrik.deman

 

interesse om eens langs te komen ? geef maar een seintje want het geeft een veel betere indruk bij mensen thuis de " stralingswarmte " eens te gaan ervaren en het geeft een heel ander beeld dan in een toonzaal

 

Ulrik

06/12/2009 - 14:21

Ulrick

Ook als je kachel niet door Geerts geplaatst werd (sorry, dat ik deze naam moet schrijven,zal de laatste keer zijn) maar door iemand anders zou je centrale verwarming  op 0 staan en zouden je stookkosten ook 0 € zijn, dus laat aub in het vervolg sluikreclame weg van dit forum.

 

mvg

Jan

07/12/2009 - 00:00

jan kesters

 

januske zei :

 

Ondertussen zijn we nog eens gaan rondkijken bij Geerts en bij Ballet. Beide firma's raden ons liever de TTU aan omdat ze daar zelden of nooit klachten over krijgen.
 

ik reageerde daar gewoon op

 

natuurlijk zou mijn CV ook op O staan als dezelfde kachel door een andere firma geplaatst werd en 't was niet de bedoeling om sluikreklame te maken

 

binnen 14 dagen wordt er rechtover de deur een TTU speksteenkachel van 3 ton geplaatst  met warmtebank  en deze  zal voorzien zijn van een interne warmtewisselaar die aangesloten is op een ( zonne ) boiler van 600 l  voor sww en  waar ook de CV zal op aangesloten worden , ik ben  nieuwsgierig wat het resultaat zal worden ???

 

Ulrik

 

 

07/12/2009 - 08:07

Dag Bramcup

is de Sonka ondertussen al geïnstalleerd?
Dit model blijft ons het meest aanspreken, maar toch hadden we graag van enkele gebruikers wat ervaringen gehoord.

07/12/2009 - 13:47

Nope kachel nog niet geinstalleerd, starten met onze nieuwbouw in januari, zal dus nog wel even duren voordat we wat gebruikservaringen kunnen delen op dit forum. Vind de sonka wel verweg de mooiste steksteenkachel, hoop dat de prestaties toch wel wat meevallen.

08/02/2010 - 20:56

Wij zitten zo een beetje in dezelfde situatie als jullie, onze nieuwbouw start over enkele maanden.

We hebben vooral voor de sonka gekozen omdat deze midden in de woonkamer komt te staan en omdat hij zo laag is houden we nog een overzicht in de woonkamer en word de ruimte niet in twee gespleten. En natuurlijk ook voor zijn modern design.

Ze hadden ons ook afgeraden een sonka te nemen omdat deze minder goed is om te gebruiken als hoofdverwarming, maar door er twee keer in te stoken per dag in de koude periodes valt dat te vereffenen. We hebben er ook elecktrische weerstanden laten bijdoen voor als we dan toch niet veel stoken om hem dan snachts te kunnen laten opladen.

Hij is dan ook nog eens aangesloten op onze zonneboiler die voor ons warm water zorgt en voor de vloerverwarming in de badkamer.

 

Voor onze plaatsers is het een uitdaging omdat het de eerste keer is dat ze een sonka op deze manier gaan plaatsen.

Maar ze hadden wel alle vertrouwen erin.

 

Hou ons op de hoogte hoever jullie staan met jullie kachel want voor ons duurt het nog iets langer en ik ben wel eens nieuwschierig hoe dat allemaal juist in zijn werk gaat :-)

Veel plezier met jullie bouw

30/12/2009 - 21:34

Niemand met een Sonka in huis?

19/01/2010 - 18:24

Een Sonka lijkt ons ook wel iets, we hebben nu een kleine Eclips.

Ook een prima kachel hoor, je moet hem alleen rustig door blijven stoken vanwege z'n kleine massa.

Woonkamer is wel heel snel warm met z'n vermogen van 8kw.

Zou er niemand op dit forum zijn met een Sonka?

