Tulikivi met oven of zonder ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Tulikivi met oven of zonder ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jokke
30/01/2013 - 17:02

Hallo,
Wij zijn nieuw op dit forum en hebben besloten een Tulikivi speksteenkachel te plaatsen in onze woonruimte (ong 30 m2).

Gezien de 2 grote ramen (dubbel glas maar niet superisolerend) aan weerszijden van de ruimte en de geringe isolatie (alleen luchtspouw, valse plafond met lichte isolatie) werd ons aangeraden een kachel van 1200 kg te gebruiken, b.v. Tu1000/92.

We twijfelen voor de aanschaf van een kachel Tlu1600/91 dus met oven wegens de veel hogere kostprijs maar zitten vooral met de vraag of deze niet te zwaar is (meer houtverbruik voor zelfde warmteproduktie)...

We horen graag ook de ervaringen van mensen die bakken met een Tulikivi... M.a.w. loont de meerkost echt de moeite volgens jullie ?
Wij bakken wel veel (o.a. ook brood).

We zijn benieuwd naar reacties...

1 Reactie

Reacties

afbeelding van wouter-10
01/02/2013 - 11:10

Dag Jokke,

als je hier het forum erop naleest zal je het een aantal keren tegenkomen. Zorg er eerst voor dat je de ruimte of bij uitbreiding het volledige huis beter isoleert.

In jou concreet geval maar zonder de exacte situatie te kennen:

pak de prijs van een Tlu1600/91, investeer 1/3  ervan in 3voudig glas voor de 2 grote ramen en 1/3 ervan in spouwmuurisolatie en dakisolatie. Met het saldo kan je waarschijnlijk zonder problemen een goedkopere massakachel zetten, bijvoorbeeld met een zelfbouwpakket voor de vuurkamer waar je dan zelf (of door een metser) stenen rondmetst.

Je gaat voor dezelfde investering veel minder hout vebruiken en vooral veel meer comfort ervaren. Geen tochtgevoel, overal even warm,...

 

groet

Wouter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.