thermische isolatie voorzet polycarbonaatplaten in een lichtstraat | Ecobouwers.be

U bent hier

thermische isolatie voorzet polycarbonaatplaten in een lichtstraat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jandb
24/09/2012 - 20:41

Hallo,
Ik zit met volgend probleem/vraag:

Ik heb een lichtstraat in mijn woonkamer van ca. 1m70 breed en 9m lang. Deze is samengesteld uit houten balken van +/- 13x5cm waarop dubbelwandige polycarbonaatplaten zijn bevestigd (met de bijhorende profielen, rubbers, afdekkingen, enz ...langs de buitenkant).

Ik heb de indruk dat dit een enorme verliespost is in de warmte in mijn woonkamer, zowel qua convectie/conductie als qua stralingswarmte (koude-gevoel in je rug als je er onder zit).
Ik zou daarom een 2e laag PC-platen als een soort voorzetraam tussen of onder de houten balken willen plaatsen (dus langs de binnenkant) om zo de (totale) thermische isolatie te verbeteren.

Is dit een goed idee, en waarop moet ik letten ?
Ik denk naast uiteraard de isolatiewaarde van de nieuwe PC-plaat ook aan de ideale afstand tussen de 2 verschillende PC-platen, de luchtdichte afwerking van de binnenste plaat, ... Bestaan er PC-platen met coating om IR-straling te weerkaatsen ?

Ook te akoestische isolatie zou zo moeten verbeterd worden, daar het lawaai van een behoorlijke regenbui elke conversatie of TV-kijken onmogelijk maakt... hierover heb ik reeds wat info gevonden, en dat zou inderdaad moeten verbeterd worden, maar mogelijke suggesties hierover zijn ook steeds welkom.

Alle mogelijke suggesties/problemen/ervaringen zijn welkom.

Bedankt.

Jan

9 Reacties

Reacties

afbeelding van AntonLaenen
24/09/2012 - 21:10

Misschien kan een glasfolie een oplossing bieden ? De folies zijn bedoeld voor glas maar u kan de fabrikant/plaatser ook eens vragen naar hun mening over uw situatie, misschien is een plaatsing op PC-plaat wel mogelijk.

Een glasfolie verbeterd de thermische eingenschappen van glas (en mss ook PC) sterk.

Links: 

http://www.reprosol.be/

http://luxasolar.be/Glasfolie/luxasolarglasfolie.html

Door een tweede PC-plaat zullen de thermische en akoestische eingenschappen in ieder geval sterk verbeteren, zeker als u voor een goed isolerende plaat kiest. Over de afstand tussen de platen kan ik u weinig advies geven maar ik zou deze niet te groot maken.

afbeelding van jandb
24/09/2012 - 23:26

Die folies scheppen niet veel vertrouwen bij mij... vooralleer ik echt sluitende bewijzen zie, geloof ik van alle verkoopspraatjes niet veel... toch bedankt voor je antwoord.

mvg,

Jan

afbeelding van Kris Vandermeulen
24/09/2012 - 23:06

als je het probleem ineens deftig wil aanpakken laat je beter de PC-platen vervangen door glas.

dat is dan uiteraard dubbel glas, liefst 1.1 glas of beter en afhankelijk van de orientatie, neem je glas dat al een coating heeft om de warmte tegen te houden

als enige nadeel heb je dan in de winter geen opwarmend effect van je investering

 

met opnieuw PC-platen plaatsen zal je altijd dezelfde hinderproblemen ondervinden... misschien een lichte verbetering 

afbeelding van jandb
24/09/2012 - 23:35

Ja... zover was ik ook al... maar mijne portemonnee laat dat niet toe...

Het moet dan ook nog eens veiligheidsglas zijn, want het is quasi horizontaal geplaatst, en het zou dan ook nog eens super-super geïsoleerd moeten zijn omwille van de oppervlakte (37% van mijn woonkamer-oppervlakte).

Ik heb wat prijzen laten maken (via internet) maar dat er niemand reageert, zegt eigenlijk al genoeg. Ze willen niet eens moeite doen, want ze weten dat het toch niet te betalen is...

ik zoek dan maar een tussenoplossing die ik zelf kan uitvoeren, en die (hopelijk) ook nog (een beetje) zinvol is. Als me iemand aan wat duidelijk cijfermateriaal kan helpen, kan ik dan nog uitmaken of de sop (de investering) de (isolatie) kolen waard is...

Bedankt,

mvg,

Jan

afbeelding van AntonLaenen
25/09/2012 - 17:43

Is het ook mogelijk om er een glazen ruit van bv 1.1 recht onder te plaatsen (niet in de vorm van de lichtstraat maar gewoon horizontaal eronder) ? Dit lijkt mij eenvoudiger te plaatsen en er is minder glas voor nodig. Echter weet ik niet of dit praktisch te realiseren is en of het hetzelfde effect zal hebben als PC vervangen door glas.

afbeelding van jandb
25/09/2012 - 18:37

De lichtstraat is ook volledig vlak (een beetje afhellend voor het regenwater). Er glas of PC-platen onder plaatsen is even gemakkelijk (of moeilijk), maar de glaspartij moet nog altijd veiligheidsglas zijn aangezien het zou kunnen breken en de mensen eronder verwonden... kostprijs ervan ligt in de buurt van 4500 EUR...

Jan

afbeelding van Filip Claessens
25/09/2012 - 22:01

Er bestaan ook PC panelen met een K-waarde van 1,1 (10 lagen pc!). Ik heb een stukje veranda waar ik deze zou willen plaatsen, maar voorlopig heb ik andere prioritieten. 

Bij onze lokale plastiek-handel zijn ze te verkrijgen:

http://www.plastiekhofstade.be/pdf%20site/t048.pdf

 

afbeelding van jandb
26/09/2012 - 00:52

Deze panelen (gelijkaardige) had ik ook al gevonden, maar ik weet niet of het efficient is om die als een "dubbele" laag, net zoals een voorzet-raam, onder de bestaande laag te plaatsen.

Indien ik hiervoor ga, zou ik ook willen weten wat de ideale afstand tussen de platen is, en of er nog andere aspecten zijn waar ik rekening mee moet houden.

Ergens blijf ik met twijfels zitten omdat een PC-plaat geen vacuum heeft tussen de verschillende schotten in de plaat.

Weet je toevallig ook of er PC-platen bestaan met een IR-coating (die warmte weerkaatsen) ? Die zou ik dan met de coating langs de binnenkant plaatsen om de warmtestraling te weerkaatsen.

afbeelding van koenta
21/08/2013 - 12:21

Beste,

 

gezien ik in vrijwel dezelfde situatie zit, ben ik zeer benieuwd naar hoe u het uiteindelijk hebt opgelost (en de bijhorende kostprijs).

De platen van 1.1 lijken me een goeie oplossing, maar de kostprijs is me niet duidelijk

Mvg,

 

Koen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.