21/12/2010 - 17:23

Hallo ik ben nieuw hier, maar ik heb wel een sonkaCT. De warmteafgifte is een beetje teleurstellend voor ons. Wij branden iets meer hout dan voorgeschreven en halen ongeveer 20°C in de woonkamer. De woonkamer heeft een oppervlakte van 62m² en is 2.6m hoog. Let wel er is veel glas aanwezig in de ruimte, de ramen zijn allen 2.6m hoog en dit voor 13 lopende meter. Wij wonen in de polders, achter ons huis is er een grote open vlakte, wat ook een nadelig iets is (ivm. verwarming). Bij de aankoop hebben wij een grondplan van het huis meegenomen en de verkoper de plaats van de kachel laten bepalen, deze heeft de kachel centraal geplaatst. Dit betekent wel dat de kachel op ongeveer 2 meter van een raam geplaatst werd, wat nadien gezien toch niet zo een goeie plaats is wegens het grote warmteverlies. Dit had de plaatser ons ook verteld, NA de plaatsing. Wij overwegen nu om de kachel te laten verplaatsen en te verzwaren ofwel radiatoren te plaatsen. Ik lees hier dat de isolatie in de spouw van de kachel weggelaten wordt, is dit een eigen oplossing of komt deze oplossing van tulikivi zelf? Heeft iemand ervaring met het verzwaren van een speksteenkachel van die nieuwe generatie.

22/12/2010 - 12:21

Hallo Bart

 

Hebben ze bij jouw de isolatie in de zijwanden laten zitten? Heb je ook al eens de temperatuur gemeten van de buitenkant van de kachel? Zo ja, hoeveel meet je hier dan na een stookbeurt? Veronderstel dat je voor die 20 °C te halen 1 maal per dag stook en geen 2 maal. 

 

Bij een speksteenkachel is het voornamelijk te doen om de stralingswarmte en is de effectieve kamertemperatuur niet altijd een goede referentie. Wel van belang voor een behaaglijk gevoel is de temperatuur aan de buitenkant van de kachel. Indien deze temperatuur hoog genoeg is kan het bij 20 °C ook aangenaam voelen. Ook belangrijk is de kachel dagelijks te stoken zodat er voldoende warmte gebufferd wordt in de woning ( plafond, vloer en muren warmen dan ook op ).

 

Groeten

22/12/2010 - 13:39

De isolatie is blijven zitten denk ik, als ik de toegang tot de aslade open zie ik links en rechts de isolatie zitten ( ik weet natuurlijk niet of dit overal zo is of enkel op die plaats). Die temperatuur haal ik inderdaad met 1 stookbeurt met ong. 20kg wilgenhout en een buitentemperatuur van ongeveer -5°C. Als ik deze hoeveelheid hout verdeel over 2 stookbeurten maakt weinig of geen verschil. Wij hadden wel andere verwachtingen over de stralingswarmte het is niet koud maar het voelt ook niet gezellig aan. Ik zal de temperatuur van de kachel eens meten na een stookbeurt. Maar naar mijn mening staat de kachel bij ons verkeerd geplaatst en gaat er veel warmte verloren omdat de kachel te dicht bij de ramen is geplaatst en niet tegen een muur deze zou de warmte obsorberen en gelijkmatig afgeven denk ik. De kachel wordt elke dag gestookt, heb dan ook onlangs het pelletsysteem gekocht voor de dagen dat er eens minder tijd is.

Er word wel gezegd dat er een grote afkoeling is door het gebruik van een inox schouw.

Ben toch aan het overwegen om een laag bij te laten plaatsen, ze zeggen dat er wel een kleurverschil zou zijn. Heeft iemand dit al laten doen? En wat zijn de ervaringen ermee? Ik zou graag eerst weten of het verplaatsen van de kachel effect zou hebben, want het is toch een vrij dure aangelegenheid (ong 2000 euro). Als ik eerst verzwaar en dan verplaats zijn het toch wel hele zotte kosten.

