toezicht architect | Ecobouwers.be

U bent hier

toezicht architect

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

04/01/2010 - 21:50

Beste forumleden,

De bouwwerken aan mijn LEW lopen stilaan op zijn einde.
Nog enkele maanden werk en de grote verhuis kan beginnen. Enkele dagen geleden ben ik
begonen om alle rekeningen te classifiseren. En, tot grote verbazing kom ik de rekening van de architect nog tegen. De man dient nog verder vergoed te worden voor zijn prestaties.
Maar hier wringt het schoentje................ Er was bij het afsluiten van het contract afgesproken dat er enkel voor de ruwbouw ingestaan diende te worden. Dus enkel toezicht bij deze bouwfase. Ondertussen is dit bouwproces al bijna een vier maanden achter de rug (ramen geplaatst op 15 september 2009). De architect, die tevens veiligheids coördinator was, is welgeteld één maal langs geweest over een totaal verloop van 12 maanden. Ik weet nog van vorige bouwavonturen dat een architect, als ik me niet vergis, minimum een drietal keren dient langs te komen voor toezicht. Is dit nog steeds zo, of dient dit expliciet vermeld te worden in het contract?

Mijn vraag aan jullie is, wat zouden jullie doen in dit geval? Kan ik de man hiervoor in gebreken stellen?

Forr the record, Ik heb totaal geen problemen met mijn archtict (kan ook moeilijk anders, ik heb hem heel 2009 niet meer gezien)

Nu vermoed ik als ik mijn EBP verslag op dien te vragen (bij het architecten bureau) dat er daar wel degelijk gecontrolleerd gaat worden hoever de rekening voldaan is.
Dus het ganse verschuldigde bedrag" dood zwijgen" gaat jammer genoeg niet. En, uiteindelijk, een rekening dient betaald te worden zoals dat hoort. Maar beide partijen moeten dan wel de afspraken na komen.

Alvast bedankt voor de reacties

Guy

4 Reacties

Reacties

05/01/2010 - 16:28

Hoezo, jij stelt een architect aan en als ie niet de opvolging doet tijdens de ruwbouw, laat jij hem op DAT moment niet weten dat dat niet kan voor jou? Er bestaat niet iets zoals een wettelijke verplichting min. 3x te moeten komen opdagen.

Is er in je EPB-contract concreet afgesproken hoeveel werfbezoeken hij zou doen?

Ik denk trouwens dat er veel kans is dat in je contract met de archi staat dat jij verplicht bent hem op de hoogte te stellen van bepaalde vorderingen. Dat heb jij dan ook nagelaten?

Krijgen we hier wel het hele verhaal, vraag ik me af.

Wat was de kostprijs van je archi trouwens?

 

05/01/2010 - 17:20

Wij zijn op 3 weken na aan het einde van onze uitgebreide verbouwing. Wij hebben onze architect bijna wekelijks op de werf gezien, soms zelfs 2x/week. Verder hebben we gigantisch veel telefonisch en mail contact gehad. Ik kan me niet voorstellen dat we het zonder gedaan zouden hebben. Ikzelf heb me grondig ingewerkt in de LEW materie en de verbouwing van heel kort bij opgevolgd (ook technisch), maar de inbreng van de architect was voor ons absoluut nuttig (we hebben ons dan ook niet door de prijs laten leiden, maar wel door de inhoud en het wederzijdse vertrouwen). Daardoor krijg je een soort synergie (door woord en wederwoord) die echt goed werkt.

05/01/2010 - 19:32

Beste flesjespa,

het contract vermeld niets over het minimum aantal bezoeken. Ik "meende" mij wel te herinneren dat er min 3 maal een werfbezoek uitgevoerd diende te worden. Maar laten we eerlijk zijn, als je ondertussen bijna 16 maanden bezig bent, en je dient om de x-aantal weken contact op te nemen met de architect om even te vermelden of hij zijn " deontologische " plicht wil nakomen, lijkt mij zeker ook geen gezonde situatie.Trouwens, de overeenkomst vermeld " periodiek bouwwerfbezoeken", door eventueel hemzelf, of iemand die aangesteld (met dezelfde bevoegheid uiteraard) is.

Die ene keer dat hij wel is langs geweest, was uitdrukkelijk op mijn verzoek. Dus nalaten om te bellen heb ik ook niet gedaan. Maar, zoals hiervoor aangehaald, ik ga niet om de x-aantal weken bellen.............                                        Om de prijs hier zo maar door te geven lijkt me meer naast de kwestie. De prijs is toen samen beslist voor het volledige pakket (tot aan het winddicht gedeelte). Als hij geweten had dat hij voor die prijs zijn verplichtingen niet kon nakomen, is dat zijn zaak.

Wat ik wel kan meegeven, het was 1000 eurokes voor de veiligheidcoördinator en 500 euro EPB.

 

 

 

Vriendelijk groet

GUY

 

 

06/01/2010 - 08:43

dat is niet slecht verdiend voor 1 keer langs te komen. :

1000 eurokes voor de veiligheidcoördinator + ...

 

Mijn architect had het ook druk en ik kwam ook dikwijls met de meeste informatie en voorstellen.

Maar hij was wel eerlijk genoeg om me naderhand een korting te geven.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.