22/12/2010 - 14:37

Hallo Bart

 

Wie heeft de kachel bij jullie geplaatst? Dit lijkt me eerder een probleem wat je best met de kachelplaatser bespreekt. Deze weet normaal zoiezo of de isolatie in de zijwanden geplaatst is. Misschien is het ook een optie om de holle ruimte tussen binnen en buitenstenen op te vullen met een geleidend materiaal zodat de buitenwand van de kachel "heter" wordt waardoor meer/agressievere straling. Kan je je handen nog tegen de kachel houden ( langer dan enkele seconden ) zonder je te verbranden na het stoken ?  

22/12/2010 - 15:19

Onze kachel is geplaatst door Broucke. Heb het er al eens over gehad met hen. Zij beweren dat het aan het stoken ligt, maar ik ben zeker van niet ( hout ,ligt al 2 jaar binnen in een schuur waar wind doorkan+ 30cm lang en gekliefd met een doormeter van 6 cm maximum). Heb net eens gekeken en op het eerste gezicht loopt de isolatie tot boven door. Als ik een deksteen (ligt los) wegneem dan zit er isolatie aan de bovenkant van de kachel. Als deze mag vezrwijderd worden is dat wel het proberen waard, maar geeft dit dan geen gevolgen voor de garantie? Dat geleidend materiaal waar je over spreekt, bedoel je dan speksteen? Het is messchien mogelijk deze spouw met afval van speksteen te vullen, maar ik denk wel dat het risico op barsten van de buitenlaag groter wordt daar de binnenlaag nu kan uitzetten.

Het is wel mogelijk om je hand na het stoken op de kachel te houden, behalve net boven het glasoppervlak.

 

22/12/2010 - 15:25

Misschien, was maar een ideetje he. Weet wel dat de isolatie er normaalgezien wordt uitgelaten, deze isolatie steekt er vooral in zodat het binnenste van de kachel nog sneller op temp. komt waardoor een nog properdere verbranding. De vertegenwoordiger van tulikivi zelf zei, op een stookavond, dat het echter beter is voor de warmteafgifte deze isolatie eruit te laten. Denk dus dat dit geen nadelige gevolgen heeft op de garantie.  

22/12/2010 - 15:28

Bedankt voor de tip. Toen wij onze kachel kochten had Dutry er nog maar 1 verkocht in gans Belgie. Ze zijn messchien later tot de vaststelling gekomen dat het rendement van de kachel te weinig was, waardoor de isolatie achterwege gelaten werd.

22/12/2010 - 18:27

Wij kunnen onze hand niet op de kachel houden, als deze net heeft gebrand. In ieder geval niet langer dan 1 of 2 seconden !!! Wellicht stook je niet hard genoeg?? Heel eerlijk denk ik niet dat het komt door de plaatsing van de kachel. In het middel is zeker beter dan langs een muur. In het midden heb je stralingswarmte van alle zijden. Onze kachel staat met de rug tegen de buitenmuur. Deze kant van de kachel heeft de grootste opp steen en straalt dus het meeste uit, maar daar proviteren wij het minst van.

Ik heb wel een hele belangrijke vraag; heb je een kachel met een buitenlucht aanvoer of haal je de lucht uit je woonkamer?

Corine

22/12/2010 - 19:21

De lucht wordt van buitenaf aangezogen. De kachel heeft nu ong 5 uur onafgebroken gebrand. De temperatuur is nu wel goed maar wij krijgen het hier niet warmer dan 20°C, maar de gordijnen zijn de ganse dag amper open geweest. Zit de isolatie in jullie kachel?

Kan messchien ook aan het soort hout liggen, maar heb nog een hoop wilg liggen. Maar kan altijd eens proberen met berk of palettenhout.

Over de plaatsing kun je wel gelijk hebben, maar hij staat toch wel erg dicht tegen een raam (ong 2m) terwijl er aan de andere kant 3 meter naar een muur is. Waarschijnelijk is de kachel te nipt om de ruimte te verwarmen en zou een extra laag plaatsen een oplossing zijn.

12/01/2011 - 23:47

 Hallo Bart,

 

Ik heb ook een Sonka/C kachel, het is het derde jaar dat ik stook. Echt niet tevreden. Enkel bij 15 C buiten kan ik het warm krijgen met deze kachel. Alle isolatie is eruit, door de dealer uitgevoerd. Het resultaat is zeer slecht te noemen. Ik moet 6 uur stoken per dag om het gevoel te hebben dat ik een kachel in huis te hebben. Dit model is gewoon het slechtste dat Tulikivi ooit gemaakt heeft. Het duurt 6 uur om de eerste warmte te voelen (ik bedoel lauw), na een koud start. Ik ken al 2 andere mensen die deze kachel compleet niet meer willen hebben, ik ben de derde. Geloof mij, ik gebruik het best hout en kurk droog. Ik zit uren voor de kachel om een optimale hoge verbranding te krijgen in alle omstandigheden.  Ik verbruik ongeveer 14 M3 hout per jaar. Mijn woning heeft isolatie van boven tot onder en glas met Kwaarde 1.3 (90m2 oppervlakte beneden). Ik moet nog altijd de eerst Sonka/C gebruiker tegen komen die tevreden is.

 

Vorst

13/01/2011 - 13:02

Oei, als ik dit zo lees begin ik spijt te krijgen van onze bestelling (sonka/c). Je spreekt over 1.3 glas maar bij nieuwbouw wordt tegenwoordig toch min 1.1 glas gebruikt. Wat bedoel je met van boven tot onder geïsoleerd, welke soort isolatie en welke diktes? 90 m² is natuurlijk ook al niet niks. Hoop dat we geen spijt krijgen van onze investering. Kachel komt in een eet/leefruimte van ongeveer 60 m², betreft een nieuwbouw met 10 cm pur platen in de spouw en vloer, 1.1 glas en 20 cm pur op platte daken. Er is wel verwarming voorzien in de leefruimte ( vlvw en 2 bijkomende rad. ) maar het is toch wel de bedoeling om voornaam met de kachel te stoken. de vrijgegeven warmte door de kachel hoort wel in verhouding te zijn met het houtverbruik.

 

Vorst, je verhaal verontrust me toch wel een beetje. Niemand die goede ervaringen heeft met de sonka in een nieuwbouw ?  

15/01/2011 - 09:07

allen

jullie verwachten blijkbaar allemaal mirakels van zo'n massakachel.  zoals patrick jullie al voorgerekend heeft, enkel in zeer goed geïsoeerde woningen (en de scandinaven doen dat) komt een massakachel tot z'n recht, een zachte aangename starlingsverwarming. 

wat ik hier lees van "agressieve straling" , "isolatie weglaten" etc. is tegen het principe van de massakachel, eender of dat nu een speksteenkachel is, een grundofen, finoven of stampleemkachel.  met principe is dat je 1 keer per dag stookt en met die warmte moet je 24h toekomen. heb je 3 kw nodig punte winter, moet je een kachel van 72 kW hebben.  als jullie het niet warm krijgen is dat niet omdat de kachel niet deugd, maar omdat het vermogen te klein is, of omdat de woning te slecht geïsoleerd is.

bram

een speksteenkachel, met vloerverwarming en radiatoren?  dan is ofwel je huis heel slecht geïsoleerd, of je installateur kan niet rekenen.

vorst

1.3 glas en van boven tot onder geïsoleerd?  en dan toch nog moeten stoken bij 15° buitentemperatuur en 15 m³ hout/jaar?   dan klopt er volgens mij iets niet.  bij 15° buitent°  heb ik helemaal geen verwarming nodig, en mijn huidige woning is nu niet zo spectaculair geïsoleerd.

hans d

15/01/2011 - 10:14

Hallo Hans

 

Ik ben zelf de installarteur ( van de CV ) en de installatie ( warmteverlies ) is berekend en over nagedacht hoor. Heb vloerverwarmig gelegd aangezien ik niet alleen afhankelijk wil zijn van de kachel ( hout op, geen tijd, ziek, dagje ouder , ... ), verder ligt deze vloerverwarming er ook aangezien ik niet graag over een ijskoude vloer loop in de winter. Bedoeling was deze vlvw op een zeer laag pitje ( voorlooptemp 30 °C ) te zetten tijdens de koude winterdagen als de kachel ook gebruikt wordt. Kan deze temp. handmatig instellen en de geopende kringen kiezen in funcktie van de behoefte. De rede dat ik er ook nog 2 radiatoren ( designradiatoren vasco niva soft, dus niet zo hoog vermogen ) bij heb voorzien is omdat de keuken en de bureau verder dan 8 m van de kachel gelegen zijn zodat de stralingswarmte van de kachel niet tot daar geraakt. Als ik dan wens om enkel de kachel zonder de vlvw te gebruiken zal het in de keuken en bureau ook nog redelijk aangenaam vertoeven zijn ( hoop ik ).

Groetjes

Bram

15/01/2011 - 20:58

bramcup muurverwarming combineren met een massakachel is idealer dan combinatie met vloerverwarming.

Omdat muurverwarming (met leem = nog sneller) sneller kan aanpassen aan de warmte van de kachel.

16/01/2011 - 19:29

bram

ik blijf het toch vreemd vinden dat je daar radiatoren bijneemt, ik zou dat iedereen afraden.  de meeste vloerverwarmingen die ik ken stoken putje winter met een max. voorloopt° van 35°, en dat als enige verwarming.  en dan wordt het er nog te warm als de winterzon binnenschijnt.

voor die paar radiatoren heb je een tweede kring nodig "n moet je je ketel op een hogere t° stoken.  als je er echt niet komt met vlv zou je ook wat muurverwarming kunnen plaatsen, dat kan met dezelfde t° als de vloer, en maakt het systeem veel eenvoudiger. 

hans d

 

16/01/2011 - 20:33

Hallo Hans

Je verhaal klopt voor een standaard hoge en lage temp. systeem. Ik heb echter alles op lage temp. berekend en voorzien waarbij de retour niet boven de 50 °C komt (dus zoiezo condensatie) . Regeling van de vlvw gebeurt door een comfortcollector met apparte pomp ( uitschakelbaar onafhankelijk van de ketelregeling ) en met manueel instelbare aanvoertemp. ( begetube unimix ). Maw Algemene temp. van het ketel aanvoerwater is weersafhankelijk geregeld met een max van een 50 °C voor de convectoren ( jaga met dbe ventilatoren ) voor de verdieping en de 2 designradiatoren ( in de keuken en bureau ) op het gelijkvloers ( hiervoor wordt de pomp van de ketel gebruikt ). De aanvoertemp. van de vlvw stel ik handmatig in tussen 20 en 50 °C ( indien 50 °C ingesteld kan dit natuurlijk enkel bereikt worden als dit overeenkomt met de ingestelde stooklijn en buitentemp. ). Circulatie van de vloerverwarming gebeurt met een apparte pomp. De vlvw kringen zijn gelegd op V10 als randzone bij de grote ramen en voor de rest liggen ze op V20 ( V20 met een aanvoertemp van 30 °C geeft toch niet zoveel warmteafgifte, zeker niet als de binnentemp. op een 22 °C wordt berekend ). Dit is natuurlijk de theorie, hoop dat dit ook in praktijk werkt. Heb er in ieder geval lang over nagedacht :-).

Groeten

 Bram  

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.